Апеляція: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
JAnDbot (обговорення | внесок)
Рядок 8: Рядок 8:


[[ca:Apel·lació]]
[[ca:Apel·lació]]
[[cs:Apelační soud]]
[[cs:Odvolání]]
[[de:Berufung (Recht)]]
[[de:Berufung (Recht)]]
[[en:Appeal]]
[[en:Appeal]]
[[eo:Apelacio]]
[[eo:Apelacio]]
[[es:Apelación]]
[[es:Apelación]]
[[fr:Appel (justice française)]]
[[fr:Appel dans la justice française]]
[[he:ערעור]]
[[he:ערעור]]
[[id:Banding]]
[[id:Banding]]

Версія за 12:38, 20 липня 2009

Апеляція (лат. appellatio — звернення) — оскарження ухвали, постанови нижчої інстанції (звичайно судової) перед вищою. Також у значенні звернення до кого-, чого-небудь за підтримкою, порадою.

Апеляція — одна з форм оскарження судових рішень у цивільних і кримінальних справах до суду вищої (апеляційної) інстанції, що має право переглядати справу. Апеляційне провадження як важлива гарантія справедливості судових рішень існує в переважній більшості сучасних держав, які належать до різних правових систем, як основна (наприклад, у Великобританії) або одна з основних форм перегляду судових рішень (у США, Франції, Німеччині та ін.). Апеляційна інстанція переглядає справу в повному обсязі або в певній її частині як з фактичних, так і з юридичних підстав, але в межах скарги, поданої стороною в процесі. Як і суд першої інстанції, апеляційна інстанція розглядає справу по суті і, провівши власне дослідження доказів, приймає рішення, яке замінює рішення нижчого суду, хоча за своїм змістом воно може бути таким самим.

В радянському судочинстві апеляції не було оскільки вона вважалася способом затягування справи та «буржуазним пережитком».