Базиліка Святого Хреста (Варшава): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
м вікіфікація
м перейменував «Базиліка Cвятого Хреста у Варшаві» на «Базиліка Святого Хреста у Варшаві»: Безуспішно намагався зробити посилання на...
(Немає відмінностей)

Версія за 08:20, 27 липня 2010

Базиліка святого Хреста, 2009

Базиліка Cвятого Хреста (Kościół Świętego Krzyża) у Варшаві — церква, розташована на вулиці Краківське передмістя, що належить католицькому ордену лазаристів.

Спочатку, на цьому місці стояла каплиця Святого Хреста, згадки про неї датуються 1510 роком. В 1525 тут стояла дерев'яна церква що належала кафедрі св. Івана Хрестителя. 1615 року церква була перебудована, а 1653 церква була передана чернечому ордену лазаристів і стала центральним храмом ордену.

Сучасна будівля була побудована в 16791696 в стилі бароко. Його проектувальником був королівський придворний архітектор Йосип Симон Беллотто, засновники, а фундаторами — абат Щука і примас Майкл Стівен Радзієвський, який освятив церкву 14 жовтня 1696.

Вежі, вкриті пізньобароковими куполами (1725—1737) виконані Йозефом Фонтана. Фасад (1756) розроблений Якобом Фонтана, прикрашений статуями роботи Яна Юрія Плерша.

В колонах храму поховані урни з серцями Фридерика Шопена (епітафія з каррарського мармуру в 1880 році зробленим Леонардом Марконі) і Владислава Реймонта (1929). У храмі є також епітафії Болеслава Пруса, Ігнація Крашевського, Юліуша Словацького та Владислава Сікорського.

В перші дні Другої світової війни храм був зруйнований. Були знищені також картини «Вечеря Господня» Франсіска Смуглевича і «Розп'яття» Єжи Шемігеновського. Під час Варшавського повстання, 6 вересня 1944, німці внесли до святині дві статуї Голіафів, начинених вибухівкою. Здетонувавший пристрій зруйнував фасад храму, зруйнував дахи над нижньою церкви, Великий вівтар, вівтар св. Роха і св. Вінсента де Поля.

Храм був відбудований в 1945—1953 роках. З 1965 року при церкві збирається академічна спільнота «Древо життя» (Drzewo życia). В 2003 році папа Іван Павло ІІ надав церкві статусу Малої базиліки (basilica minor).

Посилання