Сербський добровольчий корпус СС: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
→‎Примітки: шаблон
м розмір файлу задано через параметр // за допомогою AWB
Рядок 1: Рядок 1:
{{Infobox Military Unit
{{Infobox Military Unit
|unit_name= <big>'''Сербський добровольчий корпус СС'''</big><br/>Serbischer SS-Freiwilligen Korps<br/>Српски добровољачки корпус
|unit_name= <big>'''Сербський добровольчий корпус СС'''</big><br/>Serbischer SS-Freiwilligen Korps<br/>Српски добровољачки корпус
|image=[[Файл:|300пкс|]]
|image=
|caption=
|caption=
|dates= [[15 вересня]] [[1941]]&nbsp;— [[8 травня]] [[1945]]
|dates= [[15 вересня]] [[1941]]&nbsp;— [[8 травня]] [[1945]]

Версія за 10:04, 17 червня 2020

Сербський добровольчий корпус СС
Serbischer SS-Freiwilligen Korps
Српски добровољачки корпус
На службі 15 вересня 1941 — 8 травня 1945
Країна Третій Рейх Третій Рейх
Вид Ваффен-СС
Тип СС
Роль гірська піхота
Чисельність корпус 9 886 в/сл
Прізвиська лютечівці (серб. Ljotićevci)
Війни/битви

Друга світова війна Середземноморський ТВД

Командування
Визначні
командувачі
оберфюрер СС Дімітріе Льотич

Медіафайли на Вікісховищі

Сербський добровольчий корпус СС (нім. Serbischer SS-Freiwilligen Korps, серб. Српски добровољачки корпус) — корпус[1] військ СС, сформоване з добровольців-сербів за часів Другої світової війни.

Історія

До становлення в 1941 році сербського уряду на чолі з генералом Міланом Недічем ніяких спроб створення сербських збройних частин не робилося. Генерал Недич оголосив про створення поліцейських формувань. Боєздатність таких формувань була дуже низькоюзалишала, їх використовували для охорони. Крім цих формувань 15 вересня 1941 була створена так звана Сербська добровольча команда. Це підрозділ було створено з активістів організації Збора і радикально налаштованих військових. Командиром частини був призначений полковник Костянтин Мушіцкий, колишній ад'ютант югославської королеви Марії. Команда незабаром перетворилася на прекрасну антипартизанську частину, що отримала визнання навіть у німців. Незабаром по всій Сербії стали виникати відділи СДК, ці відділи були відомі як «загони».

Протягом 1942 року їхня кількість збільшилася до 12, до складу загону, як правило, входило 120–150 солдат і кілька офіцерів. Загони СДК широко залучалися німцями для антипартизанських акцій і, по суті, були єдиним сербським формуванням, які отримували зброю від німців. У січні 1943 року СДКоманда була переформована в СДКорпус, що складався з п'яти батальйонів по 500 осіб кожен. Корпус не приховував своєї монархічної спрямованості і навіть на паради в Белграді виходив під прапором з монархічними гаслами.

На початку 1944 року СДК і нові добровольці були переформовані в 5 піхотних полків (римські номери з I по V) по 1200 бійців кожен і артилерійський батальйон з 500 чоловік. Крім цього, у складі СДК пізніше були створені школа новобранців і госпіталь у Логатець. Восьмого жовтня 1944 частини корпусу почали відступ з Белграда. Наступного дня СДКорпус був переведений у Ваффен-СС з позначенням «Сербський добровольчий корпус СС». Структура корпусу була залишена без змін. Чини Сербського корпусу не стали чинами Ваффен-СС і продовжували носити свої колишні звання і підкорятися сербському командуванню. Після відступу з Белграда підрозділи СДК разом з четниками і німцями пішли до Словенії.

У квітні 1945 року, за домовленістю з німцями, СДК став частиною однієї з дивізій четників у Словенії. Наприкінці квітня два полки СДК (I і V полки) за наказом командира четників у Словенії генерала Дам'яновича пішли в напрямку італійського кордону, перейшовши який, вони 1 травня капітулювали. Решта три полки II, III і IV під командуванням начальника штабу СДК підполковника Радослава Таталовіча брали участь у боях з у Любляни, після чого відступили на територію Австрії і здалися англійцям.

Райони бойових дій

Командування

Командири

Бойовий склад Сербського добровольчого корпусу СС

Постійні
Формування управління, забезпечення та підтримки
Непостійні

Див. також

Джерела

Посилання

  • Srpski Dobrovoljački Korpus (Serbische Freiwilligenkorps). на axishistory.com. Архів оригіналу за 20 липня 2013. Процитовано 15 січня 2012. (англ.)
  • Сербы в СС: Сербский Добровольческий Корпус
  • Партизаны и каратели
  • Иностранные добровольческие легионы и корпуса СС на Восточном фронте
  • Serbian SS (SDK/Serbisches Freiwilligenkorps)
  • https://web.archive.org/web/20180926041509/http://3varta.com.ua/nozemn-dobrovolch-pdrozdli-ss-na-sxdnomu-front

Література

  • Dobrich, Momcilo, Belgrade's Best: The Serbian Volunteer Corps, 1941–1945, Axis Europa Books , 2001, ISBN 1-891227-38-6
  • Franz W., Seidler, Die Kollaboration 1939–1945, Herbig, ISBN 3-7766-1908-2
  • Mommsen, H. — «Serbische Nationale Freiwilligen-Verbände», in Gutachten des Instituts für Zeitgeschichte. Vol. II. Stuttgart: Anstalt Verlag, 1966. p.302.

Відео

Примітки

  1. В дійсності формування мало штатну організацію дивізії й ніколи не вважалося корпусом