Хома Михайло Степанович: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Рядок 40: Рядок 40:


=== 2008 рік ===
=== 2008 рік ===
Михайло записав [[Кавер-версія|кавер-версію]] пісні „Календар“, авторами якої були Андрій Кузьменко і Олег Турко. Почувши цей варіант, Кузьменко запропонував зробити кавер-версію на пісню „Старі фотограії“. Згодом, на неї, вони знімають відеокліп. Михайло ініціює назву „Дзідзьо“, саме так називали його діда-поляка&nbsp;— Маркуля Яна Казимировича<ref>[http://www.revisor.org.ua/vipusk-3-125-vid-30-travnya-2019-r/165-vipusk-5-120-vid-20-veresnya-2018r/2110-dzidzio-populiarnist-tse-velyka-vidpovidalnist-pered-liudmy DZIDZIO: Популярність&nbsp;— це велика відповідальність перед людьми»]</ref>. Назва отримала визнання Кузьменка, проте згодом за його рекомендацією образ [[DZIDZIO]] призупиняється, створюється дует «Sex Shop Boys», у якому Михайло є солістом гурту<ref>[https://news.obozrevatel.com/ukr/show/news/dzidzio-35-yak-do-slavi-i-firmovoi-borodi-viglyadav-restorannij-spivak-mihajlo-homa.htm як до слави і фірмової бороди виглядав ресторанний співак Михайло Хома]</ref>.
Михайло записав [[Кавер-версія|кавер-версію]] пісні «Календар», авторами якої були Андрій Кузьменко і Олег Турко. Почувши цей варіант, Кузьменко запропонував зробити кавер-версію на пісню «Старі фотограії». Згодом на неї знімають відеокліп. Михайло ініціює назву «Дзідзьо», саме так називали його діда-поляка&nbsp;— Маркуля Яна Казимировича<ref>[http://www.revisor.org.ua/vipusk-3-125-vid-30-travnya-2019-r/165-vipusk-5-120-vid-20-veresnya-2018r/2110-dzidzio-populiarnist-tse-velyka-vidpovidalnist-pered-liudmy DZIDZIO: Популярність&nbsp;— це велика відповідальність перед людьми"]</ref>. Назва отримала визнання Кузьменка, проте згодом за його рекомендацією образ [[DZIDZIO]] призупиняється, створюється дует «Sex Shop Boys», у якому Михайло є солістом гурту<ref>[https://news.obozrevatel.com/ukr/show/news/dzidzio-35-yak-do-slavi-i-firmovoi-borodi-viglyadav-restorannij-spivak-mihajlo-homa.htm як до слави і фірмової бороди виглядав ресторанний співак Михайло Хома]</ref>.


Паралельно виступаючи на корпоративах з гуртом «Друзі», Михайло як керівник, в перервах розважає своїх друзів смішними історіями, використовуючи [[надсянський говір]] та голос «старого діда». Так і утворились монологи [[DZIDZIO]]. Широкого загалу вони набули шляхом передачі через інфрачервоний порт<ref>[https://gk-press.if.ua/x2429/ Дзідзьо: "Мейсон&nbsp;— популярніший, ніж «Депеш Мод»]</ref>.
Паралельно виступаючи на корпоративах з гуртом «Друзі», Михайло як керівник, в перервах розважає своїх друзів смішними історіями, використовуючи [[надсянський говір]] та голос «старого діда». Так і утворились монологи [[DZIDZIO]]. Широкого загалу вони набули шляхом передачі через інфрачервоний порт<ref>[https://gk-press.if.ua/x2429/ Дзідзьо: "Мейсон&nbsp;— популярніший, ніж «Депеш Мод»]</ref>.

Версія за 13:34, 19 квітня 2021

Михайло Хома
Файл:Михайло Хома портрет.jpg
Ім'я при народженні Михайло Степанович Хома
Народився 20 листопада 1983(1983-11-20) (40 років)
Бортники, Жидачівський район, Львівська область, Українська РСР
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Діяльність актор, співак, автор пісень
Alma mater КНУКіМ
Знання мов українська і польська
Членство DZIDZIO
Роки активності 1995 — тепер. час
Нагороди
Заслужений артист України
IMDb ID 8912868
Сайт dzidzio.com

Михайло Степанович Хома, (нар. 20 листопада 1983(19831120), с. Бортники, Жидачівський район, Львівська область — український співак, автор пісень, актор, кінорежисер, продюсер, фронтмен та засновник гурту «DZIDZIO»[1]. Заслужений артист України (2020)[2]. Амбасадор Збірної України з футболу[3].

Життєпис

Ранні роки

Батько — Хома Степан Олексійович, ветеринар, закінчив Львівський ветеринарний інститут. Мати — Хома (Маркуль) Галина Янівна, технолог друкарської поліграфії, закінчила Поліграфічний технікум[4].

Народився Михайло 1983 року у селищі Бортники (Жидачівського району). Дитинство співака минуло у цьому селищі, згодом у 4-річному віці з батьками переїхав до Новояворівська. У 1991 році вступив до Новояворівської школи № 1, паралельно батьки віддали сина у музичну школу на вокально-хоровий відділ у цьому ж місті. Першим викладачем вокалу була Омелян Леся Миколаївна. Вона відкрила для Михайла світ академічного вокалу і стала тригером для його професійної діяльності у майбутньому[5].

У юному віці Михайла називали Робертіно Лоретті, тому що брав участь у всіх концертах у музичній школі та концертах міста. Першим вагомим здобутком у житті артиста стала перша премія на конкурсі імені Петра Чайковського (1995 рік). Михайлові подобалась класична та естрадна музика, кумиром юного артиста того часу був естрадний співак Іван Попович, цього ж року батько Михайла випадково познайомився з ним та запропонував прослухати свого сина. За порадою Івана Поповича Михайло Хома почав займатись вокалом з Михайлом Русином у Яворові. Артист пройшов потужну та витривалу школу, за що завдячує Михайлові Михайловичу Русину. Саме він почав підготовку Хоми до концертів та конкурсів.

Михайло переможець конкурсів та фестивалів: Золоті трембіти (1996 рік), «Юні зірки Прикарпаття», «Співаночка-джазочка» (1996 рік), «Вечори над Латорицею», «Співограй», «Квіти Прикарпаття», «Чорноморські ігри (2000 рік), Молода Галичина (1996 рік перша премія, 1999 рік, гран-прі) та інші[6].

1998 рік

Після закінчення музичної школи вступив у Львівське музичнне училище, де навчався на диригентському факультеті[7]. Викладачем Михайла була Максимович Оксана Іванівна. Завідувачем цього факультету була дружина Кос-Анатольського — Надія.

2004 рік

Після дирентського факультету вступає до Київського національного університету культури і мистецтв з метою продовження розвитку естрадного вокалу. Провчившись 2 роки на денному стаціонарі, переводиться на заочну форму та повертається до Львова.

У Львові Михайло створює гурт „Друзі“[8], з яким виступав на весіллях та приватних заходах. У колективі брали участь: Василь Була, Ярослава Хома (Притула), Сергій Либа, Роман Кулик, Назарій Гук, Ігор Гринчук, Орест Жук. Гурт набув широкого розголосу, був взірцем для інших колективів. Паралельно починає викладати вокал для дітей на власній студії у Палаці культури „Кристал“.

Також того часу Хома співпрацював з гуртом „Меркурій“ (колектив Митної служби України), у якому солістом був Василь Була. Через співпрацю із цим колективом, він отримав запрошення на роботу.

Михайло пройшов стажування на митниці у пункті пропуску Краковець. Зрозумівши, що основне покликання музика — перервав стажування та продовжив музичну кар'єру[9].

2008 рік

Михайло записав кавер-версію пісні «Календар», авторами якої були Андрій Кузьменко і Олег Турко. Почувши цей варіант, Кузьменко запропонував зробити кавер-версію на пісню «Старі фотограії». Згодом на неї знімають відеокліп. Михайло ініціює назву «Дзідзьо», саме так називали його діда-поляка — Маркуля Яна Казимировича[10]. Назва отримала визнання Кузьменка, проте згодом за його рекомендацією образ DZIDZIO призупиняється, створюється дует «Sex Shop Boys», у якому Михайло є солістом гурту[11].

Паралельно виступаючи на корпоративах з гуртом «Друзі», Михайло як керівник, в перервах розважає своїх друзів смішними історіями, використовуючи надсянський говір та голос «старого діда». Так і утворились монологи DZIDZIO. Широкого загалу вони набули шляхом передачі через інфрачервоний порт[12].

2009 рік

Михайла запрошують виступити на приватному заході, саме там він знайомиться з Анатолієм Безухом, який почувши вокал та пісні Хоми, почав з ним співпрацювати. У той період дизайнер Роман Чериба дарує на день народження Михайлові іменний логотип «Dzidzio», оформивши його англійською мовою. У цьому ж році гурт DZIDZIO починає новий виток. Дует «Sex Shop Boys», не проіснувавши року, припиняє свою діяльність.

2010—2011 рік

Андрій Кузьменко створює пісню «Ялта», після чого перестає співпрацювати з дуетом «Sex Shop Boys», а Анатолій Безух стає продюсером гурту DZIDZIO.

2011—2019 роки

Гурт DZIDZIO на чолі з Михайлом активно гастролює та випускає нові авторські пісні, підкріплює їх авторськими короткометражками, які отримують всенародну любов. Саме вони стають поштовхом до повнометражного кіно[13].

2013 рік

18 травня 2013 року відбулась визначна подія у житті Михайла, він з гуртом DZIDZIO відіграв сольний концерт на стадіоні «Арена Львів» та перший з українського шоу-бізнесу зібрав аудиторію у понад 25 тисяч людей.

2016—2017 рік

Михайло працює над своїм першим повнометражним фільмом DZIDZIO Контрабас. Артист постає у ролі автора ідеї, продюсера, сценариста та головного героя стрічки. Саме вона здобула перемогу у номінації «Вибір глядача» за версією премії Золота дзиґа. Також DZIDZIO Контрабас встановив рекорд касових зборів серед українських фільмів[14].

2018 рік

Цього року Михайло вкотре збирає стадіон Арена Львів з мега-шоу «Super-puper», який приурочений виходу нового альбому[15].

Також артист повстає у ролі режисера, автора ідеї, продюсера та виконавця головної ролі у новому повнометражному фільмі DZIDZIO Перший раз. Дана кінострічка отримала дві нагороди премії Золота дзиґа (3-тя церемонія вручення) у номінації «Премія глядацьких симпатій» та «Найкращий звукорежисер»[16].

20 листопала Михайло з нагоди свого дня народження, в рамках туру «Super-puper» зібрав столичний Палац спорту та аудиторію у понад 10 тисяч людей. В шоу вперше в Україні використали 400 квадратних метрів цільного світлодіодного екрану та найпотужніші світлові прилади.

2019 рік

Михайло став амбасадором Збірної України з футболу та виконав Державний гімн перед матчем збірних України і Литви[17].

Наприкінці року артист розпочав роботу над великим проєктом, який поєднав у собі оновлену версію гімну України та запис духовного гімну України — «Боже Великий єдиний». До створення запису Михайло залучив 100 молодих музикантів під керівництвом диригентки Оксани Линів[18].

2020 рік

Цього року Михайло презентував відеокліп на духовний гімн України «Боже великий єдиний». Робота над записом тривала у київському Будинку звукозапису, де можна одночасно записати понад 100 музикантів та хористів. Диригенткою проєкту виступила Оксана Линів.

24 серпня, виконав гімн України на урочистостях з нагоди Дня Незалежності України та був нагороджений званням Заслужений артист України[19].

Особисте життя

Дружина — львів'янка, співачка Ярослава Притула, відома під сценічним псевдонімом SLAVIA[20]. Одружилися в листопаді 2013 року. З майбутньою дружиною Михайло познайомився під час конкурсу «Молода Галичина», згодом вони співали разом у гурті «Друзі»[21].

Сингли

Назва Автор музики Автор тексту
1 Вихідний М. Хома М. Хома
2 Я і Сара М. Хома М. Хома
3 108 М. Хома М. Хома, Я. Товстига
4 Павук М. Хома М. Хома, В. Парфенюк
5 Каділак М. Хома М. Хома
6 Сусіди М. Хома М. Хома
7 Банда-Банда М. Хома М. Хома
8 Не матюкайся М. Хома М. Хома, В. Парфенюк
9 Я їду до мами М. Хома М. Хома
10 Я міліонер М. Хома М. Хома
11 Я люблю, Київ М. Хома М. Хома
12 Моя любов М. Хома М. Хома
13 Зимова казка М. Хома М. Хома
14 Мені повезло М. Хома М. Хома[22]
15 Сама-сама М. Хома, О. Турко М. Хома, О. Турко
16 Кобіта М. Хома В. Баранов
17 Буську М. Хома, О. Турко М. Хома, О. Турко
18 Ja cie kocham М. Хома, О. Турко М. Хома, О. Турко
19 Das ist gut fantastisch М. Хома, О. Турко М. Хома, О. Турко
20 ХА-ХА-ХА М. Хома, О. Турко М. Хома
21 3 в 1 М. Хома М. Хома[23]
22 Ja cie kocham М. Хома, О. Турко М. Хома, О. Турко
23 Птахоподібна М. Хома М. Хома
24 Marsik М. Хома М. Хома, В. Парфенюк

Відзнаки, нагороди

Фільмографія

Короткий метр

Рік Назва Режисер Оператор Автор сценарію
2016 MARSIK (без цензури) М. Хома О. Рощин М. Хома
2015 Я їду до мами М. Хома О. Рощин М. Хома
2014 Ангели чудяться М. Хома О. Рощин М. Хома
2014 Павук (без цензури) М. Хома О. Поздняков М. Хома
2013 Лист до Миколая М. Хома М. Хома, Чериба М. Хома[25]
2013 Повна срака (без цензури) В. Шурубура В. Шурубура М. Хома
2013 Народження легенди (мультик) студія KEMEO студія KEMEO студія KEMEO
2012 ХА-ХА-ХА (без цензури) В. Шурубура В. Шурубура М. Хома
2012 Каділак (без цензури) В. Шурубура В. Шурубура М. Хома, О. Турко
2011 Сама-сама (без цензури) В. Шурубура В. Шурубура М. Хома

Фільми

Рік Назва Режисер Оператор Автор сценарію
2018 DZIDZIO Перший раз Михайло Хома, Тарас Дронь Олександр Рощин Михайло Хома, Тарас Дронь, Сергій Либа, Діана Юраш
2017 DZIDZIO Контрабас Олег Борщевський Дмитро Юріков Володимир Нагорний, Михайло Хома, Сергій Лавренюк, Павло Сушко


Телебачення

Рік Назва Роль Нотатки
2013 Співай якщо зможеш Ведучий Вокально-розважальний проект
2016-2017 Україна має талант Суддя Танцювальне шоу
2019 Голос. Діти Тренер Конкурс молодих виконавців
2019 Танці з зірками Учасник Танцювальне шоу
2021 Маска Детектив Розважальне шоу

Серіали

Рік Назва Роль Нотатки
2015 Слуга народу Камео телесеріал
2019 Відморожений Головний актор телесеріал
2020 Великі вуйки Камео телесеріал

Примітки

  1. Dzidzio: біографія, творчий шлях, пісні, фото, родина
  2. а б Указ Президента України від 21 серпня 2020 року № 335/2020 «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня незалежності України»
  3. DZIDZIO: «ПЕРЕД ВИКОНАННЯМ ГІМНУ УКРАЇНИ В ХАРКОВІ ДЗВОНИВ ОЛЕКСАНДРУ ПОНОМАРЬОВУ»
  4. МАМА «ДЗІДЗЯ» ЗАРАДИ СИНА ПРИЛЕТІЛА З ПОРТУГАЛІЇ І ЗНЯЛАСЯ В ЙОГО ФІЛЬМІ
  5. Місто Новояворівськ на Львівщині відзначає 55-ту річницю
  6. Міжнародний фестиваль „Молода Галичина“ назвав переможців
  7. DZIDZIO став Заслуженим артистом України
  8. Вход через интернет. Как группа DZIDZIO шла к успеху и зачем её лидеру кино Как группа DZIDZIO шла к успеху и зачем её лидеру кино]
  9. Dzidzio розповів, як працював на митниці і чому звільнився
  10. DZIDZIO: Популярність — це велика відповідальність перед людьми"
  11. як до слави і фірмової бороди виглядав ресторанний співак Михайло Хома
  12. Дзідзьо: "Мейсон — популярніший, ніж «Депеш Мод»
  13. ДЗІДЗЬО: «Я у фільмі трохи мудрий, трохи дурний, трохи скупий, трохи сміливий, а трохи сцикливий! Кожен впізнає себе…»
  14. Дзідзьо зі своїм «Контрабасом» встановив рекорд касових зборів!
  15. Мама Дзідзя вперше відвідала концерт сина в Україні і вийшла до нього на сцену
  16. Фільм «DZIDZIO перший раз» б'є рекорди у номінаціях на «Золоту Дзиґу»
  17. [ Dzidzio виконав гімн України]
  18. ГІМН УКРАЇНИ ПО-НОВОМУ: ДЗІДЗЬО ЗАПИСУЄ СВІЖУ ВЕРСІЮ СЛАВНЯ ІЗ МОЛОДІЖНИМ СИМФОНІЧНИМ ОРКЕСТРОМ
  19. Дзідзьо і Міхалок з BRUTTO стали Заслуженими артистами України: реакція зірок на нагороди
  20. Slavia Славіа
  21. Український співак Дзідзьо одружується
  22. Офіційний бюлетень «Авторське право і суміжні права» електронна форма[недоступне посилання з червня 2019]
  23. Офіційний бюлетень «Авторське право і суміжні права» електронна форма[недоступне посилання з червня 2019]
  24. На Львівщині за гран-прі «Молодої Галичини» боротимуться понад 50 співаків.
  25. DZIDZIOFILM — Лист до Миколая

Посилання