Frostpunk: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
щодо розроблення продовження
м →‎Продовження: виправлення
Мітка: редагування коду 2017
Рядок 136: Рядок 136:


== Продовження ==
== Продовження ==
У серпні 2021 року 11 bit studios повідомила, що командою розробників ведеться розроблення продовження – [[Frostpunk 2]], підкріпивши звістку першим тизер-трейлером проєкту<ref>{{Cite web|title=Анонсовано Frostpunk 2|url=https://playua.net/anonsovano-frostpunk-2/|website=PlayUA|date=2021-08-12|accessdate=2021-08-13|language=uk}}</ref>. Як стало відомо, події другої частини розгортатимуться довкола відкриття нових родовищ нафти, які мають дозволити відійти від епохи вугілля, однак не всі у суспільстві підтримуватимуть такий напрям, що призводитиме до появи нових моральних питань<ref>{{Cite web|title=Польська студія 11 bit анонсувала Frostpunk 2 – сиквел гучного містобудівного симулятора|url=https://www.unian.ua/games/polska-studiya-11-bit-anonsuvala-frostpunk-2-sikvel-guchnogo-mistobudivnogo-simulyatora-igri-11511826.html|website=www.unian.ua|accessdate=2021-08-13|language=uk}}</ref>.
У серпні 2021 року 11 bit studios повідомила, що командою розробників ведеться розроблення продовження – [[Frostpunk 2]], підкріпивши звістку першим тизер-трейлером проєкту<ref>{{Cite web|title=Анонсовано Frostpunk 2|url=https://playua.net/anonsovano-frostpunk-2/|website=PlayUA|date=2021-08-12|accessdate=2021-08-13|language=uk}}</ref>. Як стало відомо, події другої частини розгортатимуться довкола відкриття нових родовищ нафти, які мають дозволити відійти від епохи вугілля, однак не всі у суспільстві підтримуватимуть такий напрям, що призводитиме до появи нових моральних викликів<ref name=":10">{{Cite web|title=Польська студія 11 bit анонсувала Frostpunk 2 – сиквел гучного містобудівного симулятора|url=https://www.unian.ua/games/polska-studiya-11-bit-anonsuvala-frostpunk-2-sikvel-guchnogo-mistobudivnogo-simulyatora-igri-11511826.html|website=www.unian.ua|accessdate=2021-08-13|language=uk}}</ref>.


Над розробленням другої частини працює команда з 70 осіб<ref>{{Cite web|title=Польська студія 11 bit анонсувала Frostpunk 2 – сиквел гучного містобудівного симулятора|url=https://www.unian.ua/games/polska-studiya-11-bit-anonsuvala-frostpunk-2-sikvel-guchnogo-mistobudivnogo-simulyatora-igri-11511826.html|website=www.unian.ua|accessdate=2021-08-13|language=uk}}</ref>.
Над розробленням другої частини працює команда з 70 осіб<ref name=":10" />.


== Див. також ==
== Див. також ==

Версія за 09:00, 13 серпня 2021

Frostpunk
Обкладинка відеогри
Розробник Польща 11 bit studios
Видавець Світ 11 bit studios
Дистриб'ютор Steam, Good Old Games, Humble Store[d][1], PlayStation Store, Microsoft Store, Xbox network, PlayStation Now[2] і Epic Games Store
Жанр(и) Містобудування
Платформа  Microsoft Windows
 Xbox One
 PlayStation 4
Дата анонсу серпень 2016
Дата випуску

Microsoft Windows
24 квітня 2018
PlayStation 4, Xbox One

11 жовтня 2019
Режим гри  Однокористувацька гра
Мова англійська, французька, німецька, іспанська, польська, італійська, японська, корейська, російська, китайська (спрощена), бразильська португальська та турецька
Вік. обмеження ESRB: Mature 17+[d][4]
PEGI: PEGI 16
USK: 18USK 18
Творці
Композитор(и) Piotr Musiał
Технічні деталі
Носій цифрова дистрибуція і цифрове завантаження[d]
Frostpunk[d]
Офіційний сайт(англ.)

Frostpunk — стимпанкова відеогра жанру симулятора містобудування з елементами виживання, розроблена й випущена польською компанією «11 bit studios»[9]. Ця відеогра була вперше анонсована в серпні 2016-го[9], а 24 квітня 2018 року випущена для Microsoft Windows[10][11]. Протягом трьох днів після випуску було продано понад 250 000 копій Frostpunk, що повністю покрило всі затрати на розроблення й маркетингову кампанію[12][13]. 18 жовтня 2018 року вийшла збірка музикальних композицій під назвою «Frostpunk Original Soundtrack». На 13 лютого 2019 року планувався вихід Frostpunk на операційній системі macOS[14], але розробка була призупинена[15] до 24 лютого 2021 року[16]. Вихід на Xbox One та PlayStation 4 відбувся 11 жовтня 2019 року[17][18].

За альтернативним ходом історії, наприкінці XIX століття неочікуваний мороз змусив мільйони людей терміново переселитися якомога далі від холоду. Гравці очолюють одну з небагатьох вцілілих груп людей, яка вижила після катастрофи й оселилися довкола теплового генератора, свого часу збудованого Британською імперією на острові з великими покладами корисних копалин[19].

Ігровий процес

Поселення на початку сценарію «Ковчег»

Основи

Гравець відігрує роль очільника групи людей, яка дісталась одного з теплових генераторів на півночі, поруч із покладами вугілля. Місце навколо цієї великої металевої споруди стає місцем усіх подій відеогри. Поселення населяють люди, про добробут яких належить турбуватися. Для цього слід забезпечувати їх житлом і прийнятними умовами праці, розвивати технології, турбуватися про моральний стан населення. В грі наявні декілька сценаріїв з різними початковими умовами та цілями й сюжетом. Кожен сценарій зображає долю іншого поселення.

Після обрання сценарію слід також обрати й складність проходження: просту, середню, важку чи екстремальну. За бажання, можна задати власні налаштування сценарію, а саме змінити рівень складності певних механік гри: потреб мешканців, економіки, погоди та прихильності суспільства до свого лідера.

Задля роботи тепловому генератору потрібне вугілля, будівництво та діяльність інших споруд потребують інших ресурсів: деревину, сталь, харчові продукти тощо. Коли вугілля бракне, генератор певний час іще підтримує тепло, але холоне, спричиняючи замерзання всього поселення. Вночі температура падає, що може призвести до обморожень і загибелі людей. Також, потрібно дбати про температуру робочих місць, інакше робітники хворітимуть. Для обігріву слугує опалення зовнішніми та внутрішніми нагрівачами. Вони можуть вручну вмикатися чи вимикатися, що важливо для контролю запасів вугілля, адже кожен нагрівач споживає його. Для слідкування за температурним режимом передбачене інфрачервоне бачення — територія показується забарвленою, залежно від температури.

Населення складається з людей різних верств, які розподіляються на роботу. Для кожної споруди вказується кількість робітників і вони автоматично вирушають туди в свою зміну. Виняток складають роботи автоматони, здатні працювати цілодобово без шкоди для себе, але конструювання автоматонів вимагає багато ресурсів. Залежно від сценарію, населення можуть складати робітники, інженери та діти. Кожна верства призначається на певний вид роботи. Збільшити населення можливо тільки рятуючи біженців в околицях поселення. Люди мають різні потреби, передусім — у житлі, теплі, харчуванні та лікуванні. Відповідні споруди зводяться навколо генератора. Для полегшення доступу до них прокладаються вулиці. Голодні чи змерзлі люди хворітимуть і страйкуватимуть, хворі та скалічені — перестануть працювати. Тяжко хворі чи відправлені на понаднормову працю будуть помирати. Для вдосконалення діяльності поселення приймаються закони. Багато з них мають як позитивний, так і негативний ефект; отримавши користь в одній сфері життя, доведеться пожертвувати чимось в іншій. Деякі закони відкривають нові споруди та ресурси.

Періодично люди інформують про свої проблеми та висувають прохання чи вимоги. Якщо ігнорувати їх, або приймати аморальні рішення, в населення зростає невдоволення та знижується надія. Що більше невдоволення, то більше стається страйків і жорсткіші ультиматуми владі. Що нижча надія, то менш ефективно працюють жителі поселення. Якщо невдоволення тривалий час лишатиметься високим і/або надія низькою, народ вижене очільника і гра завершиться[20][21].

Ресурси

В грі присутні декілька головних ресурсів: вугілля, деревина, сталь, парові ядра, сира їжа та харчові пайки.

  • Вугілля найголовніше серед усіх, адже підтримує життєдіяльність всього міста, забезпечуючи тепловий генератор паливом. Додатково, вугілля споживають обігрівачі окремих споруд і роботи автоматони. Вугілля збирається робітниками з готових запасів, видобувається в шахтах, або отримується шляхом випалювання деревини.
  • Деревина потрібна для побудови нових осель, діяльності наукових лабораторій, переробних центрів тощо. Аби видобувати деревину, треба збирати уламки, зводити лісопильні та бури. Лісопильні перероблять дерева під відкритим небом, тоді як бури видобувають деревину, вмерзлу в льодовик.
  • Сталь використовується для будівництва технологічних споруд, а також конструювання автоматонів і протезів. Отримується з брухту чи залізнорудних шахт.
  • Парові ядра — це своєрідні парові комп'ютери, потрібні для діяльності технологічних споруд і автоматонів. Їх неможливо добути іншим шляхом, крім експедицій. Натомість, розібравши споруду чи автоматона, гравці отримують ядро назад.
  • Їжа збирається полюванням у мисливських хижах або в теплицях. Спершу отримується сира їжа, з якої на кухнях і польових кухнях вона переробляється на харчові пайки.

Додаткові ресурси з'являються залежно від прийнятих законів. Наприклад, якщо ухвалити закон удобрювати теплиці трупами, то трупи стануть ресурсом.

Альтернативним варіантом видобутку ресурсів можуть бути експедиції. З декількох людей формується розвід-група, що посилається за межі поселення. Повернувшись, вони доставлять всі зібрані в подорожі знахідки. В деяких місцях пропонується заснувати аванпост. Відряджені туди розвідники зможуть приносити певний обсяг ресурсів необмежену кількість разів.

При високому показнику надії, люди не будуть влаштовувати страйки й сумлінніше працюватимуть на видобутку ресурсів[20][21].

Ставлення населення

Під час виконання сценаріїв гравцю доводиться приймати складні моральні рішення й забезпечувати громадян потрібними припасами. Важливим чинником при значному розвитку міста є настрій населення. Кожна людина поселення має певну спеціалізацію, власні вподобання, погляди, релігію, культуру тощо. З ростом поселення, росте й впевненість та самодостатність людей, після чого ними стає складніше керувати. Погодні умови та політична нестабільність можуть призвести до того, що громадяни не забажають старанно працювати й просто відмовляться від своїх робочих зобов'язань. Гравець має право встановлювати нові, й регулювати старі, закони, задля розв'язання нагальних проблем.

Пообіцявши щось чи прийнявши закон, гравець отримує кілька днів на виконання потрібних дій, як-от будівництво додаткового шпиталю чи правоохоронні дії. Якщо їх не буде виконано, це погіршує ставлення населення. Деякі вчинки дають перевагу в одній сфері життя, натомість змушуючи жертвувати в іншій. Так, дозволивши дитячу працю, гравець допускає, що частина дітей може травмуватися[20][21].

Технології та закони

Для дослідження нових технологій або нових політичних рішень, гравцю доведеться побудувати наукову лабораторію, в якій працюватиме до 10 осіб. Дослідження здійснюються лише в робочий час, а їхня швидкість залежить від кількості фахівців і лабораторій. Дослідження поділені на категорії: опалення, розвідка та індустрія, ресурси, їжа, здоров'я та житло. Вони поділяються на 5 рівнів, де відкриття кожної технології та рівня вимагає витрати ресурсів. Що технологічніші споруди розблоковуються і що ефективніша їхня діяльність, то більше ресурсів споживається. Виняток складають ті технології, що дозволяють заощаджувати ресурси.

Закони приймаються раз на кілька днів. Одні ведуть до інших, подекуди пропонується обрати один з двох. Зрештою закони ведуть до слідування суспільства шляхом тоталітаризму чи релігії. Закони стають дедалі радикальнішими, якщо приймати останні в кожній гілці, це впливає на підсумок гри. По завершенню сценарію дії гравця оцінюються з морального боку: поселення вижило, пішовши на жертви, або зберігши людяність[20][21].

Сюжет

За альтернативною історією влітку 1886 року неочікуваний мороз змусив мільйони людей терміново переселитися на південь, а також призвів до загибелі багатьох зернових культур. З часом холод дістався й півдня, тому люди почали шукати порятунку від морозу біля теплових генераторів, які будувала Британська Імперія на островах, багатих на поклади різноманітних копалин.[19]

Сценарії

Усього в базовій версії доступно чотири сценарії: основна кампанія («Новий Дім») та три додаткових («Ковчег», «Біженці» та «Падіння Вінтергоуму»)[22].

Назва Сюжетний опис
Новий Дім Маленька група людей із Лондона перетнула замерзле море аби дістатися півночі, де розташовано тепловий генератор. Під час подорожі каравану через складні погодні умови довелося розділитись. Але все ж таки деяким вцілілим групам вдалося досягти теплового генератора й запустити його, заснувавши Новий Лондон.

Генератор розташовано в круглому кратері, навколо є купи готових ресурсів, ліс і родовища. Населення складається з робітників, інженерів і дітей. Доступні для вивчення всі технології та закони. В ході експедицій приводяться дедалі нові поселенці. Наприкінці сценарію з півночі насувається снігова буря, яку потрібно пережити. Під час бурі температура падає, тому необхідне безперебійне опалення, видобуток ресурсів припиняється[23].

Ковчег Вчені з Оксфорда й Кембриджа були направлені в цю місцевість біля теплового генератора, аби вберегти безцінні насіння й саджанці від лютої нескінченної зими. Вченим доведеться розбудовувати поселення, щоб підтримувати систему життєзабезпечення в чотирьох спеціальних спорудах — в чотирьох Ковчегах Флори[24].

Поселення розташоване в овальному кратері з багатими покладами ресурсів і лісом, готових ресурсів небагато. Населення складається виключно з інженерів і більше покладається на автоматонів. Наприкінці також насувається снігова буря, але пріоритетне не виживання людей, а убезпечення Ковчегів[23].

Біженці Безпечне життя довкола генераторів було призначене лише для заможних людей, але певній групі вцілілих вдалося захопити один з теплових генераторів й заснувати поселення, де всі будуть рівні й матимуть можливість жити в безпеці. Але людей, охочих до допомоги чи порятунку, виявилося забагато[24].

Більшість прибулих біженців хворі та поділяються на звичайних жителів і еліту. В кожної з груп свої потреби та погляди на майбутнє поселення. Вимагається багато будівництва, для чого передусім потрібне дерево. Дозволяється не впускати до поселення всіх охочих[23].

Падіння Вінтергоуму Доповнення описує долю поселення Вінтергоум, залишки якого можна знайти в першому сценарії. Лідер Вінтергоуму тижнями нехтував проблемами несправного генератора, через лютий мороз та жорстокі пригнічування поселенці вчинили заколот. Місто охоплювали криваві сутички, проте з часом правління ватажка поселення все ж таки було повалено. Попри серйозно зламаний генератор, його змогли частково відремонтувати. Першочерговим завданням стає відбудова поселення та підвищення настроїв серед вцілілого населення, а також з'ясування причин несправності теплового генератора, щоби вчасно підготуватися й покинути приречений Вінтергоум. Частина поселення постраждала від пожежі, люди бездомні та хворіють, у них високе невдоволення та низька надія. В той же час багато важливих споруд одразу ж стоять, хоча планування поселення завідомо хибне. Частину законів уже прийнято, вивчено чимало технологій[25][26].

Розроблення

Анонс відеогри відбувся в серпні 2016 року[9]. Спочатку, гру планували опублікувати наприкінці третього кварталу 2017 року, проте реліз відклали до першої чверті 2018 року[27]. 9 березня 2018 року було оголошено, що повноцінний реліз гри відбудеться 24 квітня 2018 року[11].

Після випуску

Разом із новим оновленням 1.10 до Frostpunk було додано новий режим проходження, «Режим виживання», який відрізняється від звичайного проходження відсутністю активної паузи, значним зростанням складності гри й тим, що здобутий прогрес зберігається лише при виході з кампанії[28].

19 листопада 2018 року було випущено безкоштовне оновлення[29], котре містило, як і обіцяли розробники раніше, «Нескінченний режим», який поділяється на два види: «Спокій» (багато ресурсів, помірний клімат і короткочасні буревії) та «Витривалість» (мало ресурсів, люті морози та часті завірюхи). До нового режиму розробники також розробили чотири нові мапи («Скелі», «Каньйон», «Рівнини» та «Кратер»), й додали кожній певні переваги та недоліки. Як і при виборі сценаріїв, так і в «Нескінченному режимі» можна налаштовувати деякі властивості власноруч, обираючи рівні складності параметрів «Потреби мешканців», «Економіки», «Сприйняття суспільства» (усі, окрім «Погоди»). У новому режимі можна також умикати параметр «Різні загрози» (події, котрі випадково, переважно неприємно, впливають на ситуацію в місті)[30][31].

Навесні 2018 року розробники опублікували власні плани на рік після виходу відеогри. За словами компанії, вони планують безкоштовно випустити: косметичне оновлення «People & Automatons», випуск нового сценарію «Падіння Вінтергоуму» та «Нескінченний режим». За словами розробників на 2019 рік їх плани будуть ще більшими.[32] Як стало пізніше відомо, це стосувалося запланованого виходу гри для Xbox One та PlayStation 4[33]. Довгоочікувана версія для MacOS була випущена 24 лютого 2021 року[16].

Доповнення

  • The Rifts (укр. Ущелини) — видане 27 серпня 2019 року, додає мапу для проходження в нескінченному режимі, перетяту ущелинами. Для їх подолання й досягнення джерел ресурсів потрібно будувати мости[34][35].
  • The Last Autumun (укр. Остання осінь) — видане 21 січня 2020 року, додає сценарій, події якого відбуваються перед початком зледеніння. Група робітників і вчених повинна вчасно збудувати тепловий генератор. Шкалу невдоволення тут заміняє шкала мотивації, від рівня якої залежить ефективність праці. Наявні нові споруди й закони[36].
  • On the Edge (укр. На межі) — видане 20 серпня 2020 року, додає сценарій, події якого відбуваються після того, як Новий Лондон уцілів. На віддалі від поселення було засновано аванпост для збору ресурсів. У ньому немає теплового генератора, ресурси збираються в околицях, або вимінюються в інших поселень. Для виживання аванпосту потрібно прокладати торгівельні шляхи, завойовувати довіру сусідів. Наявні нові споруди та професії, а також нова музика[37][38].

Звуковий супровід

Збірка звукових доріжок з одинадцяти композицій була оприлюднена 18 жовтня 2018 року[39]. Згодом студія «Gamemusic Records» повідомила, що наприкінці місяця випустить збірку на вінілових платівках[40].

Frostpunk Original Soundtrack[41]
#НазваТривалість
1.«Frostpunk Theme»3:06
2.«Are We Alone?»3:53
3.«The Darkest Of Days»4:41
4.«Streets Of New London»3:58
5.«Brave New World»4:01
6.«The Last Flame»4:40
7.«The Shepherd»4:04
8.«Into The Storm»4:34
9.«The City Must Survive»4:10
10.«Damned Souls»4:38
11.«The Still, Cold World»2:29

Оцінки й відгуки

Критика

Оглядачі різних видань, які отримали версію відеогри до її офіційного випуску, в цілому залишають лише схвальні відгуки, хвалячи відеогру за її емоційність та співпереживання до неігрових персонажів.

На Metacritic відеогра отримала 84 бали зі 100 можливих на основі 65 оглядів, що в цілому вказує на «здебільшого сприятливі відгуки»[42].

Видання GameSpace, від якого відеогра отримала 9 балів із 10, похвалило відеогру за складність прийняття моральних рішень, а також за «емоції та відчуття справжньої відповідальності перед цими цифровими персонажами, що змушують мене вважати, що Frostpunk може стати кращою відеогрою-симулятором містобудування, в яку я коли-небудь грав, і в яку я буду грати ще не одну годину»[44].

На вебсайті «PC Gamer» відеогра отримала 89 балів зі 100. Редактори наголосили, що «Frostpunk — доволі таки напружена, стильна та захоплива відеогра, яка поєднує жанри містобудування й виживання, а також наповнена неймовірно тяжкими моральними рішеннями»[43].

Українське інтернет-видання «PlayUA» оцінило відеогру на 73 бали зі 100 можливих. У своєму огляді оглядач хвалив гарну графіку відеогри, її атмосферність, елементи ігрового процесу під кінець гри тощо, але й додав наступне: «Frostpunk — це не містобудівнича стратегія; тут нема ні неквапної розбудови, ні багатошаровості ґеймплею з купою проблем для вирішення, ні можливостей для якогось творчого самовираження гравця… Свободу дій тут замінили на вщент заскриптовані сценарії, а пісочницю — на чіткий план дій для гравця, де якихось вагомих альтернатив не передбачено…», «Стосовно обіцяного „нескінченного режиму пісочниці“, то в реаліях Frostpunk це радше потурання забаганкам фанів, аніж справді доречне нововведення…Frostpunk має геть інші творчі завдання та модель гри…».[22]

Продажі

У березневому звіті 2019 року компанія-розробниця зазначила, що було продано понад 1,4 мільйона копій Frostpunk для персональних комп'ютерів[33]. А 22 квітня 2021 року продажі досягнули 3 мільйонів копій[45].

Нагороди

Відеогра отримала декілька різноманітних нагород, зокрема «Найкраща відеогра» за версією Brazil Independent Games Festival[46], «Вибір редакторів на E3 2017» від Rock Paper Shotgun, «Вибір редакторів: Золото» і «Найдивовижніша атмосфера» від вебсайту «GameStar» та «Indie Spotlight» відповідно. Frostpunk також була номінована на нагороду «Найкраща відеогра Gamescom 2017» та потрапила до списку «100 найкращих відеоігор для ПК» (66 місце) за версією PC Gamer[47].

Продовження

У серпні 2021 року 11 bit studios повідомила, що командою розробників ведеться розроблення продовження – Frostpunk 2, підкріпивши звістку першим тизер-трейлером проєкту[48]. Як стало відомо, події другої частини розгортатимуться довкола відкриття нових родовищ нафти, які мають дозволити відійти від епохи вугілля, однак не всі у суспільстві підтримуватимуть такий напрям, що призводитиме до появи нових моральних викликів[49].

Над розробленням другої частини працює команда з 70 осіб[49].

Див. також

Примітки

  1. Humble Store
  2. All PS Now games A-Z: Browse the full list of games available to play with your PS Now membership
  3. Frostpunk (англ.). Процитовано 7 листопада 2018.
  4. ESRB rating database
  5. Search | Pegi Public Site. pegi.info (англ.). Процитовано 7 листопада 2018.
  6. USK Classification Database
  7. USK Classification Database
  8. USK Classification Database
  9. а б в This War of Mine Developer 11 bit studios Reveals New Survival Title, Frostpunk. DualShockers (амер.). 30 серпня 2016. Процитовано 23 квітня 2018.
  10. Frostpunk release date pushed back to April. PCGamesN. Процитовано 23 квітня 2018.
  11. а б Новини Frostpunk - Ігродром. IGRODROM.net (укр.). Процитовано 23 квітня 2018.
  12. Гра Frost punk окупилася менш, ніж за 3 дні. Tehnot.com (uk-UA) . 29 квітня 2018. Процитовано 5 травня 2018.
  13. Frostpunk studio commits to expansions as sales hit 250,000 in three days. pcgamer (англ.). Процитовано 5 травня 2018.
  14. Frostpunk :: Frostpunk Update 1.3.3 | Photo Mode added + Mac version incoming!. steamcommunity.com (англ.). 6 лютого 2019. Процитовано 6 лютого 2019.
  15. Frostpunk - MacOS, Console Edition, saves compatibility and more! | Community Update. Frostpunk. 4 червня 2019. Процитовано 13 листопада 2020.
  16. а б Frostpunk: центр новин Steam. store.steampowered.com (укр.). Процитовано 25 лютого 2021.
  17. Buy Frostpunk: Console Edition. Microsoft Store (en-us) . Процитовано 12 листопада 2020.
  18. Frostpunk: Console Edition. store.playstation.com. Процитовано 12 листопада 2020.
  19. а б Frostpunk – огляд, дата виходу, геймплей, розробка, сюжет - Ігродром. IGRODROM.net (укр.). Процитовано 23 квітня 2018.
  20. а б в г Frostpunk – огляд, геймплей, сюжет, дата виходу, розробка - Ігродром. IGRODROM.net (укр.). Процитовано 12 листопада 2020.
  21. а б в г Essential Frostpunk tips. PCGamesN (en-GB) . Процитовано 12 листопада 2020.
  22. а б в Огляд Frostpunk - PlayUA. PlayUA (uk-UA) . 17 травня 2018. Процитовано 3 липня 2018.
  23. а б в All scenarios differences in Frostpunk - Frostpunk Game Guide | gamepressure.com. Game Guides (англ.). Процитовано 12 листопада 2020.
  24. а б Frostpunk - Survive in two additional Scenarios - Survivethis. Survivethis (амер.). 24 квітня 2018. Процитовано 3 липня 2018.
  25. Frostpunk's New Expansion Is About Digging Through The Past. Kotaku (en-us) . Процитовано 12 листопада 2020.
  26. Frostpunk: Playing the frosty cleanup crew in The Fall of Winterhome DLC. Gamecrate (англ.). Процитовано 12 листопада 2020.
  27. 11 BIT STUDIOS S.A. - Zmiana daty premiery gry „Frostpunk” (пол.). Процитовано 23 квітня 2018.
  28. Frostpunk's new 'Survivor Mode' makes it likely that you won't. pcgamer (англ.). Процитовано 16 вересня 2018.
  29. Хоч розробники в усіх cповіщеннях й називають «Безкінечний режим» доповненням, проте нововведення було випущено швидше як безкоштовне оновлення, Позаяк завантажити або придбати його окремо неможливо, а лише при оновленні відеогри.
  30. Frostpunk отримала "нескінченний" режим. www.gamau.net. Процитовано 12 січня 2019.
  31. Frostpunk :: The biggest Frostpunk DLC so far: ENDLESS MODE - AVAILABLE NOW for free!. steamcommunity.com (англ.). 19 листопада 2018. Процитовано 2 січня 2019.
  32. Frostpunk DLC roadmap for 2018 revealed, and it's all free. Eurogamer.net (англ.). Процитовано 16 вересня 2018.
  33. а б Purchese, Robert (4 червня 2019). What's next for the Frostpunk studio. Eurogamer (англ.). Процитовано 2 липня 2019.
  34. Frostpunk stays frosty with new season pass and 'The Rifts' content. PC Invasion (амер.). 27 серпня 2019. Процитовано 23 травня 2020.
  35. Purchese, Robert (1 червня 2018). Frostpunk DLC roadmap for 2018 revealed, and it's all free. Eurogamer (англ.). Процитовано 23 травня 2020.
  36. Frostpunk: The Last Autumn Review - Calm Before The Storm. GameSpot (амер.). Процитовано 13 листопада 2020.
  37. Purchese, Robert (29 липня 2020). Frostpunk expansion On the Edge gets a release date. Eurogamer (англ.). Процитовано 13 листопада 2020.
  38. Alston, Harry (19 серпня 2020). What’s Coming In The Frostpunk: On The Edge DLC Later This Week? The Third And Final Update | Happy Gamer. HappyGamer (амер.). Процитовано 13 листопада 2020.
  39. Frostpunk OST Receiving an Extremely Limited Edition Vinyl Pressing – All Your Base Online. aybonline.com. Процитовано 19 травня 2020.
  40. rpbtz (19 жовтня 2018). Gamemusic Records to release the Frostpunk soundtrack on vinyl. blip blop (амер.). Процитовано 19 травня 2020.
  41. Frostpunk Original Soundtrack у Steam. store.steampowered.com (англійською) . Процитовано 19 травня 2020.
  42. а б Frostpunk. Metacritic. Процитовано 23 квітня 2018.
  43. а б Frostpunk review. pcgamer (англ.). Процитовано 5 травня 2018.
  44. Frostpunk Review - GameSpace.com. GameSpace.com (амер.). Процитовано 23 квітня 2018.
  45. Macgregor, Jody (22 квітня 2021). Frostpunk has sold 3 million copies, so 11 Bit Studios is having a sale. PC Gamer (амер.). Процитовано 22 квітня 2021.
  46. Frostpunk wins Best Game at Brazil’s Independent Games Festival’s award show. VentureBeat (амер.). 28 червня 2018. Процитовано 16 вересня 2018.
  47. The PC Gamer Top 100. pcgamer (англ.). Процитовано 16 вересня 2018.
  48. Анонсовано Frostpunk 2. PlayUA (укр.). 12 серпня 2021. Процитовано 13 серпня 2021.
  49. а б Польська студія 11 bit анонсувала Frostpunk 2 – сиквел гучного містобудівного симулятора. www.unian.ua (укр.). Процитовано 13 серпня 2021.

Посилання