Мілош Якеш: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 39: Рядок 39:
[[Категорія:Герої ЧССР]]
[[Категорія:Герої ЧССР]]
[[Категорія:Народились 1922]]
[[Категорія:Народились 1922]]
[[Категорія:Нагороджені орденом Жовтневої революції]]
[[Категорія:Кавалери ордена Жовтневої Революції]]
[[Категорія:Герої ЧССР]] [[Категорія:Кавалери ордена Клемента Готвальда]]
[[Категорія:Герої ЧССР]] [[Категорія:Кавалери ордена Клемента Готвальда]]

Версія за 22:34, 20 травня 2020

Мілош Якеш
Miloš Jakeš
Псевдо Miloš Jakeš
Народився 12 серпня 1922 року
район Чеський Крумлов
Помер 10 липня 2020(2020-07-10)[1][2] (97 років) або 9 липня 2020(2020-07-09)[3] (97 років)
Прага, Чехія
Країна  Чехословаччина
 Чехія
Діяльність політик
Галузь політика[4] і комуністичний режимd[4]
Alma mater Вища партійна школа при ЦК КПРС[d]
Знання мов чеська[4]
Посада First Secretary of the Communist Party of Czechoslovakiad
Партія Комуністична партія Чехословаччини
Нагороди

Мілош Якеш (чеськ. Miloš Jakeš 12 серпня 1922 року, Чешке Чалупі, район Чеський Крумлов ) чеський комуністичний політик. Він був генеральним секретарем]] Комуністичної партії Чехословаччини з 1987 р. до 1989 року. Він пішов з посади наприкінці листопада 1989 року на тлі Оксамитової революції.

Життєпис

Мілош Якеш народився 12 серпня 1922 року в Чешке Чалупі поблизу Чески-Крумлов. Він виріс у бідній сільській родині на прикордонні. Працював на фабриці взуття в Злін іміж 1937 і 1950 роками. Приєднався до Комуністичної партії Чехословаччини після закінчення Другої світової війни. У 1955 році він розпочав навчання у Вищому коледжі партії Москви. Після здобуття наукового ступеню у 1958 році його кар'єра продовжувалась безперервно навіть у період 1968 року Празької весни. Згодом Якеш став одним із головних ініціаторів політичної [чистки]], проведеної в ім'я " нормалізації". Як генеральний секретар Якеш використовував прізвище "Мілош". Під час судового розгляду було виявлено, що його фактичне ім'я - "Мілоуш". Якеш живе у Празі як звичайний пенсіонер, є частим гостем на сучасних мітингах комуністів. Він написав книгу "Два роки на посаді Генерального секретаря".

Лідер партії

Після зняття Густава Гусака на драматичному засіданні партії у грудні 1987 року Якеш був висунутий на посаду Генерального секретаря Комуністичної партії Чехословаччини. Після приходу до влади Якеш почав заявляти про себе, як про реформатора. Незважаючи на спробу Комуністичної партії заспокоїти вимоги громадськості щодо реформ, Якеш залишався проти будь-якого діалогу зі зростаючим опозиційним рухом у країні. Навіть коли спалахнула Оксамитова революція, Якеш відмовився розглядати будь-які серйозні переговори з опозицією. 24 листопада він подав у відставку разом з усією Президією партії. Комуністи офіційно відмовилися від влади через чотири дні.

Виступ у Червенському Градеку

Мілош Якеш здобув небажану славу завдяки своїй знаменитій промові, адресованій місцевим партійним працівникам у Червенському Градеку, що неподалік міста Плзень. Говорячи про необхідність перебудови Михайла Горбачова , він представляв себе та партію, яка нібито залишилась на самоті для подолання негараздів. Якеш тоді допустив прорахунки у власній промові, яку записав журналіст чеського телебачення і таємно зробив копію стрічки.

Нагороди

Мілош Якеш нагороджений орденом Клемента Готвальда, орденом Жовтневої революції (1982 рік). Герой Праці Чехословаччини.

Посилання

  1. а б E15, E15Praha: CN Invest, Czech News Center, 2007. — ISSN 1803-4543
  2. а б The Fine Art Archive — 2003.
  3. а б https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/649689/jakes-97-zemrel-v-ldn-rodina-smrt-tajila-pet-dni-a-pohrbila-ho-potaji.html
  4. а б в Czech National Authority Database