Згода на секс: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Reprarina (обговорення | внесок)
Рядок 49: Рядок 49:
[[Категорія:Сексуальна етика]]
[[Категорія:Сексуальна етика]]
[[Категорія:Статеві злочини]]
[[Категорія:Статеві злочини]]
[[Категорія:Сексуальне насилля]]
[[Категорія:Сексуальне насильство]]
[[Категорія:Безпечний секс]]
[[Категорія:Безпечний секс]]
[[Категорія:Впроваджений фемінізм]]
[[Категорія:Впроваджений фемінізм]]

Версія за 22:43, 22 червня 2022

Згода на секс (англ. Sexual consent) — добровільна свідома інформована відклична згода обох чи всіх партнерів(-ок) на сексуальні взаємодії. Можлива з досягненням віку сексуальної згоди. Сексуальні дії з людиною без її згоди є зґвалтуванням і караються кримінально.

Недійсною вважається згода на секс, дана людьми, які не досягли віку сексуальної згоди, людьми з психічним розладом, під наркотичним впливом (включаючи алкоголь) або особою з низьким розумовим віком. Люди в стані непритомності, порушеної свідомості чи сну нездатні дати згоду на секс.

Згода, у широкому сенсі, виникає, коли одна людина добровільно погоджується на пропозицію або бажання іншої(-их). Термін використовується у праві, медицині, дослідженнях та сексуальних стосунках.

Організація Об'єднаних Націй у своїх програмах сексуального виховання вказують користь викладання теми згоди як частини всебічного сексуального виховання[1]. Види згоди включають явну та неявну згоду, інформовану згоду та взаємну згоду.

Типи

  • Явна згода — це та згода, що чітко і безпомилково висловлена. Вона може бути дана в письмовій формі, мовою (усно) або невербально, наприклад, чітким жестом, таким як кивок. В деяких країнах світу, не письмова згода без свідків та аудіо чи відео записів може бути оскаржена, якщо одна зі сторін заперечує факт її дачі.
  • Неявна згода — це згода, яка отримана виходячи з дій людини, а також фактів та обставин конкретної ситуації (або в деяких ситуаціях з мовчання, відсутності заперечень чи бездіяльності особи). Наприклад, дії сексуального характеру одним з учасників статевого акту, а у випадку з боксерським поєдинком, передбачувану згоду його учасників на фізичний контакт.
  • Інформована згода. В медицині — це згода, що дана особою, яка чітко оцінює та розуміє, можливі побічні дії, та майбутні наслідки від процедури. Цей термін також використовується в інших контекстах, наприклад, у соціальних наукових дослідженнях, коли учасників просять підтвердити, що вони розуміють процедуру дослідження та дають згоду на неї, або в сексі, де це означає, що кожна особа, проінформована про будь-які інфекцій або хвороби, що передаються статевим шляхом перед початком стосунків.

Статевий акт

Докладніше: Статевий акт

Згода, згідно зі статтею 152 Кримінального Кодексу України, має наступне визначення:

«Згода вважається добровільною, якщо вона є результатом вільного волевиявлення особи, з урахуванням супутніх обставин.» — що робить можливим досить широке тлумачення цього терміну.

Віком сексуальної згоди, згідно зі статтею 156 Кримінального Кодексу України, є 16 років — тобто, згода що була дана особою яка не досягла шістнадцятирічного річного віку вважається недійсною.

В інших країнах світу

Канада

В Канаді, при розгляді кримінальних справ, згода не вважається недійсною якщо: «позивач дав її добровільно, без зловживань з боку іншої сторони його довірою, використання свого владного становища, погроз чи обману».[2]

Індія

В Індії згода на секс, яка була отримана в обмін на фальшиву обіцянку одружитися, не є дійсною, та вважається зґвалтуванням.[3]

США

В США не має єдиного визначення цього терміну і кожен штат сам визначає його. Цікаво що, прагнучи запобігти зґвалтуванню в кампусах коледжів, адміністрація Обами запровадила політику, яка вимагає від навчальних закладів розслідування випадків зґвалтування та розгляду справ про зґвалтування згідно зі стандартом перевага доказів (preponderance of the evidence) замість поза розумним сумнівом (beyond a reasonable doubt), що використовуються при розгляді цих справ судами, тобто стороні обвинувачення достатньо довести провину обвинувачуваного лише на 50.1 % для виключення його з навчального закладу. Зважаючи на те що різниця між добровільними сексуальними стосунками та сексуальним насиллям полягає саме в згоді на них, це значно ускладнює спроби довести свою невинуватість навіть у випадках з неправдивими звинуваченнями.[4]

Примітки

  1. International technical guidance on sexuality education: An evidence-informed approach (PDF). Paris: UNESCO. 2018. с. 56. ISBN 978-92-3-100259-5. Архів оригіналу (PDF) за 13 листопада 2018. Процитовано 29 січня 2021.
  2. Branch, Legislative Services (1 липня 2020). Consolidated federal laws of canada, Criminal Code. laws-lois.justice.gc.ca. Архів оригіналу за 25 січня 2021. Процитовано 29 січня 2021.
  3. Correspondent, Legal (13 квітня 2019). Sex on false promise of marriage is rape: Supreme Court. The Hindu (en-IN) . ISSN 0971-751X. Архів оригіналу за 16 квітня 2019. Процитовано 29 січня 2021.
  4. Basketball star Wells settles suit against Xavier. www.ksl.com (англ.). Процитовано 29 січня 2021.