День знань: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
м 1 вересня в умовах карантину
Рядок 6: Рядок 6:


=== Україна ===
=== Україна ===
Традиційно цього дня або у найближчій робочий день, якщо випадає на вихідні, в школах проходять урочисті лінійки з нагоди початку навчального року.<ref>{{Cite web|url=https://24tv.ua/liniyka_1_veresnya_2018_chi_3_veresnya_koli_u_shkolu_u_veresni_2018_ukrayina_n1021748|title=Коли буде Перший дзвінок-2018 – 1 чи 3 вересня? - 24 Канал|website=24 Канал|accessdate=2018-09-01}}</ref> Прийнято в цей день дарувати квіти своїм вчителям. У середніх спеціальних та вищих навчальних закладах, як правило, обходиться без лінійок або влаштовують лінійки лише для першого курсу. У школах проводиться перший святковий урок, який щороку має різні теми, після якого зазвичай вирішуються організаційні питання&nbsp;— іноді видача підручників, для першокласників визначають місця за партами, і на цьому навчальний день закінчується.
Традиційно цього дня або у найближчій робочий день, якщо випадає на вихідні, в школах проходять урочисті лінійки з нагоди початку навчального року.<ref>{{Cite web|url=https://24tv.ua/liniyka_1_veresnya_2018_chi_3_veresnya_koli_u_shkolu_u_veresni_2018_ukrayina_n1021748|title=Коли буде Перший дзвінок-2018 – 1 чи 3 вересня? - 24 Канал|website=24 Канал|accessdate=2018-09-01}}</ref> Прийнято в цей день дарувати квіти своїм вчителям. У середніх спеціальних та вищих навчальних закладах, як правило, обходиться без лінійок або влаштовують лінійки лише для першого курсу. У школах проводиться перший святковий урок, який щороку має різні теми, після якого зазвичай вирішуються організаційні питання&nbsp;— іноді видача підручників, для першокласників визначають місця за партами, і на цьому навчальний день закінчується[[https://zhytomyr.one/uk/den-znan-v-zhytomyri-v-umovah-karantynu 1]].


=== Росія ===
=== Росія ===
Рядок 32: Рядок 32:


* [http://postup.brama.com/010901/133_2_1.html Спогади відомих українців про початок свого навчання у школі.]
* [http://postup.brama.com/010901/133_2_1.html Спогади відомих українців про початок свого навчання у школі.]
* 1 вересня в умовах карантину [https://zhytomyr.one/uk/den-znan-v-zhytomyri-v-umovah-karantynu zhytomyr.one/uk(uk). Процитовано 2020-08-31.]


[[Категорія:Свята України]]
[[Категорія:Свята України]]

Версія за 20:39, 31 серпня 2020

День знань — радянське державне свято, проголошене 1 вересня 1984 року Верховною Радою СРСР. В Україні та деяких інших країнах, зокрема в країнах СНД, це свято й нині відзначається та збігається з початком навчального року. Першокласники у цей день відзначають «Свято Першого дзвоника».

Особливості святкування

Різні країни мають свої особливості у святкуванні Дня знань.

Україна

Традиційно цього дня або у найближчій робочий день, якщо випадає на вихідні, в школах проходять урочисті лінійки з нагоди початку навчального року.[1] Прийнято в цей день дарувати квіти своїм вчителям. У середніх спеціальних та вищих навчальних закладах, як правило, обходиться без лінійок або влаштовують лінійки лише для першого курсу. У школах проводиться перший святковий урок, який щороку має різні теми, після якого зазвичай вирішуються організаційні питання — іноді видача підручників, для першокласників визначають місця за партами, і на цьому навчальний день закінчується[1].

Росія

У школах проходять урочисті лінійки, також існує традиція дарувати квіти вчителям, і відбувається перший урок — «Урок Миру».

Вірменія

Першого вересня відзначають «День знань, писемності та літератури». Цього ж дня починаються заняття у ВНЗ і школах, проводяться урочисті збори і традиційний «перший дзвінок» для першокласників.

Туркменістан

Відзначає День знань та студентської молоді. Тисячі першокласників вперше підуть до школи, а виші поповнюються новими студентами. Свято відзначається на державному рівні.

Німеччина

У Німеччині такого державного свята немає. Заняття у школах та університетах мають різні дати початку, зазвичай — у середині осені.

Німецькі першокласники приходять до школи не з квітами, а з великим різнокольоровим пакетом. Цій традиції майже 150 років. Напередодні першого дня навчання діти майструють конусоподібний пакет, в який батьки кладуть солодощі та потрібні для навчання речі; вже сидячи за партою, першокласники можуть розгорнути яскравий шкільний подарунок і подивитися, чим цікавим його наповнили батьки.

Канада

У Канаді 1 вересня діти не йдуть до школи, коледжу чи університету — вони святкують разом з батьками не День Знань, а останні дні літа. Перший понеділок вересня називається Днем Праці — Labor Day — і вважається офіційним закриттям літнього сезону. Зазвичай жителі Торонто сім'ями їдуть за місто на вікенд, або ж смакують барбекю в сусідньому парку. А школа для всіх стартує наступного дня, у перший вівторок вересня.

Примітки

  1. Коли буде Перший дзвінок-2018 – 1 чи 3 вересня? - 24 Канал. 24 Канал. Процитовано 1 вересня 2018.

Посилання