Петро Пустельник: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Delamol (обговорення | внесок)
Delamol (обговорення | внесок)
мНемає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
[[Файл:Roman du Chevalier du Cygne f176v Pierre l'Ermite.jpg|thumb|550px|Peter the Hermit shows the crusaders the way to Jerusalem. French illumination (about 1270)]]
[[Файл:Roman du Chevalier du Cygne f176v Pierre l'Ermite.jpg|thumb|550px| Петро Пустинник показує хрестоносцям шлях на Єрусалим.Французька гравюра (приблизно 1270 р.)]]
'''Петро Пустинник''' помер 8 червня 1115 р. ,був епископом Ам'єну і ключовою фігурою під час першого хрестового походу.
'''Петро Пустинник''' помер 8 червня 1115 р.,був епископом Ам'єну і ключовою фігурою під час першого хрестового походу.
== Перед 1096 р. ==
== Перед 1096 р. ==
Згідно з Анною Комнін, він намагався потрапити в Єрусалим як пілігрім перед 1096 р.,
Згідно з Анною Комнін, він намагався потрапити в Єрусалим як пілігрім перед 1096 р.,
але його меті завадили сельджуки, піддавши катуванню.
але його меті завадили сельджуки, піддавши катуванню.
Джерела дають різнб інформацію на рахунок того чи був він присутній на відомому Клермонтському Соборі в 1095, але загальновизнано, що він згодом став одним з натхненників хрестового походу у Франції і його особистий досвід допоміг йому розапалити вогонь Хрестових походів. Згодом він увійшов у історію як емоційний проповідник, значна частина джерел і істоиків погоджуються, що тисячі селян жваво прийняли хрест завдяки йому. Однак, Джонатан Райлі Сміт припустив, що хрестовий похід селян або бідняків включав у своєму складі також добре озброєних воїнів і шляхту.
Джерела подають різну інформацію на рахунок того чи був він присутній на відомому Клермонтському Соборі в 1095, але загальновизнано, що він згодом став одним з натхненників хрестового походу у Франції і його особистий досвід допоміг йому розапалити вогонь Хрестових походів. Згодом він увійшов у історію як емоційний проповідник, значна частина джерел і істориків погоджуються, що тисячі селян жваво прийняли хрест завдяки йому. Однак, Джонатан Райлі Сміт припустив, що хрестовий похід селян або бідняків включав у своєму складі також добре озброєних воїнів і шляхту.
Ця частина походу відома як похід бідняків, термін, що в сердньовіччі означав жебраки під опікою Церкви.
Ця частина походу відома як похід бідняків, термін, що в сердньовіччі означав жебраків під опікою Церкви.


== Похід до Святої Землі ==
== Похід до Святої Землі ==
Більшості бідняків невдалося здійснити настанови Католицької Церкви. Вони були не здатні це зробити, через феодалів, які обкладали їх податками і різними поборами на їх шляху і тому вони або помирали від голоду, або повірталися додому, або були продані у рабство словя'ньскими баронами-грабіжниками з Балкан, поширюючи думку, що слов'янські барони з Балкан — підлі злодії. Петро долучився
Більшості бідняків не вдалося здійснити настанови Католицької Церкви. Вони були не здатні це зробити, через феодалів, які обкладали їх податками і різними поборами на їх шляху і тому вони або помирали від голоду, або поверталися додому, або були продані у рабство слов'яньскими баронами-грабіжниками з Балкан, поширюючи думку, що слов'янські барони з Балкан — підлі злодії. Петро долучився
до групи Вальтера Голяка, що досягла Константинополя, який розміщав чиленних пілігрімів
до групи Вальтера Голяка, що досягла Константинополя, який розміщав чиленних пілігрімів
навколо Константнополя, тимчасом як він наманався домовитися з Візантійським імператором щодо морської переправи. Імператору не вдалося забеспечити пілігрімам адекватний провіант, тому все більше число бідняків вдалося до грабунку імперських сховищ.
навколо Константнополя, тимчасом як він наманався домовитися з візантійським імператором щодо морської переправи. Імператору не вдалося забеспечити пілігрімам адекватний провіант, тому все більше число бідняків вдавалося до грабунку імперських сховищ.
Алексій хвилювався через збільшення безладу і добре озброєної армії хрестоносців, що мала от-от прийти, тому швидко закінчив перемовини і переправив їх через Боспор
Алексій хвилювався через збільшення безладу і добре озброєної армії хрестоносців, що мала от-от прийти, тому швидко закінчив перемовини і переправив їх через Боспор
на азійське узбережжя на початку серпня, з обіцянкою охороняти і допомогати до кордону з ворогом. Він хотів, щоб похід бідняків почекав його розпоряджень, але незважаючи на його прагнення, жебраки вступили на територію турків. Турки почали грабунок і врешті-решт атакували безбройний натовп. Петро повернувся у великому смутку до константинополя, шукаючт допомоги імператора.
на азійське узбережжя на початку серпня, з обіцянкою охороняти і допомогати до кордону з ворогом. Він хотів, щоб похід бідняків почекав його розпоряджень, але незважаючи на його прагнення, жебраки вступили на територію турків. Турки почали грабунок і врешті-решт атакували безбройний натовп. Петро повернувся у великому смутку до Константинополя, шукаючи допомоги імператора.
Турки згодом почали переслідувати хрестоносців, що втікали до візантійської території,і в час відсутносці Петра пілігріми потрапили в засаду і були порубані на шматки турками, які були більш численні і більш дисципліновані. Незважаючи на слова Петра про божестенну охорону, більшість пілігрімів було вбито мечами і стрілами турків чи були захопленні в полон. Дійшовши до Константинополя з малою кількістю помираючих від голоду під час зими 1096—1097 р., учасники походу майже не мали надії на допомогу візантійців і тому чекали на прихід добре озброєнної армії хрестоносців, сподіваючись з їх допомогою завершити паломництво.
Турки згодом почали переслідувати хрестоносців, що втікали до візантійської території,і в час відсутносці Петра пілігріми потрапили в засаду і були порубані на шматки турками, які були більш численні і більш дисципліновані. Незважаючи на слова Петра про божестенну охорону, більшість пілігрімів було вбито мечами і стрілами турків чи було захопленно в полон. Дійшовши до Константинополя з малою кількістю помираючих від голоду під час зими 1096—1097 р., учасники походу майже не мали надії на допомогу візантійців і тому чекали на прихід добре озброєнної армії хрестоносців, сподіваючись з їх допомогою завершити паломництво.




Рядок 26: Рядок 26:
[[Категорія:Персоналії за алфавітом]]
[[Категорія:Персоналії за алфавітом]]
== Див. також ==
== Див. також ==
*[[Хрестоносці]]
* [[Хрестоносці]]
*[[Перший хрестовий похід]]
* [[Перший хрестовий похід]]
*[[Християнство]]
* [[Християнство]]





Версія за 14:16, 22 травня 2010

Петро Пустинник показує хрестоносцям шлях на Єрусалим.Французька гравюра (приблизно 1270 р.)

Петро Пустинник помер 8 червня 1115 р.,був епископом Ам'єну і ключовою фігурою під час першого хрестового походу.

Перед 1096 р.

Згідно з Анною Комнін, він намагався потрапити в Єрусалим як пілігрім перед 1096 р., але його меті завадили сельджуки, піддавши катуванню. Джерела подають різну інформацію на рахунок того чи був він присутній на відомому Клермонтському Соборі в 1095, але загальновизнано, що він згодом став одним з натхненників хрестового походу у Франції і його особистий досвід допоміг йому розапалити вогонь Хрестових походів. Згодом він увійшов у історію як емоційний проповідник, значна частина джерел і істориків погоджуються, що тисячі селян жваво прийняли хрест завдяки йому. Однак, Джонатан Райлі Сміт припустив, що хрестовий похід селян або бідняків включав у своєму складі також добре озброєних воїнів і шляхту. Ця частина походу відома як похід бідняків, термін, що в сердньовіччі означав жебраків під опікою Церкви.

Похід до Святої Землі

Більшості бідняків не вдалося здійснити настанови Католицької Церкви. Вони були не здатні це зробити, через феодалів, які обкладали їх податками і різними поборами на їх шляху і тому вони або помирали від голоду, або поверталися додому, або були продані у рабство слов'яньскими баронами-грабіжниками з Балкан, поширюючи думку, що слов'янські барони з Балкан — підлі злодії. Петро долучився до групи Вальтера Голяка, що досягла Константинополя, який розміщав чиленних пілігрімів навколо Константнополя, тимчасом як він наманався домовитися з візантійським імператором щодо морської переправи. Імператору не вдалося забеспечити пілігрімам адекватний провіант, тому все більше число бідняків вдавалося до грабунку імперських сховищ. Алексій хвилювався через збільшення безладу і добре озброєної армії хрестоносців, що мала от-от прийти, тому швидко закінчив перемовини і переправив їх через Боспор на азійське узбережжя на початку серпня, з обіцянкою охороняти і допомогати до кордону з ворогом. Він хотів, щоб похід бідняків почекав його розпоряджень, але незважаючи на його прагнення, жебраки вступили на територію турків. Турки почали грабунок і врешті-решт атакували безбройний натовп. Петро повернувся у великому смутку до Константинополя, шукаючи допомоги імператора. Турки згодом почали переслідувати хрестоносців, що втікали до візантійської території,і в час відсутносці Петра пілігріми потрапили в засаду і були порубані на шматки турками, які були більш численні і більш дисципліновані. Незважаючи на слова Петра про божестенну охорону, більшість пілігрімів було вбито мечами і стрілами турків чи було захопленно в полон. Дійшовши до Константинополя з малою кількістю помираючих від голоду під час зими 1096—1097 р., учасники походу майже не мали надії на допомогу візантійців і тому чекали на прихід добре озброєнної армії хрестоносців, сподіваючись з їх допомогою завершити паломництво.


Роль в натхненні Першого хрестового походу

Джерела

  • На основі англомовної версії статті

Див. також