Мега-Йорти: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
підписано імена присутніх на фото
м →‎Місця проведення: не те Гранітне
Рядок 28: Рядок 28:
* 2007 — [[Старомлинівка]].
* 2007 — [[Старомлинівка]].
* 2008 — [[Старомлинівка]].
* 2008 — [[Старомлинівка]].
* 2009 — [[Гранітне (Володарський район)|Гранітне]].
* 2009 — [[Гранітне (Тельманівський район)|Гранітне]].


== Посилання ==
== Посилання ==

Версія за 11:10, 25 січня 2010

Відкриття фестивалю, портрет Доната Патричі

Міжнародний фестиваль грецької культури «Мега-Йорти» ім. Д. Патричі, або Мега-Йорти (грец. ΜΕΓΑ ΓΙΟΡΤΗ — Велике свято) — фестиваль грецької культури, що проводиться раз на два роки у Приазов'ї.

Фестиваль направлений на задоволення інтересу суспільства до історії своєї культури, збереження культурних традицій греків Приазов'я, сприяння розвитку загальнолюдських і грецьких духовних цінностей, зміцнення толерантних міжнаціональних стосунків, залучення молодого покоління до кращих культурних досягнень рідного народу, стимулювання у молоді інтересу до вивчення історії і культури греків України.

Історія

Легендарний корабель аргонавтів, на якому вони вирушили з Еллади до берегів Чорного моря
Організатори та гості фестиваля, 2009 рік (імена присутніх див. тут)

Вперше фестиваль відбувся 1988 року за ініціативи Доната Костянтиновича Патричі — заслуженого працівника культури, поета, прозаїка, перекладача, композитора, а в у ті роки директора Обласного науково-методичного центру народної творчості і культурно-освітньої роботи.

Початково фестиваль проводився щороку, з 1991 року було вирішено влаштовувати «Велике свято» раз на два роки. 1995 року змінився й організатор фестивалю, відтепер ним стала Федерація грецьких товариств України за активної участі місцевих органів влади, закладів культури і меценатів. З 2005 року фестивалю присвоєне ім'я Доната Патричі.

2009 року у грецькому «Великому святі» взяли участь представники 32 грецьких товариств України, кращі національні художні колективи (більше 400 осіб), близько 100 майстрів народної творчості і 100 спортсменів з 8 областей України, АР Крим і гості з близького і далекого зарубіжжя.

Місця проведення

Посилання