Кавозамінники: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Klm (обговорення | внесок)
Рядок 10: Рядок 10:


== Кава з жолудів ==
== Кава з жолудів ==
Під час [[Друга світова війна|Другої світової війни]] більшість населення [[Німеччина|Німеччини]] пило [[ерзац]]-каву з [[Жолудь|жолудів]] [[дуб]]у<ref>{{Cite web|title=Кава з жолудів – Національний природний парк "Кременецькі гори"|url=https://kremgory.in.ua/2019/05/06/%d0%ba%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%b7-%d0%b6%d0%be%d0%bb%d1%83%d0%b4%d1%96%d0%b2/|accessdate=2019-05-08|language=uk}}{{Недоступне посилання|date=листопада 2019 |bot=InternetArchiveBot }}</ref>.
Під час [[Друга світова війна|Другої світової війни]] більшість населення [[Німеччина|Німеччини]] пило [[ерзац]]-каву з [[Жолудь|жолудів]] [[дуб]]а<ref>{{Cite web|title=Кава з жолудів – Національний природний парк "Кременецькі гори"|url=https://kremgory.in.ua/2019/05/06/%d0%ba%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%b7-%d0%b6%d0%be%d0%bb%d1%83%d0%b4%d1%96%d0%b2/|accessdate=2019-05-08|language=uk}}{{Недоступне посилання|date=листопада 2019 |bot=InternetArchiveBot }}</ref>.


Порошок для кавового напою можна приготувати як заздалегідь, так і використовувати для приготування свіжий, спеціально помелений порошок. Слід враховувати, що заздалегідь приготовлений порошок досить швидко втрачає аромат, внаслідок випаровування і руйнування входячих в нього олій. Для приготування свіжемолотого кавового напою спеціально заготовлені і приготовані [[Жолудь|жолуді]] перемелюють в кавомолці і варять так само як каву.
Порошок для кавового напою можна приготувати як заздалегідь, так і використовувати для приготування свіжий, спеціально помелений порошок. Слід враховувати, що заздалегідь приготовлений порошок досить швидко втрачає аромат, внаслідок випаровування і руйнування входячих в нього олій. Для приготування свіжемолотого кавового напою спеціально заготовлені і приготовані [[Жолудь|жолуді]] перемелюють в кавомолці і варять так само як каву.

Версія за 07:35, 20 січня 2021

Мугітя
Melta[cs] - суміш з коріння цикорію, цукрових буряків, ячменю та жита
Kaffibætir

Кавозамінники — речовини, які не містять кофеїну, та використовуються як заміни кави. Можуть застосовуватися за медичними, економічними або релігійними міркуваннями. Як кавозамінник зазвичай використовуються смажені зерна ячменю, жита, коріння цикорію і буряка. Часом використовують смажені горіхи Бука.

Цикорій

Данський кавовий напій з цукром

Найпоширенішими з усіх кавозамінників є і завжди були суміші цикорію. Використовують промиті, просушені і обсмажені коріння цієї рослини. Корінь цикорію звичайного містить 75% води, а одна шоста сухого залишку припадає на інулін — високомолекулярний вуглевод, при гідролізі дає глюкозу[1]. Олігосахариди, що стимулюють імунну флору кишечника, і пектини, які допомагають вивести з організму токсичні речовини. Містить кофеїн. Продається цикорій у відділах дієтичного та діабетичного харчування в супермаркетах. Є мелений, рубаний, розчинний — у вигляді порошку або густої пасти. Це цикорій в чистому вигляді. Є і в сумішах з обсмаженими і розмолотими зернами ячменю, жита, вівса і прянощів. Є і в суміші з натуральною кавою.

В кавові напої його вводять в таких кількостях, щоб доза кофеїну в чашці не перевищувала 20 міліграмів, і при цьому кавовий аромат був яскраво вираженим. Ідеальний склад швидкорозчинного напою: кава, цикорій, ячмінь. У ньому відчувається цикорна гірчинка та запашний смак доброї кави. Свіжообсмажені злаки, згідно думки вчених, благотворно впливають на імунну систему, функції печінки, кров'яний тиск.

Кава з жолудів

Під час Другої світової війни більшість населення Німеччини пило ерзац-каву з жолудів дуба[2].

Порошок для кавового напою можна приготувати як заздалегідь, так і використовувати для приготування свіжий, спеціально помелений порошок. Слід враховувати, що заздалегідь приготовлений порошок досить швидко втрачає аромат, внаслідок випаровування і руйнування входячих в нього олій. Для приготування свіжемолотого кавового напою спеціально заготовлені і приготовані жолуді перемелюють в кавомолці і варять так само як каву.

Заготовлюються стиглі великі жолуді, зеленого кольору, тверді на дотик, так як м'які, продавлюється пальцем — червиві. Один з варіантів сушки: промиті жолуді розкласти на деку в один шар і поставити в розігріту духовку. За цей час більшість жолудів лопне від випаровування вологи і придбає темно-коричневий колір. Через десять хвилин вийняти і вишелушити жолуді з шкаралупи. Для приготування порошку кавового напою, поки вони гарячі, прокрутити їх через м'ясорубку і жолудевий «фарш» розкласти на деках для продовження подальшої сушки в духовці при відкритих дверцятах. Зберігати в темному місці, в герметично закритій банці, або в гігроскопічному полотняному або паперовому мішечку.

Для приготування кавового напою кладуть одну чайну ложку порошку на чашку води. Цукор додати за смаком. Виходить досить смачний напій, чимось нагадує какао з молоком, володіє специфічною тонізуючою дією.

Зараєстровані випадки продажу сурогату в Україні під видом кави "Якобс"[3].

Бурякова кава

Підсмажений буряк може служити сурогатом кави.

Ячмінна кава

Докладніше: Ячмінна кава
Postum[en] 1910 рік. В США кавозамінники стали особливо популярні під час Другої світової війни, коли кава була доступна тільки по карткам. Напій «Постум» в цей час продавався у величезних кількостях. Після війни популярність таких напоїв пішла на спад, однак Постум випускався до 2007 року

Щоб приготувати ячмінну каву, використовують підсмажену на сковороді до коричневого кольору ячмінне борошно.

У виробництві незаконного кавового сурогату деякі бізнесмени використовують ячмінний порошок з додаванням кави.

Підсмажені насіння баобаба

Див. також: Adansonia digitata

Використовуються як замінник кави.

Мугітя

Мугітя (яп. 麦 茶) — японський напій, що готується з обсмажених злаків (зазвичай пшениці або ячменю). Неочищені зерна ячменю добре прожарюють і потім настоюють. Заварюють і п'ють холодним. За смаком нагадує радянські кавові сурогати, особливо напій «Літній». Також буває в порошку.

Ріжкове дерево

Ріжкове дерево культивується здавна в Середземномор'ї; місцями здичавіло. Боби ріжкового дерева (цареградський стручок, солодкий ріжок) завдовжки близько 10-25 см, шириною 2-4 см і товщиною 0,5-1 см, коричневі, не розкриваються. Крім насіння, вони містять соковиту, солодку м'якоть (близько 50% цукру). Плоди використовують як сурогат кави.

Коріння кульбаби

Див. також: Кульбаба

Підсмажені коріння кульбаб можуть служити сурогатом кави. Корінь кульбаби, нагромаджуючого восени до 40% інуліна, відомий як жовчогінний засіб, зміцнює і оздоровлює печінку. Настоянка з кореня кульбаби збуджує апетит, має спазмолітичні, проносні і кровоочисні властивості. Напій із корінням кульбаби, потрібно використовувати дуже обережно у разі навяності проблем з закупоркою проток жовчного міхура та підвищеною кислотністю у шлунку.[4]

Гуарана

Плід гуарани розміром завбільшки з горіх фундука, від глибокого жовтого до помаранчевого кольору забарвленням, яка лопається і відкриває одне лілово-коричневе або чорне насіннячко. Ці насіння можуть служити сурогатом кави. Традиційно насіння використовувалися для лікування головних болів, температури, лихоманки, спазмів, як стимулянти, тонізуючі зміцнюючі засоби. Проте слід враховувати що чашка гуарани може містити втричі більше кофеїну, ніж точно така ж чашка кави. Отже, людям, які шукають замінник кави без кофеїну, гуарана навряд чи підійде.

Порошок з насіння гуарани

Топінамбур

Цінність топінамбуру представляють кореневища. У США із земляної груші (топінамбура) готують дієтичну каву. Бульби чистять і ріжуть на шматочки і на дві-три хвилини заливають окропом. Потім сушать, підсмажують в духовій шафі. Подрібнюють в ступці або кавомолці і заварюють.

Батат

Див. також: Батат

Насіння квітучих сортів використовуються як сурогат кави.

Насіння груші

Сурогат кави отримують з підсмаженого насіння груші, які містять велику кількість олій.

Горіх бука

Див. також: Буковий горішок

З горіхів бука методом віджиму отримують високоякісну харчову олію світло-жовтого кольору, яка мало поступається оливковій.[джерело?] Воно використовується в харчовій і кондитерській промисловості. Іншим способом обробки отримують технічну олію. Все що залишається після віджимання, використовується для виготовлення сурогату кави.

Лілія лісова

Див. також: лілія лісова

Здавна лілія лісова застосовується як лікарська рослина в народній медицині Китаю, Тибету, Монголії, Бурятії, Якутії, Сибіру і Далекого Сходу. Традиційно має харчове значення, вживають в сирому, вареному, смаженому, сушеному вигляді і як приправу. Використовують як сурогат кави.

Чуфа

Cyperus esculentus L. (Осокові), зростаюча в південній Європі, дає їстівні підземні шишки (бульбочки), що містять багато олій і цукру і смаком нагадують мигдаль («земляний мигдаль»); з бульбочок готують напій «орчата» (схожий на молоко), а також їх підсмажуюь і вживають як сурогат кави.

Глід криваво-червоний

Плоди використовують для приготування киселів і варення, а також як сурогат чаю та кави.

Дерен справжній

Див. також: Дерен справжній

Дерен справжній (кизил звичайний) у їжу використовується не тільки у якості м'якоті плоду, але і кісточки, які служать сировиною для приготування сурогату кави.

Робінія псевдоакація

Насіння та квіти містять до 12% ефірної олії і використовується в парфумерії, та для приготування сурогату кави.

Див. також

Посилання

Примітки

  1. Г. В. Лавренова. Цілющі властивості кави. — Нева, 2004. — 96 с. — ISBN 5765435084.
  2. Кава з жолудів – Національний природний парк "Кременецькі гори" (укр.). Процитовано 8 травня 2019.[недоступне посилання з листопадаа 2019]
  3. Zaxid.net. На Волині продавали каву "Якобс" з жолудів і каштанів. ZAXID.NET (укр.). Процитовано 8 травня 2019.
  4. Чай из ромашки - польза и вред. phytomedicine.ru. Архів оригіналу за 10 серпня 2016. Процитовано 8 липня 2016.