Волтер Релі: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
TXiKiBoT (обговорення | внесок)
м робот додав: jv:Walter Raleigh
VolkovBot (обговорення | внесок)
м робот додав: fa:والتر رالی
Рядок 41: Рядок 41:
[[eo:Walter Raleigh]]
[[eo:Walter Raleigh]]
[[es:Walter Raleigh]]
[[es:Walter Raleigh]]
[[fa:والتر رالی]]
[[fi:Walter Raleigh]]
[[fi:Walter Raleigh]]
[[fr:Walter Raleigh]]
[[fr:Walter Raleigh]]

Версія за 18:30, 3 березня 2010

Сер Волтер Релі, овальний портрет. Мініатюра роботи Ніколаса Гілліарда

Волтер Релі (англ. Sir Walter Raleigh[1]; * 1552 або 1554 — † 29 жовтня 1618) — англійський придворний, державний діяч, авантюрист і поет. Прославився при королеві Англії Єлизаветі I піратськими нападами на іспанський флот, за що отримав (як і Френсіс Дрейк) лицарство в 1585. Поширена легенда, що одного разу, коли в його присутності королева мала перейти через калюжу, він кинув у бруд свій дорогий плащ, щоб Єлизавета не забруднила ніг і ступала по плащу. Брав участь в придушенні заколотів в Ірландії і придбав там значні землі.

У 1584 Релі заснував першу англійську колонію в Америці, на річці Роанок, і назвав її Вірджинія на честь Королеви-Діви (зараз ця територія в Північній Кароліні). У сучасній літературі вона відома як колонія Роанок або Зникла (загублена) колонія. Саме тут народилася перша англійська дитина в Америці — Вірджинія Дер. Колоністи незабаром пропали безвісти (до 1591), проте почин Релі був продовжений іншими англійськими колонізаторами. Релі широко почитався в США і особливо в штатах Вірджинія і Північна Кароліна як один із засновників американської цивілізації взагалі. На честь його названа столиця Північної Кароліни — місто Ралі.

Проте після смерті королеви в 1603 Яків I посадив Релі в туремний замок Тавер, оскільки той замислив звести на престол його далеку родичку Арабелу Стюарт. У листопаді королівський суд судив його за державну зраду і засудив до страти, проте виконання вироку відклали на невизначений термін. У Тавері Релі користувався значними послабленнями, зустрічався з аристократами, що відвідували його, був в курсі всіх міських вісток, вів щоденник і писав вірші, які видавалися. У в'язниці він написав «Всесвітню історію».

Щоб спокутувати свою провину, Релі в 1616 організував ще одну експедицію до Америки, на річку Оріноко у пошуках Ельдорадо, яка закінчилася невдачею.(Подорож до Ельдорадо і не могла закінчитися вдачею, бо була фата морганою, неіснуючею країною.) Крім того, під час експедиції люди Релі порушили перемир'я з Іспанією, нападаючи на іспанські колонії. Після повернення Релі до Англії розчарований король Яків, на вимогу іспанського посла,ображеного розбійними нападами на співвітчизників, затвердив старий вирок і велів відрубати серові Волтеру голову. Перед стратою Релі написав вірші «The Soul’s Errand».

Єдиноутробним братом Волтера Релі був Гемфрі Гілберт.

Виноски

  1. Сам він зазвичай писав своє прізвище Ralegh, в тодішніх джерелах зустрічаються також численні варіанти, як і у низки його відомих сучасників (Шекспіра, Марло тощо). Наймовірніше, він вимовляв її як «Ралі», проте зараз в англійській мові основним є написання Raleigh і читання «Релі». Названа в його честь столиця Північної Кароліни (також Raleigh) називається зазвичай «Ралі»

Посилання