Роберт Страуд: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
доповнення
стиль
Рядок 59: Рядок 59:


=== Життя в тюрмі ===
=== Життя в тюрмі ===
[[5 вересня]] [[1912]] Страуд був засуджений до додаткових шести місяцях за конфлікт з тюремної лікарнею і перейшов до в'язниці Лівенуорт, в [[Штат Канзас|штаті Канзас]]. У Лівенуорті охоронці в тюремній їдальні зробили Страуду зауваження за невелике порушення правил. І хоча порушення і не було серйозним, через нього, ймовірно і скасували побачення Страуда з його молодшим братом, якого він не бачив вісім років. В помсту, Страуд 26 березня 1916 заколов охоронця Ендрю Тернера. За цей 27 травня Страуда засудили до страти через повішення і перевели в камеру смертників. Верховний суд США скасував смертний вирок і призначив перегляд справи на травень 1918 року. 28 червня того ж року Страуда знову засудили до смерті і виконання вироку призначили на 23 квітня 1920 року.
[[5 вересня]] [[1912]] Страуд був засуджений до додаткових шести місяців за конфлікт з тюремними лікарями і перейшов до в'язниці Лівенуорт, в [[Штат Канзас|штаті Канзас]]. У Лівенуорті охоронці в тюремній їдальні зробили Страуду зауваження за невелике порушення правил. І хоча порушення і не було серйозним, через нього, ймовірно і скасували побачення Страуда з його молодшим братом, якого він не бачив вісім років. В помсту, Страуд 26 березня 1916 заколов охоронця Ендрю Тернера. За це 27 травня Страуда засудили до страти через повішення і перевели в камеру смертників. Верховний суд США скасував смертний вирок і призначив перегляд справи на травень 1918 року. 28 червня того ж року Страуда знову засудили до смерті і виконання вироку призначили на 23 квітня 1920 року.


Але мати Страуда написала президенту [[Вудро Вільсон]]у і його дружині, Едіт Боллінг Вільсон, які скасували страту. Вирок Страуда змінили на довічне ув'язнення.
Але мати Страуда написала президенту [[Вудро Вільсон]]у і його дружині, Едіт Боллінг Вільсон, які скасували страту. Вирок Страуда змінили на довічне ув'язнення.


=== Історія прізвиська ===
=== Історія прізвиська ===
Під час ув'язнення в Лівенуорті Страуд підібрав трьох поранених [[Горобець|горобців]] в тюремному дворі і взяв їх собі. Горобці розважали його, а він про них піклувався. Незабаром горобці одужали і полетіли, і Страуд зайнявся канарами. Але начальник в'язниці ненавидів Страуда за вбивство охоронця і не давав йому тримати птахів.
Під час ув'язнення в Лівенуорті Страуд підібрав трьох поранених [[Горобець|горобців]] у тюремному дворі і взяв їх собі. Горобці розважали його, а він про них піклувався. Незабаром горобці одужали і полетіли, і Страуд зайнявся [[канарка]]ми. Але начальник в'язниці ненавидів Страуда за вбивство охоронця і не давав йому тримати птахів.


Незабаром начальник в'язниці змінився, і нова адміністрація порахувала Страуда зразковим ув'язненим. Вони забезпечили Страуда клітками, кормами, книгами та іншим, щоб він міг займатися улюбленою справою. Колекція Страуда сильно виросла, і він написав дві книги, які були видані і користувалися популярністю.
Незабаром начальник в'язниці змінився, і нова адміністрація віднесла Страуда до зразкових ув'язнених. Вони забезпечили Страуда клітками, кормами, книгами та іншим, щоб він міг займатися улюбленою справою. Колекція Страуда сильно виросла, і він написав дві книги, які були видані і користувалися популярністю.


=== Ув'язнення в Алькатрасі ===
=== Ув'язнення в Алькатрасі ===
[[Файл:RobertStroud.jpg|left|thumb|259x259px|Роберт Страуд в Алькатрасі (29 жовтня 1951 р.)]]
[[Файл:RobertStroud.jpg|left|thumb|259x259px|Роберт Страуд в Алькатрасі (29 жовтня 1951 р.)]]
Страуд був переведений в [[Алькатрас]] [[19 грудня]] [[1942]]. В Алькатрасі Страуд шість років просидів у камері, і ще 11 років в тюремній лікарні. Йому був даний доступ до тюремної бібліотеки і Страуд став вивчати юриспруденцію. З новими знаннями, Страуд став подавати одне за іншим прохання про зменшення терміну його ув'язнення. У 1959 році через сильного погіршення здоров'я Страуда перевели в Медичний центр федеральних ув'язнених у Спрінгфілді, Міссурі. Усі прохання Страуда були відхилені і 21 листопада 1963 Роберт Франклін Страуд помер у спрінгфілдській лікарні у віці 73 років після 54 років позбавлення волі.
Страуд був переведений в [[Алькатрас]] [[19 грудня]] [[1942]]. В Алькатрасі Страуд шість років просидів у камері, і ще 11 років в тюремній лікарні. Йому був даний доступ до тюремної бібліотеки і Страуд почав вивчати юриспруденцію. З новими знаннями, Страуд став подавати одне за іншим прохання про зменшення терміну його ув'язнення. У 1959 році через сильне погіршення здоров'я Страуда перевели в Медичний центр федеральних ув'язнених у Спрінгфілді, Міссурі. Усі прохання Страуда були відхилені і 21 листопада 1963 Роберт Франклін Страуд помер у спрінгфілдській лікарні у віці 73 років після 54 років позбавлення волі.


== В культурі ==
== В культурі ==
Рядок 101: Рядок 101:


== Книги Страуда ==
== Книги Страуда ==
* «Довідник по хворобах птахів»
* «Довідник по хворобах канарок» ({{lang-en|Diseases of Canaries}})
* «Погляд зсередини» — не опублікована
* «Погляд зсередини» — не опублікована



Версія за 20:13, 2 березня 2021

Роберт Франклін Страуд
Robert Franklin Stroud
Прізвисько Птахолов
Народився 28 січня 1890(1890-01-28)
Сіетл, Вашингтон, США
Помер 21 листопада 1963(1963-11-21) (73 роки)
Медичний центр федеральних ув'язнених, Спрінгфілд, Міссурі, США
Громадянство США
Національність американець
Діяльність орнітолог, зоолог, злочинець
Галузь орнітологія[1]
Відомий завдяки в'язень Алькатраса
Знання мов французька і англійська[1]
Батько Бен Страуд
Мати Елізабет Страуд

Роберт Франклін Страуд (англ. Robert Franklin Stroud; 28 січня 1890, Сієтл, штат Вашингтон, США — 21 листопада 1963, Медичний центр федеральних ув'язнених, Спрінгфілд, Міссурі, США) — американський злочинець, більш відомий як «Птахолов з Алькатраса». Перебуваючи в ув'язненні, знайшов свою втіху і покликання в ловлі і продажі птахів. Відбував покарання у Алькатрасі. Незважаючи на прізвисько, він ніколи не тримав птахів у Алькатрасі і займався цим лише до тих пір, поки його не перевели в Алькатрас з Лівенуорта.

Біографія

Молодість

Роберт Франклін Страуд народився в Сіетлі (штат Вашингтон), у подружжі Елізабет і Бена Страуд, ставши їх першою дитиною. Страуд пішов з дому в ранньому віці і до 1908 року вже перебував у прикордонному місті Кордова (штат Аляска). Там він познайомився з 36-річною Кітті О'Брайан. Вона працювала конферансьє танцювального залу, а в інший час займалася проституцією. У них зав'язалися стосунки і в листопаді вони рушили в Джуліано.

Арешт, суд і ув'язнення

Страуда заарештували за підозрою у вбивстві Чарлі фон Дамера. При затриманні у нього знайшли гаманець фон Дамера. За словами Страуда, 18 січня 1909 року, він був на роботі, а його знайому Кітті зґвалтував і сильно побив Чарлі фон Дамер. І коли він повернувся з роботи, то накинувся на фон Дамера. Скінчилася бійка смертю фон Дамера від вогнепального поранення. Однак, згідно з поліцейським рапортом, Кітті продовжувала займатися проституцією і після її прибуття в Джуліано, а Страуд був її сутенером. З рапорту випливало, що Страуд побив лежачого без свідомості фон Дамера і потім застрелив його в упор і забрав його гаманець. І хоча мати Страуда, Елізабет, найняла хорошого адвоката для сина, 23 серпня 1909 він був звинувачений у вбивстві і засуджений до 12 років у виправній колонії на острові Макнейл.

Життя в тюрмі

5 вересня 1912 Страуд був засуджений до додаткових шести місяців за конфлікт з тюремними лікарями і перейшов до в'язниці Лівенуорт, в штаті Канзас. У Лівенуорті охоронці в тюремній їдальні зробили Страуду зауваження за невелике порушення правил. І хоча порушення і не було серйозним, через нього, ймовірно і скасували побачення Страуда з його молодшим братом, якого він не бачив вісім років. В помсту, Страуд 26 березня 1916 заколов охоронця Ендрю Тернера. За це 27 травня Страуда засудили до страти через повішення і перевели в камеру смертників. Верховний суд США скасував смертний вирок і призначив перегляд справи на травень 1918 року. 28 червня того ж року Страуда знову засудили до смерті і виконання вироку призначили на 23 квітня 1920 року.

Але мати Страуда написала президенту Вудро Вільсону і його дружині, Едіт Боллінг Вільсон, які скасували страту. Вирок Страуда змінили на довічне ув'язнення.

Історія прізвиська

Під час ув'язнення в Лівенуорті Страуд підібрав трьох поранених горобців у тюремному дворі і взяв їх собі. Горобці розважали його, а він про них піклувався. Незабаром горобці одужали і полетіли, і Страуд зайнявся канарками. Але начальник в'язниці ненавидів Страуда за вбивство охоронця і не давав йому тримати птахів.

Незабаром начальник в'язниці змінився, і нова адміністрація віднесла Страуда до зразкових ув'язнених. Вони забезпечили Страуда клітками, кормами, книгами та іншим, щоб він міг займатися улюбленою справою. Колекція Страуда сильно виросла, і він написав дві книги, які були видані і користувалися популярністю.

Ув'язнення в Алькатрасі

Роберт Страуд в Алькатрасі (29 жовтня 1951 р.)

Страуд був переведений в Алькатрас 19 грудня 1942. В Алькатрасі Страуд шість років просидів у камері, і ще 11 років в тюремній лікарні. Йому був даний доступ до тюремної бібліотеки і Страуд почав вивчати юриспруденцію. З новими знаннями, Страуд став подавати одне за іншим прохання про зменшення терміну його ув'язнення. У 1959 році через сильне погіршення здоров'я Страуда перевели в Медичний центр федеральних ув'язнених у Спрінгфілді, Міссурі. Усі прохання Страуда були відхилені і 21 листопада 1963 Роберт Франклін Страуд помер у спрінгфілдській лікарні у віці 73 років після 54 років позбавлення волі.

В культурі

У 1956 році письменник Томас Геддіс[en] написав про Роберта Страуда книгу «Птахолов з Алькатраса», що стала бестселером у США, і через п'ять років кінорежисер Джон Франкенгаймер зняв по ній однойменний фільм з Бертом Ланкастером в головній ролі. У 1962 році цей фільм став призером на Міжнародному кінофестивалі у Венеції[2].

У 1974 вірменський письменник Перч Зейтунцян, у майбутньому міністр культури Вірменії написав п'єсу «Найсумніша людина» на основі історії Стауда[3].

Цитати

Треба, говорив Страуд, всім ув'язненим видати ножі. Озброєні люди — ввічливі люди, говорив Страуд. Всі ув'язнені будуть в курсі, що тепер не можна нікому грубіянити — адже у всіх при собі ножі. Ледве що не так — відразу перо в бік! І ось тоді — і лише тоді! — говорив Страуд, у в'язниці запанує порядок і спокій.

Книги Страуда

  • «Довідник по хворобах канарок» (англ. Diseases of Canaries)
  • «Погляд зсередини» — не опублікована

Примітки

  1. а б Czech National Authority Database
  2. Раззаков Федор. Изгои Америки - 1908-1930. Флібуста.(рос.)
  3. …А сам сидел в клетке. UZaliva.(рос.)

Посилання