Кадіс: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Rubinbot (обговорення | внесок)
м робот змінив: pt:Cádis
м орфографія
Рядок 69: Рядок 69:
| area_code =
| area_code =
}}
}}
'''Кадіс''' ({{lang-es|Cádiz}}) — [[місто]] та на південному заході [[іспанія|Іспанії]], [[адміністративний центр]] [[Адміністративний поділ Іспанії (провінції)|провінції]] [[Кадіс (провінція)|Кадіс]], однієї з восьми провінцій [[Андалусія|Андалусії]]. [[Порт]] в [[Кадіський залив|Кадіському заливі]] [[Атлантичний океан|Атлантичного океану]]. Населення 126 766 мешканців ([[2009]]).
'''Кадіс''' ({{lang-es|Cádiz}}) — [[місто]] та на південному заході [[іспанія|Іспанії]], [[адміністративний центр]] [[Адміністративний поділ Іспанії (провінції)|провінції]] [[Кадіс (провінція)|Кадіс]], однієї з восьми провінцій [[Андалусія|Андалусії]]. [[Порт]] в [[Кадіська затока|Кадіській затоці]] [[Атлантичний океан|Атлантичного океану]]. Населення 126 766 мешканців ([[2009]]).


== Історія ==
== Історія ==

Версія за 17:13, 26 червня 2010

Кадіс
Cádiz
Вид Кадіс
Вид Кадіс
Координати: 36°32′ пн. ш. 6°18′ зх. д. / 36.533° пн. ш. 6.300° зх. д. / 36.533; -6.300
Країна Іспанія
Штат Гуджарат
Авт. товариство Андалусія
провінція Кадіс
Комарка Баїя-де-Кадіс
Площа
 - Місто 12,10 км²
Висота над р.м. 13 м 
Населення (2009)
 - Місто 126 766
 - Агломерація 629 000
Часовий пояс UTC+5:30
Вебсайт: cadiz.es
Кадіс
Розташування міста на мапі Іспанії
Мапа

Кадіс (ісп. Cádiz) — місто та на південному заході Іспанії, адміністративний центр провінції Кадіс, однієї з восьми провінцій Андалусії. Порт в Кадіській затоці Атлантичного океану. Населення 126 766 мешканців (2009).

Історія

Кадіс претендує на звання найстарішого міста Європи. За легендою, місто було засноване Гераклом. Його заснування датується 1100 роком до н. е. (За іншими даними — 800 р. до н. е. У той час це була фінікійська колонія Гадір. Близько 500 до н. е. потрапив під владу Карфагена; в 206 до н. е. захоплений римлянами; в 49 до н. е. став римською муніципією. У 5 столітті захоплений вестготами, потім арабами (8 століття), у яких був відвойований у 1262 кастильським королем Альфонсом Х. Розквіт міста починається після завершення Реконкісти, в чому він був обумовлений багатствами, привезеними з Нового світу. Порт Кадіса став предметом суперечки французів і англійців. Звідси у свій останній шлях пішла іспано-французька флотилія, потоплена в битві при Трафальгарі. У 1587 порт Кадіс був розграбований флотом Френсіса Дрейка. У 18 столітті Кадіс став головним торговельним портом Іспанії. У 1812 році Кадіс деякий час виконував функції політичного центру Іспанії, в ньому була проголошені перша іспанська конституція.

Промисловість

Великий транспортний вузол, важливий порт і промисловий центр півдня країни. З галузей промисловості виділяються авіаційна і суднобудування (в околицях міста розташовані великі судноверфі). Підприємства рибоконсервної, тютюнової, текстильної та інші галузі промисловості. Військово-морська база.

Пам'ятки

Колись все місто оточували стіни, вони повинні були захищати його населення від нападів з моря і з суші. На початку 20 століття стіни були частково зруйновані, збереглися лише знамениті ворота Пуерта-де-Тьєрра. Вежі воріт були побудовані між 1639 роком і серединою 18 століття.

Найважливіший пам'ятник храмової архітектури Кадіса — Новий кафедральний собор (Catedral Nuova), названий так тому, що він був побудований поруч зі старим собором (нині церква Санта-Крус). Собор Кадіса є одним з найбільших в Іспанії, він виконаний в стилі бароко та неокласицизму. Купол собору, зведений архітектором Хуаном Даурія (останнім з усіх, хто брав участь в будівництві собору) в 1812 — 1838 рр.. Вкритий золотистими плитками, різьблені сидіння хору були привезені з картезіанського монастиря. Головний вівтар побудований на пожертви Ізабелли II. У крипті собору похований знаменитий іспанський композитор, уродженець Кадіса Мануель де Фалья. Скарбниця собору за своїм багатством займає третє місце в Іспанії.

Церква Сан-Феліпе-Нері (Iglesia San Felipe Neri), відома ще й як Ораторія-Сан Феліпе Нері, прославилася тим, що під час облоги міста французькими військами в 1812 році (коли в Іспанії йшла війна за незалежність) в ній засідали Кортеси — місцевий парламент (або Національні збори), якому потрібно було розробити план встановлення конституційної монархії. Кадіс, на відміну від багатьох інших міст Іспанії, не був окупований. Прийнята в церкві Сан Феліпе Нері конституція проіснувала лише два роки.

Художній музей Кадіса розташований на площі Пласа-де-Міна (Plaza de Mina). На першому поверсі музею виставлені археологічні знахідки, що розповідають про історію Кадіса, — фінікійські кам'яні саркофаги і статуї римських імператорів. Другий поверх займає багате зібрання картин; тут представлені полотна Рубенса, Сурбарана і Мурільйо, а також картини сучасних іспанських майстрів. На третьому поверсі експонується колекція ляльок, деякі з яких представляють собою карикатури на сучасних політиків.

Культурні заходи

Тут проходить один з найбільш знаменитий у Європі карнавалів, який починається за 40 днів до Страсного тижня. До карнавалу готуються весь рік. У дні карнавалу місто перетворюється, всю ніч танцюють і співають, особливо в ніч на неділю. У неділю після обіду карнавал закінчується феєрверком. У травні в Кадісі проходить фестиваль класичної музики, на початку липня — міжнародний фольклорний фестиваль, в грудні — міжнародний фестиваль лялькових театрів.

Джерела