Готторпське питання: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[очікує на перевірку][очікує на перевірку]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Рядок 36: Рядок 36:
На початку 1766 року російська імператриця [[Катерина ІІ]] делегувала своїх представників для переговорів із Данією — [[Каспар фон Зальдерн|Каспара фон Зальдерна]], представника Гольштейну, і генерал-майора [[Філософов Михаїл Михайлович|Михайла Філософова]], представника Росії<ref name="Чечулин">Чечулин, 1904, Т. 18, С. 121—124.</ref>. Від грудня 1766 року по 22 грудня 1767 року, вони вели переговори із представниками датського уряду в [[Копенгаген]]і<ref name="Чечулин"/>.
На початку 1766 року російська імператриця [[Катерина ІІ]] делегувала своїх представників для переговорів із Данією — [[Каспар фон Зальдерн|Каспара фон Зальдерна]], представника Гольштейну, і генерал-майора [[Філософов Михаїл Михайлович|Михайла Філософова]], представника Росії<ref name="Чечулин">Чечулин, 1904, Т. 18, С. 121—124.</ref>. Від грудня 1766 року по 22 грудня 1767 року, вони вели переговори із представниками датського уряду в [[Копенгаген]]і<ref name="Чечулин"/>.


22 листопада 1767 року учасники переговорів підписали попередній трактат, датований заднім числом — {{СС|22|квітня|1767|11}} року, який вирішував територіарльний спір. За умовами угоди, Росія поступалася гольштейнськими володіннями на користь Данії в обмін на графства [[герцогство Ольденбурзьке|Ольденбурзьке]] і [[графство Дельменгорське|Дельменгорське]]. При цьому Данія брала на себе зобов'язання сплатити великі борги Гольштейнського правлячого дому і надавала тороговельні преференції російським купцям у датських водах. Договір набував чинності після того, як російський царевич і гольтейнський герцог [[Павло І|Павло Петрович]] (майбутній імператор Павло І) досягне повноліття і підпише його<ref name="Чечулин"/>.
22 листопада 1767 року учасники переговорів підписали попередній трактат, датований заднім числом — {{СС|22|квітня|1767|11}} року, який вирішував територіарльний спір. За умовами угоди, Росія поступалася гольштейнськими володіннями на користь Данії в обмін на графства [[графство Ольденбург|Ольденбург]] і [[Графство Дельменгорст|Дельменгорст]]. При цьому Данія брала на себе зобов'язання сплатити великі борги Гольштейнського правлячого дому і надавала тороговельні преференції російським купцям у датських водах. Договір набував чинності після того, як російський царевич і гольтейнський герцог [[Павло І|Павло Петрович]] (майбутній імператор Павло І) досягне повноліття і підпише його<ref name="Чечулин"/>.


Остаточно Росія під головуванням Катерини ІІ віддала гольштейські землі данцям {{СС|27|березня|1768|16}} року<ref name="Чечулин"/>.
Остаточно Росія під головуванням Катерини ІІ віддала гольштейські землі данцям {{СС|27|березня|1768|16}} року<ref name="Чечулин"/>.

Версія за 07:28, 26 жовтня 2020

Готторпське питання
датсько-німецькі конфлікти

Гольштейн і Ольденбург (1789)
Дата: 15811773
Місце: Шлезвіг-Гольштейн
Результат: Шлезвіг-Гольштейн — до Данії; Ольденбург і Дельменгорст — до Гольштейну
Сторони
Данія Гольштейн
Росія
Командувачі
Ольденбурги Гольштейн-Готторпи

Готто́рпське пита́ння (рос. Готторпский вопрос, англ. Gottorp question), або пита́ння Готто́рпської спа́дщини — у 15811773 роках територіальна суперечка між Данією (Ольденбургами) і Гольштейном (Гольштейн-Готторпами) про приналежність частини Шлезвіга-Гольштейна[1]. 1544 року ця частина була розділена на три: Седербогську (відійшла Данії), Готторпську (відійшла Гольштейну) і Хадерслевську землі[1]. Конфлікт між Данією і Гольштейном почався після розділу між ними в 1581 році Хадерслевської землі[1]. Боротьба загострилася у 2-й половині XVII ст. і в часи Великої Північної війни (1700—1721)[1]. У протистоянні з Данією Гольштейн-Готторпські герцоги спиралися на Священну Римську імперію, до складу якої входило їхнє герцогство[1]. Коли на початку 1762 року герцог Карл-Петер-Ульріх став російським імператором (Петром ІІІ), до суперечки приєдналася Російська імперія і ситуація склалася загрозливою для Данії[1]. Втім Катерина ІІ, яка захопила російський трон, уклала із данцями в 1767 році обопільно-вигідний Копенгагенський договір про союз і обмін землями. Цей договір був підтверджений Царськосільським трактатом 1773 року[1]. За умовами договору і трактату російський престолонаслідник Павло (майбутній Павло І), який водночас був гольштейнським герцогом, віддавав Данії свої права на готторпський спадок в обмін на графства Ольденбург і Дельменгорст у Північній Німеччині, сплату данцями гольштейнських боргів і торгові преференції для російських купців в Данії. Внаслідок цього весь Шлезвіг-Гольштейн опинився у володінні Датської Корони[1] до 1866 року.

Історія

Замок Готторп

Питання виникло 1544 року, коли Шлезвіг-Гольштейн було розділено на 3 частини:

  • Седерборзьку, що відійшла до Данії;
  • Готторпську, якою керували герцоги з династії Гольштейн-Готторпів;
  • Хадерслевську.

Конфлікт між Данією та Готторпами через так звану «готторпську спадщину» почався після розподілу між ними 1581 року Хадерслевської частини. Боротьба особливо загострювалась у 2-й половині XVII століття й під час Північної війни 1700—1721 років. У боротьбі з Данією готторпські герцоги опирались на підтримку Священної Римської імперії, підданими якої були.

Берлінська конференція 1762

Після того, як гольштейн-готторпський герцог Карл Петер Ульріх став 1762 року російським імператором Петром III, ситуація для Данії стала загрозливою. Імператор відправив Каспара фон Зальдерна, представника Гольштейну, разом із Йоганном Корфом, російським послом в Данії, для участі в Берлінській конференції, на якій мусила вирішуватися територіальна суперечка[2].

8 (19) липня 1762 року відбулося перше й останнє засідання конференції. Петра ІІІ скинула з престолу його дружина, Катерина ІІ, яка не поспішала вирішувати гольштейнське питання. Зальдерна викликали назад до Росії, куди він прибув в листопаді 1763 року[2].

Копенгагенська угода 1767

На початку 1766 року російська імператриця Катерина ІІ делегувала своїх представників для переговорів із Данією — Каспара фон Зальдерна, представника Гольштейну, і генерал-майора Михайла Філософова, представника Росії[2]. Від грудня 1766 року по 22 грудня 1767 року, вони вели переговори із представниками датського уряду в Копенгагені[2].

22 листопада 1767 року учасники переговорів підписали попередній трактат, датований заднім числом — 11 (22) квітня 1767 року, який вирішував територіарльний спір. За умовами угоди, Росія поступалася гольштейнськими володіннями на користь Данії в обмін на графства Ольденбург і Дельменгорст. При цьому Данія брала на себе зобов'язання сплатити великі борги Гольштейнського правлячого дому і надавала тороговельні преференції російським купцям у датських водах. Договір набував чинності після того, як російський царевич і гольтейнський герцог Павло Петрович (майбутній імператор Павло І) досягне повноліття і підпише його[2].

Остаточно Росія під головуванням Катерини ІІ віддала гольштейські землі данцям 16 (27) березня 1768 року[2].

Царськосільський трактат 1773

Копенгагенська угода була підтверджена Царськосільським трактатом 1773 року, який цілковито врегулював «готторпське питання».

Відповідно до укладеного трактату спадкоємець російського престолу Павло, який був одночасно гольштейн-готторпським герцогом, відмовлявся на користь Данії від готторпської спадщини в обмін на графства Ольденбург та Дельменгорст у Північній Німеччині, правителем яких став Фрідріх Август I Ольденбурзький. В результаті такого рішення весь Шлезвіг-Гольштейн увійшов до складу Данії.

Примітки

  1. а б в г д е ж и Похлебкин, В. В. Готторпский вопрос // Советская историческая энциклопедия. Москва, 1963, Т. 4.
  2. а б в г д е Чечулин, 1904, Т. 18, С. 121—124.

Бібліографія

Посилання

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Готторпське питання