Кір: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
TXiKiBoT (обговорення | внесок)
м робот додав: hi:खसरा
Kelovy (обговорення | внесок)
м fix iw
Рядок 87: Рядок 87:
[[ro:Rujeolă]]
[[ro:Rujeolă]]
[[ru:Корь]]
[[ru:Корь]]
[[sk:Ružienka]]
[[sk:Osýpky]]
[[sl:Ošpice]]
[[sl:Ošpice]]
[[sv:Mässling]]
[[sv:Mässling]]

Версія за 09:46, 18 січня 2010

Кір
Спеціальність інфекційні хвороби
Симптоми гарячка[1], кашель[1], ринорея[1], плямисто-папульозний висипd[1], лімфоаденопатія[1], анорексія[1], діарея[1], симптом Копліка, кон'юнктивіт і діагностична тріада Стімсона
Метод діагностики фізикальне обстеження, симптом Копліка, ІФА і ПЛР[2]
Ведення підтримуюча терапіяd
Класифікація та зовнішні ресурси
МКХ-11 1F03
МКХ-10 B05
МКХ-9 055
DiseasesDB 7890
MeSH D008457
CMNS: Measles у Вікісховищі

Кір - хвороба, викликана вірусом роду Morbillivirus. Повідомлення про кір повертаються до як мінімум 600 року до н.е., проте, перший науковий опис хвороби і його відмінності від віспи віднесений до персидського лікаря Ибн Разі (Разеса) 860-932, який видав книку названу "Віспа і Кір" (арабською: Kitab fi al-jadari wa-al-hasbah). У 1954, був ізольований вірус, що викликає хворобу, і вакцини проти цієї хвороби стали доступні в 1963. Шаблон:Taxobox begin Шаблон:Taxobox image Шаблон:Taxobox begin placement Шаблон:Taxobox ordo entry Шаблон:Taxobox phylum entry Шаблон:Taxobox phylum entry Шаблон:Taxobox species entry Шаблон:Taxobox end placement Шаблон:Taxobox end Кір - гостре вірусне захворювання, яке характеризується вираженою інтоксикацією, катаральними явищами з боку дихальних шляхів, кон'юнктивітом, появою своєрідних плям на слизистій оболонці щоки і папулезно-плямистим висипом на шкірі.

Причини виникнення

Вдихання з повітря найдрібніших крапель слизу, що містять віруси, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворої на кір людини.

Розвиток захворювання

Як кір уражає шкіру.

Упроваджуючись в клітини верхніх дихальних шляхів, віруси розмножуються, проникають в місцеві лімфатичні вузли, які збільшуються, потім потрапляють в кров і розносяться по органах і тканинах, взаємодіють з клітинами і проникають в них. З'являються клітини, які починають виробляти антитіла. Антитіла і специфічні клітини взаємодіють з клітками, що містять віруси, і руйнують їх. Віруси виходять в кров і одночасно упроваджуються в слизисті оболонки. В цей час у хворого з'являються ознаки захворювання, характерні для катарального періоду. Віруси, частини зруйнованих ними кліток, біологічно активні речовини викликають алергічні реакції. Навколо сосудів виникає вогнище запалення, що виявляється появою висипу у хворого. У процес при корі залучається нервова система, що викликає у хворих розвиток енцефаліту або менінгіту.

Симптоми

Файл:Tomandjerrywithmeasles.JPG
Сцена з мультфільму 1949го року Polka-Dot Puss, де Том і Джеррі посаджені у карантин після захворювання на кір.

Інкубаційний період при корі складає від 7 до 21, рідше 28 днів. Початок захворювання гострий. У хворих з'являються симптоми інтоксикації, катаральні явища. Температура звичайно висока, турбує головний біль, слабкість, нежить, кашель, виникають симптоми кон'юнктивіту. До кінця першого - початку 2-го тижня хвороби на слизистої щоки виникають плями, ніби посипані манною крупою. Це цінна діагностична ознака, що дозволяє поставити діагноз до появи висипу. Він носить назву плями Бельського-Філатова-Копліка. Плями існують 2-3 дні, іноді довше і звичайно зникають з появою висипу. Температура на короткий час знижується, потім звичайно підвищується знов, і у хворого з'являються висипання. Перші елементи висипу з'являються за вухами і на обличчі, потім висип розповсюджується на тулубі і кінцівці. Елементи висипу є плямами — папули(горбики), що підносяться над поверхнею шкіри. Зникнення висипу відбувається в зворотній послідовності, тобто вона починає згасати спочатку на кінцівках, потім на тулубі і нарешті на обличчі. У хворих частий пульс, низький тиск. Іноді спостерігається поразка шлунково-кишкового тракту: зниження апетиту, нудота і блювота, почастішання стільця. У деяких хворих буває мітігирована кір, ця форма розвивається при введенні імуноглобуліну або вакцини. Вона характеризується тривалішим інкубаційним періодом і легкою течією. Необхідно пам'ятати, що в даний час кір зустрічається не тільки у дітей, але і у дорослих, причому протікає, як правило, важче. В більшості випадків кір протікає сприятливо, але при розвитку ускладнень, особливо енцефаліту і менінгоенцефаліту, можливий смертельний результат.

Діагностика

В більшості випадків діагноз ставиться на підставі характерної клінічної картини захворювання, підтверджується в серологічних реакціях виявленням антитіл (іммуноферментний аналіз (ІФА), реакція пасивної гемаглютинації (РПГА) і ін.).

Лікування

При неускладненому перебігу захворювання дітей лікують вдома, дорослих звичайно госпіталізують. Застосовують вітамінотерапію, при приєднанні ускладнень - антибіотики. Ослабленим хворим вводять протикоровий імуноглобулін.

Профілактика

Проводиться своєчасне виявлення і ізоляція хворих. Дезинфекція не проводиться. Основним засобом профілактики є протикорова вакцина, що забезпечує захист від захворювання[джерело?].

Посилання

Шаблон:Link FA Шаблон:Link FA

  1. а б в г д е ж Oxford Handbook of Paediatrics — 2 — 2013. — P. 706. — ISBN 978-0-19-960830-0
  2. https://www.cdc.gov/vaccines/pubs/surv-manual/chpt07-measles.html