Верховна Рада України: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Dilas25 (обговорення | внесок)
орфографія
Dilas25 (обговорення | внесок)
Рядок 38: Рядок 38:
Першим конституційним попередником Верховної Ради України була [[Центральна Рада]] [[УНР|Української Народної Республіки]], утворена [[17 березня]] [[1917]] року. Вона розпочала розбудову української держаності шляхом видання [[Універсали Центральної Ради|Універсалів]]. Найвагомішим став [[Універсали Української Центральної Ради|IV Універсал]], ухвалений [[22 січня]] [[1918]] року, який проголосив одним із важливих завдань створення [[Конституція України|Конституції України]]. На останньому засіданні [[Центральна Рада|Центральної Ради]] [[29 квітня]] [[1918]] року було ухвалено проект Конституції Української Народної Республіки — «[[Статут про державний устрій, права і вольності УНР]]».
Першим конституційним попередником Верховної Ради України була [[Центральна Рада]] [[УНР|Української Народної Республіки]], утворена [[17 березня]] [[1917]] року. Вона розпочала розбудову української держаності шляхом видання [[Універсали Центральної Ради|Універсалів]]. Найвагомішим став [[Універсали Української Центральної Ради|IV Універсал]], ухвалений [[22 січня]] [[1918]] року, який проголосив одним із важливих завдань створення [[Конституція України|Конституції України]]. На останньому засіданні [[Центральна Рада|Центральної Ради]] [[29 квітня]] [[1918]] року було ухвалено проект Конституції Української Народної Республіки — «[[Статут про державний устрій, права і вольності УНР]]».


Другим попередником Верховної Ради України можна ввжати З'їзд хліборобів-землевласників за участю 8000 делегатів, який відбувся в [[Київ|Києві]] [[29 квітня]] [[1918]] і проголосив [[гетьман]]ом України [[Павло Скоропадський|Павла Скоропадського]]. Цього ж дня було оголошено «[[Закони про тимчасовий державний устрій України]]», що мали слугувати за Конституцію держави до скликання Сойму. Проте Сойм так і не було скликано. За цією тимчасовою Конституцією влада в Україні належала Гетьману, який призначав Отамана Ради Міністрів, а той подавав Гетьману свій Кабінет на затвердження.
Другим попередником Верховної Ради України можна ввжати З'їзд хліборобів-землевласників за участю 8000 делегатів, який відбувся в [[Київ|Києві]] [[29 квітня]] [[1918]] і проголосив [[гетьман]]ом України [[Павло Скоропадський|Павла Скоропадського]]. Цього ж дня було оголошено «[[Закони про тимчасовий державний устрій України]]», що мали слугувати за Конституцію держави до скликання Сойму. Однак Сойм так і не було скликано. За цією тимчасовою Конституцією влада в Україні належала Гетьману, який призначав Отамана Ради Міністрів, а той подавав Гетьману свій Кабінет на затвердження.


Безпосереднім попередником Верховної Ради України була [[Верховна Рада УРСР|Верховна Рада]] [[УРСР|Української Радянської Соціалістичної Республіки]].
Безпосереднім попередником Верховної Ради України була [[Верховна Рада УРСР|Верховна Рада]] [[УРСР|Української Радянської Соціалістичної Республіки]].

Версія за 19:15, 8 квітня 2010

Верховна Рада України
 
 
Загальна інформація:
Юрисдикція: Україна Україна
Тип: Однопалатний парламент
Дата заснування: 25 липня 1938
Попередник: Верховна Рада Української РСР
Структура:
Депутатів: 450 народних депутатів
Політичні
групи:
НУНС, БЮТ, ПР, КПУ, Блок Литвина
Голова Верховної Ради України: Володимир Литвин (Блок Литвина)
з 9 грудня 2008
Адреса:
Мапа
Адреса: Будівля Верховної Ради
Офіційний вебсайт:
[http://Верховна Рада України Верховна Рада України]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Верховна Рада України


Ця стаття є частиною серії статей про
державний лад і устрій
України
Категорія КатегоріяІнші країни

Верхо́вна Ра́да Украї́ни (ВРУ)  — представницький орган державної влади України, який має колегіальний характер і складається з чотирьохсот п'ятдесяти народних депутатів України, обраних строком на п'ять років на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування.

Верховна Рада України є єдиним органом законодавчої влади, що уповноважений приймати закони.

Повноваження Верховної Ради України реалізуються спільною діяльністю народних депутатів України на засіданнях Верховної Ради України під час її сесій.

Повноваження народних депутатів України визначаються Конституцією та законами України. Народні депутати України можуть добровільно об'єднуватися у фракції за умови, що до складу кожної з них входить не менш як 14 депутатів.

Історія

Файл:Verchovna-rada-1941.jpg
Верховна Рада УРСР 1941 року.

Першим конституційним попередником Верховної Ради України була Центральна Рада Української Народної Республіки, утворена 17 березня 1917 року. Вона розпочала розбудову української держаності шляхом видання Універсалів. Найвагомішим став IV Універсал, ухвалений 22 січня 1918 року, який проголосив одним із важливих завдань створення Конституції України. На останньому засіданні Центральної Ради 29 квітня 1918 року було ухвалено проект Конституції Української Народної Республіки — «Статут про державний устрій, права і вольності УНР».

Другим попередником Верховної Ради України можна ввжати З'їзд хліборобів-землевласників за участю 8000 делегатів, який відбувся в Києві 29 квітня 1918 і проголосив гетьманом України Павла Скоропадського. Цього ж дня було оголошено «Закони про тимчасовий державний устрій України», що мали слугувати за Конституцію держави до скликання Сойму. Однак Сойм так і не було скликано. За цією тимчасовою Конституцією влада в Україні належала Гетьману, який призначав Отамана Ради Міністрів, а той подавав Гетьману свій Кабінет на затвердження.

Безпосереднім попередником Верховної Ради України була Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки.

Керівництво та структура

Файл:Verkhovna Rada Ukrainy.jpg
Будівля Верховної Ради України з висоти пташиного лету

Голова

Керівництво Верховною Радою України здійснює Голова Верховної Ради України, який обирається народними депутатами таємним голосуванням. Згідно Статті 88 Конституції України він :

  • веде засідання Верховної Ради України;
  • організовує підготовку питань до розгляду на засіданнях Верховної Ради України;
  • підписує акти, прийняті Верховною Радою України;
  • представляє Верховну Раду України у зносинах з іншими органами державної влади України та органами влади інших держав;
  • організовує роботу апарату Верховної Ради України;
  • проводить засідання Ради голів фракцій і Ради голів комітетів, на яких обговорюється порядок денний сесії. Остаточно порядок денний роботи сесії затверджується на засіданні Верховної Ради.

Заступники

Голові Верховної Ради України допомагають два його Заступники, які обираються народними депутатами таємним голосуванням за пропозицією Голови.

Роботу Голови Верховної Ради України і його заступників забезпечують відповідні секретаріати.

Структура

Завдання

Будівля Верховної Ради України

До повноважень та завдань ВРУ належать:

1) внесення змін до Конституції України в межах і порядку, передбачених розділом ХІІІ цієї Конституції;

2) призначення всеукраїнського референдуму з питань, визначених статтею 73 цієї Конституції;

3) прийняття законів;

4) затвердження Державного бюджету України та внесення змін до нього; контроль за виконанням Державного бюджету України, прийняття рішення щодо звіту про його виконання;

5) визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики;

6) затвердження загальнодержавних програм економічного, науково-технічного, соціального, національно-культурного розвитку, охорони довкілля;

7) призначення виборів Президента України у строки, передбачені цією Конституцією;

8) заслуховування щорічних та позачергових послань Президента України про внутрішнє і зовнішнє становище України;

9) оголошення за поданням Президента України стану війни і укладення миру, схвалення рішення Президента України про використання Збройних Сил України та інших військових формувань у разі збройної агресії проти України;

10) усунення Президента України з поста в порядку особливої процедури (імпічменту), встановленому статтею 111 цієї Конституції;

11) розгляд і прийняття рішення щодо схвалення Програми діяльності Кабінету Міністрів України;

12) надання згоди на призначення Президентом України Прем’єр-міністра України;

13) здійснення контролю за діяльністю Кабінету Міністрів України відповідно до цієї Конституції;

14) затвердження рішень про надання Україною позик і економічної допомоги іноземним державам та міжнародним організаціям, а також одержання Україною від іноземних держав, банків і міжнародних фінансових організацій позик, не передбачених Державним бюджетом України, здійснення контролю за їх використанням;

15) призначення чи обрання на посади, звільнення з посад, надання згоди на призначення і звільнення з посад осіб у випадках, передбачених цією Конституцією;

16) призначення на посади та звільнення з посад Голови та інших членів Рахункової палати;

17) призначення на посаду та звільнення з посади Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, заслуховування його щорічних доповідей про стан дотримання та захисту прав і свобод людини в Україні;

18) призначення на посаду та звільнення з посади Голови Національного банку України за поданням Президента України;

19) призначення та звільнення половини складу Ради Національного банку України;

20) призначення половини складу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення;

21) призначення на посаду та припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії за поданням Президента України;

22) затвердження загальної структури, чисельності, визначення функцій Збройних Сил України, Служби безпеки України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також Міністерства внутрішніх справ України.

У своїй діяльності Верховна Рада України керується Конституцією України, Законами України; Законом про вибори народних депутатів, а також міжнародними Актами.

Депутати

Файл:Verchovna-rada-2-2007-08-16.jpg
Верховна Рада за ґратами.

Право стати депутатом

Відповідно до закону «Про вибори народних депутатів України»,[1] депутатом може бути обраний громадянин України, який на день виборів:

  • досяг двадцяти одного року;
  • має право голосу;
  • проживає в Україні протягом останніх п'яти років.

Списки депутатів по скликанням

Скликання

ВРУ станом на 2008 рік

Шаблон:Верховна Рада 2008

Дорадчі органи

З 1998 року на громадських засадах працює Консультативна рада з питань інформатизації при Верховній Раді України

Дивіться також

Примітки

Контакти

Адреса: 01021 Київ, вул. Михайла Грушевського, 5

тел. (044) 293 23 15

E-mail: postmaster@rada.kiev.ua

URL: http://www.rada.gov.ua/

(Вилучення з сайту 19.01.08)

Посилання