Ормізд III: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Uawikibot1 (обговорення | внесок)
Текст посилання ідентичний посиланню
Рядок 5: Рядок 5:


== Життєпис ==
== Життєпис ==
Його батьком був перський цар [[Єздигерд II]]. На момент його смерті Ормізд знаходився поряд з [[Ктесифон]]ом, у той час як його молодший брат [[Пероз]] перебував у східній частині держави — у [[Сістан]]і.
Його батьком був перський цар [[Єздигерд II]]. На момент його смерті Ормізд знаходився поряд з [[Ктесифон]]ом, у той час як його молодший брат [[Пероз]] перебував у східній частині держави — у [[Сістан]]і.


Коли Йездігерд помер в Парсі, Ормізд став царем. У відповідь на це Пероз підняв повстання, звернувшись за допомогою [[Ефталіти|ефталітів]] та вмовив їх царя, що Омізд несправедливо узурпував його законне місце. Отримавши військову допомогу від ефталітів, Пероз повернувся, розбив Ормізда і страченив його в [[459]].
Коли Йездігерд помер в Парсі, Ормізд став царем. У відповідь на це Пероз підняв повстання, звернувшись по допомогу до [[Ефталіти|ефталітів]] та вмовив їх царя, що Омізд несправедливо узурпував його законне місце. Отримавши військову допомогу від ефталітів, Пероз повернувся, розбив Ормізда і стратив його в [[459]].


== Література ==
== Література ==

Версія за 18:34, 3 грудня 2021

Ормізд III
Народився 5 століття
Помер 459
Країна  Держава Сасанідів
Діяльність суверен
Посада Шахіншах імперії Сасанідівd
Конфесія зороастризм
Рід Дім Сасана
Батько Єздигерд II
Мати Diang of Persiad
Брати, сестри Пероз, Балаш і Zarird
Діти Балендухтd

Ормізд III (перс. هرمز‎) — 16-й шахиншах Ірану з династії Сасанідів у 457-459 роках, старший син Єздигерд II.

Життєпис

Його батьком був перський цар Єздигерд II. На момент його смерті Ормізд знаходився поряд з Ктесифоном, у той час як його молодший брат Пероз перебував у східній частині держави — у Сістані.

Коли Йездігерд помер в Парсі, Ормізд став царем. У відповідь на це Пероз підняв повстання, звернувшись по допомогу до ефталітів та вмовив їх царя, що Омізд несправедливо узурпував його законне місце. Отримавши військову допомогу від ефталітів, Пероз повернувся, розбив Ормізда і стратив його в 459.

Література