1С: Підприємство: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
мНемає опису редагування
Немає опису редагування
Рядок 16: Рядок 16:


'''«1С: Підприємство»''' — це програмний продукт для ведення бухгалтерського, податкового та управлінського обліку в комерційних організаціях, а також для формування стандартної бухгалтерської, статистичної та податкової звітності.
'''«1С: Підприємство»''' — це програмний продукт для ведення бухгалтерського, податкового та управлінського обліку в комерційних організаціях, а також для формування стандартної бухгалтерської, статистичної та податкової звітності.

== Архітектура ==
Технологічна платформа «1С:Підприємство» - це програмна оболонка над [[База даних|базою даних]]. Використовуються бази на основі [[DBF]]-файлів в 7.7, власний формат 1CD у версії 8.х або [[СУБД]] [[Microsoft SQL Server]] на будь-якій з цих версій. Крім цього, починаючи з версії 8.1 зберігання даних можливо в [[PostgreSQL]] та [[IBM DB2]], а починаючи з версії 8.2 також і в [[Oracle (СУБД)|Oracle]]. Платформа має свою внутрішню мову програмування, яка забезпечує доступ до даних, а також можливість взаємодії з іншими програмами через [[OLE]] та [[DDE]] (в версіях 7.7, 8.0 и 8.1 — с допомогою [[Component Object Model|COM-з'єднання]].

Клієнтська частина платформи функціонує в середовищі [[Microsoft Windows]], а починаючи з версії 8.3, також в середовищі [[Linux]] та [[MacOS X|Mac OS X]]. Серверна частина платформи в клієнт-серверному варіанті роботи «1С:Підприємства» може функціонувати на ОС Microsoft Windows та [[Linux]] (починаючи з версії 8.1).

Існують спеціальні версії мобільних пристроїв, та [[Веб-додаток|веб-додатки]], які взаємодіють з базою даних «1С:Підприємства».


== Прикладні рішення ==
== Прикладні рішення ==

Версія за 14:51, 12 травня 2021

1С: Підприємство
Тип автоматизація обліку на підприємствах
Розробник
Версії 8.3.19.1150 (7 червня 2021)[1]
Платформа Windows
Операційна система Windows, Linux
Мова програмування C++, C Sharp і SQL
Стан розробки завершено
Ліцензія пропрієтарна ліцензія[d]
Вебсайт 1c.ua

«1С: Підприємство» — це програмний продукт для ведення бухгалтерського, податкового та управлінського обліку в комерційних організаціях, а також для формування стандартної бухгалтерської, статистичної та податкової звітності.

Архітектура

Технологічна платформа «1С:Підприємство» - це програмна оболонка над базою даних. Використовуються бази на основі DBF-файлів в 7.7, власний формат 1CD у версії 8.х або СУБД Microsoft SQL Server на будь-якій з цих версій. Крім цього, починаючи з версії 8.1 зберігання даних можливо в PostgreSQL та IBM DB2, а починаючи з версії 8.2 також і в Oracle. Платформа має свою внутрішню мову програмування, яка забезпечує доступ до даних, а також можливість взаємодії з іншими програмами через OLE та DDE (в версіях 7.7, 8.0 и 8.1 — с допомогою COM-з'єднання.

Клієнтська частина платформи функціонує в середовищі Microsoft Windows, а починаючи з версії 8.3, також в середовищі Linux та Mac OS X. Серверна частина платформи в клієнт-серверному варіанті роботи «1С:Підприємства» може функціонувати на ОС Microsoft Windows та Linux (починаючи з версії 8.1).

Існують спеціальні версії мобільних пристроїв, та веб-додатки, які взаємодіють з базою даних «1С:Підприємства».

Прикладні рішення

На платформі «1С: Підприємство» побудовано багато прикладних рішень. Раніше це були «1С: Бухгалтерія для України 7.7», «1С: Торгівля і Склад 7.7», «1С: Зарплата і Кадри 7.7», «1С: Комплексний облік 7.7». Пізніше — «1С: Бухгалтерія 8», «1С: Управління торгівлею 8», «1С: Управління торговим підприємством 8», «1С: Управління виробничим підприємством 8» та інші. Найпопулярнішим з них в Україні є «1С: Бухгалтерія для України».

«1С: Бухгалтерія для України»

Першою версією програми «1С: Бухгалтерія для України» була версія «2.0». Ця версія працювала на операційній системі DOS.

Наступною версією, яка появилась в 1995 році, була версія «6.0», яка працювала на ОС Windows 95 і мала графічний інтерфейс.

Першою версією, яка закріпилась на українському ринку стала версія «7.7» (повна назва «1С: Підприємство 7.7 Бухгалтерський облік для України», вона замінила версію «7.5», яка проіснувала недовго) . Українська локалізація була здійснена компанією «Абі Україна». Вона вийшла в 1999 році і підтримувалась до 2016 року. Далі випускались тільки критичні поновлення згідно змін законодавства, а останні поновлення цієї версії вийшли в 2020 році.

У 2002 році вийшла версія «8.0», якій незабаром на зміну прийшла версія «8.1». Ця версія вийшла в 2003 році і підтримувалась розробниками до 2011 року.

Починаючи з 2008 року українські конфігурації почали носити назви незалежні від номерів платформ. Так появилась «1С: Бухгалтерії для України — редакція 1.0», потім «1С: Бухгалтерії для України — редакція 1.1» і нарешті версія «1С: Бухгалтерії для України — редакція 1.2», яка вийшла в 2011 році і підтримувалась до 2018 року (частково до 2019 року). Українська локалізація була здійснена компанією «1С» і компанією «Абі Україна».

У 2016 році вийшла «1С: Бухгалтерії для України — редакція 2.0». Вона написана на керованих формах і використовувала інтерфейс «Таксі».

Для підтримки користувачів передбачено перелік сервісів підтримки, який надається за договором супроводу «1С: ІТС Україна».

Можливості «1С: Бухгалтерія для України»:

  • Ведення обліку декількох організацій в єдиній інформаційній базі
  • Облік «від документу», застосування типових операцій
  • Партійний облік[2]
  • Складський облік
  • Облік торговельних операцій
  • Облік комісійної торгівлі
  • Облік операцій з тарою
  • Облік банківських і касових операцій
  • Облік розрахунків з контрагентами
  • Облік основних засобів, нематеріальних і малоцінних активів
  • Облік основного й допоміжного виробництва
  • Облік непрямих витрат
  • Облік напівфабрикатів
  • Облік ПДВ
  • Облік заробітної плати, кадровий облік
  • Підтримка різних схем оподаткування
  • Податковий облік з податку на прибуток
  • Спрощена система оподаткування
  • Завершальні операції періоду
  • Стандартні бухгалтерські звіти

З початку 2021 року підтримку останньої редакції «1С: Бухгалтерія для України» припинено.

Подальшим розвитком «1С: Бухгалтерія для України» стала «BAS: Бухгалтерія для України», створена на платформі BAF.

Примітки

  1. Информация для пользователей и партнеров №28386 от 07.06.2021 — 2021.
  2. Облік матеріальних цінностей по партіях приходу

Посилання