Волоскові клітини: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
м Flavius1 перейменував сторінку з Волоскова клітина на Волоскові клітини
(Немає відмінностей)

Версія за 11:14, 30 березня 2020

Волоскові клітини
Кортіїв орган: зовнішні волоскові клітини знаходяться зверху, внутрішні — у центрі
Ідентифікатори
NeuroLex ID sao1582628662 і sao429277527
Анатомічна термінологія

Волоскові клітини — рецепторні клітини органів чуття[1][2]; спеціалізовані видозмінені епітеліальні клітини з тоненькими виростами — волосками, зануреними в желеподібну покривну мембрану, що накриває клітини[3].

Перефирійна частина вуха

Перефирійною частиною органа слуху та рівноваги є вухо, яке складається з трьох частин: зовнішнього вуха, яке сприймає звукові коливання, а також лінійні та кутові прискорення в тому числіп рискорення сили важкості; ереднього вуха, елементи якого передають коливаннябарабанної перетинки на перелімфу завитки; внутрішнього вуха, де коливання перелімфитрансформуються у нервові імпульси, які починаються аферентним нервом, який передає імпульси наасоціативні нейрони і далі в кору великого мозку.

Походження

Органи чуття за походженням і будовою класифікують на 3 типи: Нейросенсорні (первинночутливі), їхнірецепторні клітини є нервові і утворюються зістінки мозкових пухирців до них відносяться: орган зору, орган нюху. Сенсоепітеліальні (вторинночутливі) їхні рецепторні клітини є епітеліальні і утворюються з ектодерми, до них відносяться: орган слуху та рівноваги, орган смаку, рецепторні (капсульовані та некапсульовані) нервові закінчення, які не мають чіткої органної будови.

Примітки