Нова Скварява: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
D'ohBot (обговорення | внесок)
м робот додав: pl:Nowa Skwarzawa
м робот видалив: en:Nova Skvaryava
Рядок 38: Рядок 38:
[[Категорія:Геопункти Но]]
[[Категорія:Геопункти Но]]


[[en:Nova Skvaryava]]
[[pl:Nowa Skwarzawa]]
[[pl:Nowa Skwarzawa]]

Версія за 08:02, 22 жовтня 2009

село Нова Скварява
Країна Україна Україна
Область Львівська область Львівська область
Район Жовківський район
Рада Новоскварявська сільська рада
Основні дані
Засноване 1633
Населення 1,174
Площа 27,08 км²
Густота населення 43,35 осіб/км²
Поштовий індекс 80353
Телефонний код +380 3252
Географічні дані
Географічні координати 50°02′14″ пн. ш. 23°52′30″ сх. д. / 50.03722° пн. ш. 23.87500° сх. д. / 50.03722; 23.87500
Місцева влада
Адреса ради 80353, Львівська обл., Жовківський р-н, с. Нова Скварява
Карта
Нова Скварява. Карта розташування: Україна
Нова Скварява
Нова Скварява
Мапа
Мапа

CMNS: Нова Скварява у Вікісховищі

Нова Скварява - село у Жовківському районі Львівської області. Село засноване в кінці XIV ст. - на початку XV ст. Першими поселенцями були вихідці зі Старої Скваряви. Село Нова Скварява було осаджено на волоському праві і назване спочатку Чайкова Воля. Проте ця назва не прижилася. Біля Нової Скваряви відкрито кладовище бронзової доби X - VIII ст. до н.е.

Історія

Нова Скварява (пол. Skwarzawa Nowa) - село, належало до Жовківського повіту, 7 км. на пд.-зах. від Жовкви. На північ лежить Руда Крехівська, на північний-схід Глинськ, на схід Стара Скварява, на південь Мокротин і Поляни, на захід Фійна і Крехів. Село лежить в басейні Бугу. На півдні утворюється потік Свиня і пливе на пд.-схід до Старої Скваряви, приймаючи на території села декілька малих потічків; на південь від джерел Свині утворюється в лісі с. Поляни правобічна її притока потік Росохи і пливе на схід в основному вздовж кордону села. Північною частиною села пропливає потік Фійна. Сільська забудова лежить в долині Свині. На південь від села стоїть група будинків Завади, на пн.-зах. Копань(не існує), на північ Гута. Пд.-зах. частина села заліснена (Полянський ліс з "Кам'яною Горою", висотою 404 м.). В 1880 році було 197 будинків, 1087 жителів в гміні, 3 будинки, 42 жителі на території двору. (893 греко-католики, 200 римо-католиків, 33 євреї, 3 інших віросповідань; 891 русин, 197 поляків, 55 німців). Парафія римо-католицька була в Жовкві, греко-католицька була в селі, Жовківського деканату, Перемишльської дієцезії. До парафії належала Стара Скварява. В селі була церква і однокласна школа. Знаходяться тут поклади бурого вугілля і каменю пісковика.

Зовнішні посилання

Бібліографія

  • Історія міст і сіл Української РСР. Львівська область. – Київ, 1968.
  • Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich, wyd. pod red. F. Sulimierskiego, B. Chlebowskiego, J. Krzywickiego i W. Walewskiego, Warszawa 1880-1902, t. 1-15.

The settlement named Skvaryava was founded probably in XIII - XIY cent. in the period of Galych - Volyn State on the territory of Zvenygorod. According to an old legend the place was often visited by princes and boyars (princes` vassals) who came there for hunting. They used to bake or rather to fry their prey on a fire. Old Slavonic for "to fry" is "skvaryty". So the name originated from this word though a more probable version is related to the Slavonic and old Ruthenior "skvara" meaning "fire".