Ірод Халкіський: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[очікує на перевірку][очікує на перевірку]
Вилучено вміст Додано вміст
SalweenBot (обговорення | внесок)
Виправлено джерел: 1; позначено як недійсні: 0.) #IABot (v2.0.8.7
 
Рядок 52: Рядок 52:


== Посилання ==
== Посилання ==
[http://www.jewishencyclopedia.com/articles/7599-herod-ii Ірод Халкіський у Jewish Encyclopedia]{{ref-en}}
[http://www.jewishencyclopedia.com/articles/7599-herod-ii Ірод Халкіський у Jewish Encyclopedia] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20130129062400/http://jewishencyclopedia.com/articles/7599-herod-ii |date=29 січня 2013 }}{{ref-en}}


{{Іродіади}}
{{Іродіади}}

Поточна версія на 13:23, 19 травня 2022

Ірод Халкіський
Ірод Халкіський
Ірод Халкіський
Монета з зображенням Ірода Халкіського та його брата Ірода Агріппи I, які коронують Клавдія
Цар Халкіди
41 — 48
Попередник: Ірод Агріппа I
Спадкоємець: Ірод Агріппа II
 
Народження: 15 до н. е.(-015)
Смерть: 48(0048)
Релігія: юдаїзм
Рід: Іродіади
Батько: Арістобул
Мати: Bereniced
Шлюб: Верніка і Mariamned
Діти: Арістобул Іродіадd, Berenicianusd і Julius Hyrkanosd

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Ірод Халкіський (Ірод V, * бл. 12 до н. е. — † 48 р.) — цар Халкісу (грец. Χαλκίς, лат. Chalcis, Халкіди (Сирія)) з 44 по 48 рік, онук Ірода I Великого та брат Ірода Агріппи I.

Походження[ред. | ред. код]

Батьком Ірода Халкіського був юдейський принц Арістобул IV — син Ірода І Великого та його другої дружини макавейської принцеси Маріамни. Як принц, Арістобул IV († 7 до н. е) так і його мати Маріамна († 29 до н. е.) були страчені за наказом Ірода Великого за звинуваченням у невірності та змові. Дружиною Арістобула IV і матір'ю Ірода Халкіського була Береніка, дочка сестри Ірода І Великого — Саломеї та її другого чоловіка Костобароса. У подружжя Арістобула IV та Береніки окрім Ірода Халкіського були також діти Аґріппа, Арістобул, Маріамна та Іродіада. Брат Ірода Халкіського — Ірод Агріппа I став царем Юдеї у 37 — 44 роках.

Правління[ред. | ред. код]

На прохання свого брата Ірода Агріппи I, з яким Ірод Халкіський був у добрих стосунках Ірод Халкіський у 44 році отримав від імператора Клавдія владу над регіоном у ліванських горах — князівством Халкіс. Першою його справою на троні, за повідомленням Йосипа Флавія, було зміщення та страта Сіли — командувача військами. На відміну від свого брата Ірод Халкіський відзначався своєю суворістю. По смерті брата він отримує права над Єрусалимським храмом і тим самим правом призначати первосвященика та управління скарбом храму.

По смерті Ірода Халкіського його князівство приєднано до володінь його племінника Ірода Агріппи II, сина Ірода Агріппи I. Син Ірода Халкіського — Арістобул одружився з Саломеєю, особою відповідальною за смерть Івана Хрестителя, та був призначений імператором Нероном царем Малої Вірменії (Armenia minor), ще одного васального царства Римської імперії.

Посилання[ред. | ред. код]

Ірод Халкіський у Jewish Encyclopedia [Архівовано 29 січня 2013 у Wayback Machine.](англ.)