Синаптична пластичність: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 52: Рядок 52:
== Довготривала синаптична пластичність ==
== Довготривала синаптична пластичність ==


Вперше ідея про зв'язок між отриманням досвіду і зміною синаптичної сили була висловлена на рубежі XIX і ХХ ст. нобелівським лауреатом [[Сантьяго Рамон-і-Кахаль | Сантьяго Рамон-і-Кахалем]]. Експериментальне вивчення довготривалої синаптичної пластичності базується на постулаті [[Правило Хебба | Хебба]], сформульованому в [[1949]]: ''«Якщо аксон клітини А розташований досить близько до клітки Б, щоб збуджувати її, і постійно бере участь у її активації, то в одній або обох клітинах відбуваються такі метаболічні зміни або процеси росту, що ефективність А як активатора Б, підвищується »'' <ref> Hebb, D. O. 1949 The organization of behavior. New York: Wiley. </ref>. В сучасному формулюванні постулат Хебба розуміється як зміна ефективності передачі сигналу в синапси керується кореляцією сили, необхідної для активації пре-і постсинаптичного нейронів <ref> Gerstner W., Kistler WM Spiking neuron models. Cambridge University Press, 2002. </ref>.
Вперше ідея про зв'язок між отриманням досвіду і зміною синаптичної сили була висловлена на рубежі XIX і ХХ ст. нобелівським лауреатом [[Сантьяго Рамон-і-Кахаль | Сантьяго Рамон-і-Кахалем]]. Експериментальне вивчення довготривалої синаптичної пластичності базується на постулаті [[Правило Хебба | Хебба]], сформульованому в [[1949]]:
{{text|«Якщо аксон клітини А розташований досить близько до клітки Б, щоб збуджувати її, і постійно бере участь у її активації, то в одній або обох клітинах відбуваються такі метаболічні зміни або процеси росту, що ефективність А як активатора Б, підвищується.» <ref> Hebb, D. O. 1949 The organization of behavior. New York: Wiley.</ref>}}
В сучасному формулюванні постулат Хебба розуміється як зміна ефективності передачі сигналу в синапси керується кореляцією сили, необхідної для активації пре-і постсинаптичного нейронів <ref> Gerstner W., Kistler WM Spiking neuron models. Cambridge University Press, 2002. </ref>.


Перші експериментальні результати, що підтверджують постулат Хебба, були отримані на початку 1970-х років
Перші експериментальні результати, що підтверджують постулат Хебба, були отримані на початку 1970-х років
<ref>{{cite journal
<ref>{{cite journal
|last=Bliss
|last=Bliss
Рядок 66: Рядок 68:
|issue= 2
|issue= 2
|pages=331-56
|pages=331-56
|doi=}}</ref> : багаторазова активація збуджуючих синапсів гіпокампу кролика викликала збільшення сили синапсу, що продовжувалося кілька годин або навіть днів. Це явище отримало назву «[[довготривала потенціація]]» ({{lang-en|long-term potentiation, LTP}}). Пізніше були відкриті інші явища, пов'язані з синаптичної пластичністю, - [[довгострокове ослаблення]] ({{lang-en|long-term depression, LTD}}), гомеостатична пластичність, [[метапластічность]]. Гомеостатична пластичність, наприклад, являє собою зміну сили всіх синапсів конкретної клітини у відповідь на тривалі зміни активності, зокрема, збільшення сили синапсів у відповідь на зменшення активності сигналів. Цей вид пластичності пов'язаний з більшими проміжками часу, ніж LTP і LTD, і може бути важливий при розвитку нейрональних шляхів. Термін «метапластічність» відноситься до ефектів, пов'язаних зі зміною можливості синапсу проявляти пластичність.
|doi=}}</ref> : багаторазова активація [[збуджуючий синапс|збуджуючих синапсів]] гіпокампу кролика викликала збільшення сили синапсу, що продовжувалося кілька годин або навіть днів. Це явище отримало назву «[[довготривала потенціація]]» ({{lang-en|long-term potentiation, LTP}}). Пізніше були відкриті інші явища, пов'язані з синаптичної пластичністю, - [[довгострокове ослаблення]] ({{lang-en|long-term depression, LTD}}), [[гомеостатична пластичність]], [[метапластічность]]. Гомеостатична пластичність, наприклад, являє собою зміну сили всіх синапсів конкретної клітини у відповідь на тривалі зміни активності, зокрема, збільшення сили синапсів у відповідь на зменшення активності сигналів. Цей вид пластичності пов'язаний з більшими проміжками часу, ніж довогтривала потенціація і довготривала депресія, і може бути важливим при розвитку нейрональних шляхів. Термін «метапластічність» відноситься до ефектів, пов'язаних зі зміною можливості синапсу проявляти пластичність.
На відміну від короткочасної пластичності, довготривала пластичність пов'язана з експресією генів і синтезом нових білків. Найбільш вивченими формами довготривалої пластичності, як і раніше залишаються LTP і LTD в області гіпокампу СА1, які керуюються [[N-метил-D-аспартат]]ними (NMDA) рецепторами. Лише в останні роки були отримані докази на користь існування довготривалої потенціації ГАМК<sub>А</sub>-опосередкованої синаптичної передачі (LTP<sub>GABA</sub>), що походить з гетеросинаптичного механізму, але і цей процес вимагає активації [[ NMDA-рецептор]]ів в глутаматних синапсах <ref>
На відміну від короткочасної пластичності, довготривала пластичність пов'язана з експресією генів і синтезом нових білків. Найбільш вивченими формами довготривалої пластичності, як і раніше залишаються LTP і LTD в області гіпокампу СА1, які керуюються [[N-метил-D-аспартат]]ними (NMDA) рецепторами. Лише в останні роки були отримані докази на користь існування довготривалої потенціації ГАМК<sub>А</sub>-опосередкованої синаптичної передачі (LTP<sub>GABA</sub>), що походить з гетеросинаптичного механізму, але і цей процес вимагає активації [[ NMDA-рецептор]]ів в глутаматних синапсах <ref>
{{cite journal
{{cite journal
|last=Nugent
|last=Nugent
Рядок 79: Рядок 81:
|issue= 7139
|issue= 7139
|pages=1086-1090
|pages=1086-1090
|doi=}}</ref>
|doi=}}</ref>


== Посилання ==
== Посилання ==

Версія за 10:01, 6 липня 2010

Синаптична пластичність — можливість зміни чутливості синапсу (величини зміни трансмембранного потенціалу) у відповідь на активацію постсинаптичних рецепторів[1]. Вона вважається основним механізмом, за допомогою якого реалізуються явища пам'яті та навчання. Цей механізм характерний для всіх організмів, що володіють нервовою системою і здатні хоча би ненадовго навчатися. Після викиду нейротрансмітеру в синаптичну щілину він активує рецептори постсинаптичної клітини, що приводить не тільки до передачі нервового імпульсу, але й збільшення або ослаблення його чутливості до подальших інмульсів (залежно від природи рецепторів і нейротрансмітера)[2].

Коротктривала синаптична пластичність

Значне число різних форм короткочасної (від мілісекунд до декількох хвилин) синаптичної пластичності було виявлено практично для всіх синапсів організмів різного рівня складності — від безхребетних до людини. Цей вид пластичності вважається важливим для короткочасної адаптації до сенсорної інформації, змін в поведінці, а також короткочасної пам'яті. Короткочасна пластичність ініціюється короткими спалахами активності, які викликають тимчасове накопичення іонів кальцію в пресинаптичних терміналах. Внаслідок цього накопичення відбувається зміна ймовірності вивільнення нейротрансмітера через безпосередню модуляції біохімічних процесів, керуючих екзоцитозом.

Обробка парних імпульсів — найважливіше завдання короткочасної пластичності. Якщо клітина одержує два імпульси, розділених коротким інтервалом, відповідь на другий імпульс може бути як сильнішою (потенціація), так і послабленою (депресія), порівняно з відповіддю на перший. Ослаблення парних імпульсів спостерігається зазвичай при коротких інтервалах часу між ними (менше 20 мс); найбільш імовірною причиною такого ослаблення може бути деактивація потенціал-залежних натрієвих та кальцієвих каналів або тимчасове зменшення числа везикул у пресинаптичному терміналі [3] . При великих інтервалах між стимулами (20-500мс) у багатьох випадках відгук на другий сигнал сильніший, ніж на перший.

Прояв посилення або послаблення парних імпульсів залежить від історії синапсу. Ці форми пластичності сильно залежать від зміни ймовірності вивільнення нейротрансмітеру у відповідь на перший сигнал. Якщо ця ймовірність висока, спостерігається тенденція до ослаблення другого сигналу; якщо ж активація синапсу одним сигналом малоймовірна, розумно припустити, що такий сигнал збільшить цю ймовірність. Маніпуляції, що змінюють ймовірність відгуку синапсу на сигнал, можуть змінити величину ефекту або навіть змінити його характер - наприклад, з підсилення на ослаблення [4] Більш довгоживучі форми пластичності виникають після серії високочастотних стимуляцій (судомної, або тетанічного стимуляції). Посилення (англ. augmentation, facilitation) і пост-судомна потенціація (англ. post-tetanic potentiation, PTP) описують збільшення викиду нейротрансмітера тривалістю від декількох секунд (посилення) до кількох хвилин (PTP). При цьому також збільшується ймовірність викиду нейротрансмітера за рахунок накопичення кальцію в пресинаптичній терміналі під час серії стимулів, яке може поєднуватися з модифікацією пресинаптичних білків .

У деяких випадках судомна стимуляція призводить до депресії синаптичної зв'язку, яка може тривати від кількох секунд до хвилин. Зазвичай цей ефект виникає в синапсах з високою ймовірністю спрацювання, коли судомна стимуляція призводить до швидкого спустошення запасу везикул або іншим проявам інгібіторної машинерії [5].

Довготривала синаптична пластичність

Вперше ідея про зв'язок між отриманням досвіду і зміною синаптичної сили була висловлена на рубежі XIX і ХХ ст. нобелівським лауреатом Сантьяго Рамон-і-Кахалем. Експериментальне вивчення довготривалої синаптичної пластичності базується на постулаті Хебба, сформульованому в 1949:

«Якщо аксон клітини А розташований досить близько до клітки Б, щоб збуджувати її, і постійно бере участь у її активації, то в одній або обох клітинах відбуваються такі метаболічні зміни або процеси росту, що ефективність А як активатора Б, підвищується.» [6]

В сучасному формулюванні постулат Хебба розуміється як зміна ефективності передачі сигналу в синапси керується кореляцією сили, необхідної для активації пре-і постсинаптичного нейронів [7].

Перші експериментальні результати, що підтверджують постулат Хебба, були отримані на початку 1970-х років [8] : багаторазова активація збуджуючих синапсів гіпокампу кролика викликала збільшення сили синапсу, що продовжувалося кілька годин або навіть днів. Це явище отримало назву «довготривала потенціація» (англ. long-term potentiation, LTP). Пізніше були відкриті інші явища, пов'язані з синаптичної пластичністю, - довгострокове ослаблення (англ. long-term depression, LTD), гомеостатична пластичність, метапластічность. Гомеостатична пластичність, наприклад, являє собою зміну сили всіх синапсів конкретної клітини у відповідь на тривалі зміни активності, зокрема, збільшення сили синапсів у відповідь на зменшення активності сигналів. Цей вид пластичності пов'язаний з більшими проміжками часу, ніж довогтривала потенціація і довготривала депресія, і може бути важливим при розвитку нейрональних шляхів. Термін «метапластічність» відноситься до ефектів, пов'язаних зі зміною можливості синапсу проявляти пластичність. На відміну від короткочасної пластичності, довготривала пластичність пов'язана з експресією генів і синтезом нових білків. Найбільш вивченими формами довготривалої пластичності, як і раніше залишаються LTP і LTD в області гіпокампу СА1, які керуюються N-метил-D-аспартатними (NMDA) рецепторами. Лише в останні роки були отримані докази на користь існування довготривалої потенціації ГАМКА-опосередкованої синаптичної передачі (LTPGABA), що походить з гетеросинаптичного механізму, але і цей процес вимагає активації NMDA-рецепторів в глутаматних синапсах [9]

Посилання

  1. Citri A., Malenka R.C. (2008). Synaptic Plasticity: Multiple Forms, Functions, and Mechanisms. 33 (1): 18—41. PMID 17728696. {{cite journal}}: Текст «journal Neuropsychopharmacology» проігноровано (довідка)
  2. Савельев С. В. (2005). Происхождение мозга. Веды. {{cite book}}: Проігноровано невідомий параметр |city= (довідка) Сторінка 368
  3. Zucker, R.S.; Regehr W.G. (2002). Short-term synaptic plasticity. Annual Review of Physiology. 64 (11): 355—405.
  4. Dobrunz, L.E.; Stevens C.F. (2002). (00) 80338-4 Heterogeneity of Release Probability, Facilitation, and Depletion at Central Synapses. Neuron. 18 (6): 995—1008.
  5. Zucker, R.S.; Regehr W.G. (2002). Short-term synaptic plasticity. Annual Review of Physiology. 64 (11): 355—405.
  6. Hebb, D. O. 1949 The organization of behavior. New York: Wiley.
  7. Gerstner W., Kistler WM Spiking neuron models. Cambridge University Press, 2002.
  8. Bliss, T.V.; Lømo T. (1973). (00) 80338-4 Long-lasting potentiation of synaptic transmission in the dentate area of the anaesthetized rabbit following stimulation of the perforant path. Neuron. 232 (2): 331—56.
  9. Nugent, F.S.; Penick EC, Kauer JA (2007). Opioids block long-term potentiation of inhibitory synapses. Nature. 446 (7139): 1086—1090.