Поправка Хатчинсона до принципу Гаузе: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Виправлено джерел: 1; позначено як недійсні: 0. #IABot (v2.0beta15)
SimondR (обговорення | внесок)
мНемає опису редагування
 
Рядок 1: Рядок 1:
'''Поправка Хатчинсона до Принципу Гаузе'''. [[Джордж Евелін Хатчинсон |Джордж Хатчинсон]] (1961) показав, що [[принцип конкурентного виключення]] ([[Принцип Гаузе]]) не діє, коли час помітних сезонних змін середовища менший або дорівнює тому, який потрібний для витіснення одного виду іншим. Отже, чим коротший [[життєвий цикл]] особин даного [[вид (біологія) | виду]], тим менше застосовний до нього принцип [[Гаузе Георгій Францович | Гаузе]].
'''Поправка Гатчинсона до Принципу Ґаузе'''. [[Джордж Евелін Гатчинсон|Джордж Гатчинсон]] (1961) показав, що [[принцип конкурентного витіснення]] ([[Принцип Ґаузе]]) не діє, коли час помітних сезонних змін середовища менший або дорівнює тому, який потрібний для витіснення одного виду іншим. Отже, чим коротший [[життєвий цикл]] особин цього [[вид (біологія)|виду]], тим менше застосовний до нього принцип [[Гаузе Георгій Францович|Ґаузе]].


Георгієвський О. Б. і Попов Є. Б.<ref> Георгиевский А. Б., Попов Е.&nbsp;Б.&nbsp;Комменсализм как фактор эволюции // ВИНИТИ, Наука и Техника.&nbsp;— Спб.: Изд-во АН СССР, 1975.</ref><ref> Георгиевский А. Б., Попов Е.&nbsp;Б.&nbsp;Комменсализм как фактор эволюции // Белые пятна эволюции.&nbsp;— М.: Просвещение, 1987.</ref> стверджували, що принцип Гаузе не є законом і не регулює на всі 100% відносини чисельностей між видами, що характеризуються навіть 100%-ним збігом кормових [[Ніша екологічна | еконіш]], оскільки винищувальній [[конкуренція (біологія) | конкуренції]] за харчовий фактор протидіє [[коменсалізм | коменсальна]] розбіжність (КР). У підсумку величезне число видів у природі існує саме за рахунок цієї форми екологічної розбіжності видів.
Георгієвський О. Б. і Попов Є. Б.<ref>{{ref-ru}} Георгиевский А. Б., Попов Е.&nbsp;Б.&nbsp;Комменсализм как фактор эволюции // ВИНИТИ, Наука и Техника.&nbsp;— Спб.: Изд-во АН СССР, 1975.</ref><ref>{{ref-ru}} Георгиевский А. Б., Попов Е.&nbsp;Б.&nbsp;Комменсализм как фактор эволюции // Белые пятна эволюции.&nbsp;— М.: Просвещение, 1987.</ref> стверджували, що принцип Ґаузе не є законом і не регулює стовідсотково відносини чисельності між видами, що характеризуються навіть цілковитим збігом кормових [[Ніша екологічна|еконіш]], оскільки винищувальній [[Конкуренція (біологія)|конкуренції]] за харчовий чинник протидіє [[Коменсалізм|коменсальна]] розбіжність (КР). У підсумку величезне число видів у природі існує саме за рахунок цієї форми екологічної розбіжності видів.


Саме ''коменсальна розбіжність'' підтримує <!-- (маючи на увазі як неминучість)--> вражаюче [[різноманіття]] видів у [[екосистема]]х.
Саме ''коменсальна розбіжність'' підтримує <!-- (маючи на увазі як неминучість)--> вражаюче [[різноманіття]] видів у [[екосистема]]х.
Рядок 7: Рядок 7:
== Див. також ==
== Див. також ==
* [[Планктонний парадокс]]
* [[Планктонний парадокс]]
* [[Джордж Евелін Хатчинсон]]
* [[Принцип конкурентного виключення]]
* [[Принцип Гаузе]]
* [[Конкуренція (біологія)]]
* [[Конкуренція (біологія)]]
* [[Коменсалізм]]
* [[Коменсалізм]]

Поточна версія на 03:08, 7 лютого 2021

Поправка Гатчинсона до Принципу Ґаузе. Джордж Гатчинсон (1961) показав, що принцип конкурентного витіснення (Принцип Ґаузе) не діє, коли час помітних сезонних змін середовища менший або дорівнює тому, який потрібний для витіснення одного виду іншим. Отже, чим коротший життєвий цикл особин цього виду, тим менше застосовний до нього принцип Ґаузе.

Георгієвський О. Б. і Попов Є. Б.[1][2] стверджували, що принцип Ґаузе не є законом і не регулює стовідсотково відносини чисельності між видами, що характеризуються навіть цілковитим збігом кормових еконіш, оскільки винищувальній конкуренції за харчовий чинник протидіє коменсальна розбіжність (КР). У підсумку величезне число видів у природі існує саме за рахунок цієї форми екологічної розбіжності видів.

Саме коменсальна розбіжність підтримує вражаюче різноманіття видів у екосистемах.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. (рос.) Георгиевский А. Б., Попов Е. Б. Комменсализм как фактор эволюции // ВИНИТИ, Наука и Техника. — Спб.: Изд-во АН СССР, 1975.
  2. (рос.) Георгиевский А. Б., Попов Е. Б. Комменсализм как фактор эволюции // Белые пятна эволюции. — М.: Просвещение, 1987.