Михайло Таборенко: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
м Відкинути всі редагування до зробленого Albedo
Рядок 6: Рядок 6:


== Література ==
== Література ==
* Коваленко Сергій. Таборенко Михайло//Україна під булавою Богдана Хмельницького. Енциклопедія у 3-х томах. — Том 2. - Київ: Видавництво "Стікс", 2008.
* Україна під булавою Богдана Хмельницького. Енциклопедія у 3-х томах. — Том 2., Київ, 2008.


[[Категорія:Персоналії Та]]
[[Категорія:Персоналії Та]]

Версія за 12:24, 29 квітня 2010

Таборенко Михайло (?-1649-†1652) - український військовий та державний діяч.
Вперше згадується у квітні 1649 року, коли він очолював полк народного ополчення, який стояв у Любартові разом з іншим полком, очолюваним Іваном Донцем.
Обидва полки у травні 1649 року вирушили назустріч польському війську Адама Фірлея, щоб не дати йому переправитися через Горинь біля Заслава. Проте в бою під Заславом вони зазнали поразки й відступили спочатку до Любартова, а потім далі на схід, де приєднались до головного українського війська Богдана Хмельницького.
До "Реєстру Війська Запорозького 1649 року" Михайла Таборенка було вписано у складі однієї з Корсунських сотень Корсунського полку, тобто мешкав він у Корсуні.
Михайло Таборенко був у складі посольства Герасима Яцкевича до Варшави у 1652 році. 23.02.1652 року на будинок у Луцьку, в якому посольство зупинилося на шляху до Варшави, було вчинено напад і під час сутички з нападниками Михайло Таборенко загинув.

Література

  • Україна під булавою Богдана Хмельницького. Енциклопедія у 3-х томах. — Том 2., Київ, 2008.