Університет Райса: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
загальна інформація про університет
 
Немає опису редагування
Рядок 8: Рядок 8:


{{Редагую}}
{{Редагую}}

== Примітки ==

Версія за 08:04, 18 травня 2021

Університет Вільяма Марша Райса (англ. William Marsh Rice University) або Університет Райса (англ. Rice University) — приватний дослідницький університет США, який знаходиться в Х'юстоні, штат Техас поблизу Х'юстонського музейного округу та Техаського медичного центру.

Заснований в 1912 році та названий ім'ям Вільяма Марша Райса — людини, яка вклала усі свої статки в створення вільного університету, який відкрився вже після його смерті. З того часу університет досяг значного успіху в дослідженнях та освіті, підготував безліч видатних випускників, серед яких 81 лауреат стипендійної програма Фулбрайта, 17 лауреатів стипендії Маршалла, 11 лауреатів стипендії Родса, 303 лауреата стипендії Національного наукового фонду[1]. Для своїх масштабів університет має дуже високий рівень науково-дослідницької діяльності з об'ємом фінансування в 95,9 млн. дол. станом на 2010 рік. Університет Райса проводить прикладні дослідження в галузі штучного серця, структурного хімічного аналізу, космічних наук та нанотехнологій.

Університет розділений аналогічно моделі Оксфордського та Кембриджського університетів: до його складу входять 11 коледжів та 8 академічних шкіл[2].

Спортивна команда Райса, включно і з олімпійськими чемпіонами, входить до Дивізіону-1 Національної асоціації студентського спорту; один із головних суперників закладу — Університет Г'юстона.

Примітки

  1. Scholarly Distinctions. Rice University.
  2. About the residential college system. Rice University.