Частотна модуляція: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Немає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
'''Часто́тна модуля́{{lang-en|}}ція''' — тип [[модуляція у фізиці|модуляції]], при якому [[частота]] вихідного сигналу змінюється в залежності від миттєвого значення інформаційного сигналу, інформаційний сигнал управляє частотою [[несний сигнал|несного сигналу]]. В порівнянні з [[амплітудна модуляція|амплітудною модуляцією]] тут амплітуда залишається постійною.
'''Часто́тна модуля́ція''' — тип [[модуляція у фізиці|модуляції]], при якому [[частота]] вихідного сигналу змінюється в залежності від миттєвого значення інформаційного сигналу, інформаційний сигнал управляє частотою [[несний сигнал|несного сигналу]]. В порівнянні з [[амплітудна модуляція|амплітудною модуляцією]] тут амплітуда залишається постійною.


== Застосування ==
== Застосування ==

Версія за 10:45, 20 квітня 2010

Часто́тна модуля́ція — тип модуляції, при якому частота вихідного сигналу змінюється в залежності від миттєвого значення інформаційного сигналу, інформаційний сигнал управляє частотою несного сигналу. В порівнянні з амплітудною модуляцією тут амплітуда залишається постійною.

Застосування

Частотна модуляція застосовується для високоякісної передачі аудіо сигналу в радіомовленні (у діапазоні УКХ), для звукового супроводу телепередач, передачі сигналів кольоровості в телевізійному стандарті SECAM, відеозаписі на магнітну стрічку, музичних синтезаторах.

Висока якість кодування аудіосигналу обумовлена тим, що при частотна модуляції застосовується велика (в порівнянні з шириною спектру сигналу амплітудної модуляції) девіація несного сигналу, а в приймальній апаратурі використовують обмежувач амплітуди радіосигналу для ліквідації імпульсних перешкод.