Провінція Іґа: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Немає опису редагування
(Немає відмінностей)

Версія за 09:20, 13 грудня 2006

Провінція Іґа (виділена червоним)

Провінція Іґа (яп. 伊賀国 — іґа но куні, "країна Іґа"; 伊州 — тансю, "провінція Іґа") — історична провінція Японії у регіоні Кінкі на острові Хонсю. Відповідає західній частині префектури Міє.

Провінція Іґа була створена у 680 році у результаті поділу провінції Ісе. Її адміністративний центр знаходився у сучасному містечку Саканосімокуні, частині сучасного міста Іґа.

Більшу частину провінції Іґа займали гори. Транспортна інфраструктура була не розвинена. Складний рельєф і відсутність доріг перетворювали провінцію на важкодоступну місцевість. Саме у цій "природній фортеці", у 12 столітті, зародився один із осередків ніндзя — японських професійних шпигунів і найманих убивць. До середини 17 століття провінцією Іґа, фактично, керували їхні знатні роди, незважаючи на те, що зі столиці, формально, призначали губернаторів.

Наприкінці 17 століття, у результаті конфлікту місцевих ніндзя з Одою Нобунаґою, майже вся Іґа була спустошена, а шпигунські організації розгромлені. Частині уцілілих вдалося зберегтися лише завдяки найму до Токуґави Ієясу, який у 1603 році став сьоґуном Японії.

Впродовж періоду Едо землі Іґа були під контролем роду Тодо. Провінція зазнала ряд карколомних реформ — було налагоджено транспорту сітку, відбудовані основні міста і села, піднято цілинні землі. Задля безпеки, уцілілі органцізації ніндзя були розпущені, а їхніх членів прийняли до місцевої поліції.

Провінція Іґа була місцем народження Мацуо Басьо (1644-1694), відомого японського поета хайку.

У 1876 році у результаті адміністративної реформи, територія провінції Іґа була включена до префектури Міє.

Повіти провінції Іґа

  • Ахаі 阿拝郡
  • Іґа 伊賀郡
  • Набарі 名張郡
  • Ямада 山田郡