Гомосоціальність: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Chinaku (обговорення | внесок)
Створена сторінка: Гомосоціальність (від грец. ὁμός - «однаковий» і лат. socialis - «товариський») - одностатеві...
Мітки: перше редагування Візуальний редактор
 
Chinaku (обговорення | внесок)
(Не показано 49 проміжних версій цього користувача)
Рядок 1: Рядок 1:
Не плутайте з гомосексуальністю!
Гомосоціальність (від грец. ὁμός - «однаковий» і лат. socialis - «товариський») - одностатеві стосунки винятково з особами своєї статі, у яких відсутній романтичний чи сексуальний характер. До таких стосунків відноситься дружба, наставництво, спілкування, спільна робота і т.д.


'''Гомосоціальність''' (від [[Грецька мова|грец]]. ''ὁμός'' «однаковий» і [[Латинська мова|лат]]. ''socialis'' «товариський») — у [[Соціологія|соціології]] та галузі гендерних досліджень термін на позначення відносин винятково між особами своєї статі, у яких відсутній будь-який романтичний чи сексуальний характер. До таких може належати [[дружба]], [[наставництво]], спілкування, спільна робота і т.д. Нерідко ця соціальна гомогенність групи передбачає закритість від інших соціальних груп (тюрма, монастир, як жіночий, так і чоловічий, армія і т.д.).
Нерідко ця соціальна гомогенність групи передбачає закритість від інших соціальних груп.


Протиставляється гетеросоціальності - стосункам винятково або переважно з особами різної статті так само без романтичного чи сексуального характеру.
Протиставляється гетеросоціальності (відносинам винятково або переважно між особами протилежної статі так само без романтичного чи сексуального характеру) та [[Бісоціальність|бісоціальності]] (відносинам одночасно між особами як своєї, так і протилежної статі).


У віковій психології цей термін також означає одну зі стадій соціального розвитку дитини, в якій та надає виключну перевага спілкуванню з дітьми своєї статі.
У [[Вікова психологія|віковій психології]] цей термін синонімічний до терміна «статева сегрегація» і означає одну зі стадій соціального розвитку дитини, в якій дитина надає виключну перевагу спілкуванню з особами своєї статі. Зазвичай стосується хлопчиків у період від 5 до 14 років. Рідше стосується дівчат.


Гомосоціальність не повʼязана напряму з орієнтацією та поняттями «<nowiki/>[[гетеросексуальність]]<nowiki/>» чи «<nowiki/>[[гомосексуальність]]<nowiki/>». Цей термін використовується соціологією та віковою психологією на позначення практики несексуальних соціальних взаємовідносин між особами однієї статі. Наприклад, чоловік, який віддає виключну перевагу дружбі з чоловіками, спілкуванню тощо, може бути гомосоціальним як гетеросексуалом, так і гомосексуалом.
Посилання


Гомосоціальність близьке до поняття «<nowiki/>[[гомофілія]]<nowiki/>», але не тотожне йому, через відсутність емоційної складової у тяжінні до представників своєї статі, яке навпаки притаманне гомофілії. Однак «<nowiki/>[[броманс]]<nowiki/>» і «<nowiki/>[[вуманс]]<nowiki/>» вважаються особливими формами гомосоціальних стосунків між представниками однієї статті, у яких така емоційна близькість здебільшого присутня.
Homosociality https://en.wikipedia.org/wiki/Homosociality


== Історія терміна ==
Homosociality http://williamapercy.com/wiki/images/Homosociality.pdf
Вперше поняття почало вживатися у [[США]] в 70-х роках 20-го століття і стосувалося досліджень у сфері [[Соціальна психологія|соціальної психології]] стосовно поведінкових реакцій дітей у різних групах.


В соціологію та галузь гендерних досліджень термін перейшов пізніше, у 80-ті, завдяки американській дослідниці з гендерних питань [[Єва Седжвік|Єві Седжвік]], яка і популяризувала його, вперше вживши у своїй книзі «Між чоловіками: англійська література та чоловіче гомосоціальне бажання» ([[Англійська мова|англ.]] «Between Men: English Literature and Male Homosocial Desire»'','' 1985).
Ушакова І.М. Вікова психологія: курс лекцій / І.М. Ушакова. – Х.: НУЦЗУ, 2016. –123 с

Однак явище, яке описує термін, тобто стосунки (тісні несексуальні соціальні контакти) між представниками однієї статі, відоме задовго до появи самого терміна та знане людством з давніх часів.

== Види ==
Гомосоціальність виникає як серед представників чоловічої, так і жіночої статі. Тобто існують несексуальні і неромантичні стосунки як окремо серед чоловіків ([[Маскулінність|маскулінна]] гомосоціальність), так окремо і серед жінок ([[Фемінінність|фемінінна]] гомосоціальність), які виражаються через прагнення перебувати в середовищі представників своєї статі. Найчастіше гомосоціальність представлена серед чоловіків і виникає з підліткового (або раніше) віку. Гомосоціальність не розглядається як постійне явище і з часом може зникнути і перейти у гетеросоціальність або бісоціальність, або навіть в асоціальність (окрім тих випадків, де гомосоціальність постійна, міцно вкорінена і вимушена через релігію і моральні принципи, які зобов'язують чоловіків і жінок сегрегуватися здавна, наприклад у країнах [[Близький Схід|Близького Сходу]]).

Має пік у підлітковий період незалежно від статі, коли локалізуються відносини серед однолітків своєї статі (школа, ВУЗ, гуртки). У людей середнього віку гомосоціальність слабшає і має не такий виражений характер.

Гомосоціальність може бути обумовленою (наприклад, природня сегрегація у підлітковому віці), бажаною (наприклад, виходячи з соціальних (або інших) інтересів індивіда у дорослому віці), або вимушеною (наприклад, виходячи з інтересів суспільства).

== Див. також ==
[[Гетеросоціальність]]

[[Фемінізм]]

[[:Категорія:Соціологічні терміни]]

== Література ==
# Homosociality https://en.wikipedia.org/wiki/Homosociality
# Homosociality http://williamapercy.com/wiki/images/Homosociality.pdf
# Ушакова І.М. Вікова психологія: курс лекцій / І.М. Ушакова. – Х.: НУЦЗУ, 2016. –123 с
# Введение в гендерные исследования. Учебное пособие под ред. И. Жеребкиной - Харьков, 2001. Части 1 и 2.
#The tightrope walkers: non-Hegemonic Men’s Experiences of Homosocial Environments by Pär Stern, 2016

Версія за 14:30, 10 лютого 2021

Не плутайте з гомосексуальністю!

Гомосоціальність (від грец. ὁμός — «однаковий» і лат. socialis — «товариський») — у соціології та галузі гендерних досліджень термін на позначення відносин винятково між особами своєї статі, у яких відсутній будь-який романтичний чи сексуальний характер. До таких може належати дружба, наставництво, спілкування, спільна робота і т.д. Нерідко ця соціальна гомогенність групи передбачає закритість від інших соціальних груп (тюрма, монастир, як жіночий, так і чоловічий, армія і т.д.).

Протиставляється гетеросоціальності (відносинам винятково або переважно між особами протилежної статі так само без романтичного чи сексуального характеру) та бісоціальності (відносинам одночасно між особами як своєї, так і протилежної статі).

У віковій психології цей термін синонімічний до терміна «статева сегрегація» і означає одну зі стадій соціального розвитку дитини, в якій дитина надає виключну перевагу спілкуванню з особами своєї статі. Зазвичай стосується хлопчиків у період від 5 до 14 років. Рідше стосується дівчат.

Гомосоціальність не повʼязана напряму з орієнтацією та поняттями «гетеросексуальність» чи «гомосексуальність». Цей термін використовується соціологією та віковою психологією на позначення практики несексуальних соціальних взаємовідносин між особами однієї статі. Наприклад, чоловік, який віддає виключну перевагу дружбі з чоловіками, спілкуванню тощо, може бути гомосоціальним як гетеросексуалом, так і гомосексуалом.

Гомосоціальність близьке до поняття «гомофілія», але не тотожне йому, через відсутність емоційної складової у тяжінні до представників своєї статі, яке навпаки притаманне гомофілії. Однак «броманс» і «вуманс» вважаються особливими формами гомосоціальних стосунків між представниками однієї статті, у яких така емоційна близькість здебільшого присутня.

Історія терміна

Вперше поняття почало вживатися у США в 70-х роках 20-го століття і стосувалося досліджень у сфері соціальної психології стосовно поведінкових реакцій дітей у різних групах.

В соціологію та галузь гендерних досліджень термін перейшов пізніше, у 80-ті, завдяки американській дослідниці з гендерних питань Єві Седжвік, яка і популяризувала його, вперше вживши у своїй книзі «Між чоловіками: англійська література та чоловіче гомосоціальне бажання» (англ. «Between Men: English Literature and Male Homosocial Desire», 1985).

Однак явище, яке описує термін, тобто стосунки (тісні несексуальні соціальні контакти) між представниками однієї статі, відоме задовго до появи самого терміна та знане людством з давніх часів.

Види

Гомосоціальність виникає як серед представників чоловічої, так і жіночої статі. Тобто існують несексуальні і неромантичні стосунки як окремо серед чоловіків (маскулінна гомосоціальність), так окремо і серед жінок (фемінінна гомосоціальність), які виражаються через прагнення перебувати в середовищі представників своєї статі. Найчастіше гомосоціальність представлена серед чоловіків і виникає з підліткового (або раніше) віку. Гомосоціальність не розглядається як постійне явище і з часом може зникнути і перейти у гетеросоціальність або бісоціальність, або навіть в асоціальність (окрім тих випадків, де гомосоціальність постійна, міцно вкорінена і вимушена через релігію і моральні принципи, які зобов'язують чоловіків і жінок сегрегуватися здавна, наприклад у країнах Близького Сходу).

Має пік у підлітковий період незалежно від статі, коли локалізуються відносини серед однолітків своєї статі (школа, ВУЗ, гуртки). У людей середнього віку гомосоціальність слабшає і має не такий виражений характер.

Гомосоціальність може бути обумовленою (наприклад, природня сегрегація у підлітковому віці), бажаною (наприклад, виходячи з соціальних (або інших) інтересів індивіда у дорослому віці), або вимушеною (наприклад, виходячи з інтересів суспільства).

Див. також

Гетеросоціальність

Фемінізм

Категорія:Соціологічні терміни

Література

  1. Homosociality https://en.wikipedia.org/wiki/Homosociality
  2. Homosociality http://williamapercy.com/wiki/images/Homosociality.pdf
  3. Ушакова І.М. Вікова психологія: курс лекцій / І.М. Ушакова. – Х.: НУЦЗУ, 2016. –123 с
  4. Введение в гендерные исследования. Учебное пособие под ред. И. Жеребкиной - Харьков, 2001. Части 1 и 2.
  5. The tightrope walkers: non-Hegemonic Men’s Experiences of Homosocial Environments by Pär Stern, 2016