Тріарії: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Goldun (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Goldun (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
'''Тріарії''' (від {{lang-la|''triarius''}}) — в [[Давньоримська армія | армії]] [[Стародавній Рим | Стародавнього Риму]] - воїни важкої [[піхота | піхоти]] [[Римський легіон | римського легіону]] в IV-II ст. до н. е.. Спочатку з першого майнового класу, мали повне захисне озброєння, довгі списи і мечі, становили третину лінію в бойовому порядку (звідси назва); з III століття до н.е. - Воїни 40-45 років, озброєні мечами і Пілум (короткі метальні списи); в бій вводилися у вирішальний момент. За Полібія, тріаріі (Тріарх) люди, які відслужили, як мінімум, 15 років в армії. В епоху Республіки легіон не мав даного поділу)
'''Тріарії''' (від {{lang-la|''triarius''}}) — в [[Давньоримська армія | армії]] [[Стародавній Рим | Стародавнього Риму]] - воїни важкої [[піхота | піхоти]] [[Римський легіон | римського легіону]] в IV-II ст. до н. е.. Спочатку належали до першого майнового класу, мали повне захисне озброєння, довгі списи і мечі, становили третю лінію в бойовому порядку (звідси назва); з III століття до н.е. - Воїни 40-45 років, озброєні мечами і [[Пілум]]ами(важкі метальні дротики); в бій вводилися у вирішальний момент. За Полібія, тріарії (Тріархи) люди, які відслужили, як мінімум, 15 років в армії. В епоху Республіки легіон не мав даного поділу)


== Тріарії у складі легіону ==
== Тріарії у складі легіону ==

Версія за 18:20, 10 вересня 2010

Тріарії (від [triarius] помилка: {{lang-xx}}: текст вже має курсивний шрифт (допомога)) — в армії Стародавнього Риму - воїни важкої піхоти римського легіону в IV-II ст. до н. е.. Спочатку належали до першого майнового класу, мали повне захисне озброєння, довгі списи і мечі, становили третю лінію в бойовому порядку (звідси назва); з III століття до н.е. - Воїни 40-45 років, озброєні мечами і Пілумами(важкі метальні дротики); в бій вводилися у вирішальний момент. За Полібія, тріарії (Тріархи) люди, які відслужили, як мінімум, 15 років в армії. В епоху Республіки легіон не мав даного поділу)

Тріарії у складі легіону

Згідно Полібія та Лівії, у складі легіону тріаріев було в два рази менше, ніж гастатов та принципів. Вони становили десять маніпул по 60 чоловік у кожній, очолюваної центуріоном. У тому випадку, коли передні дві лінії гастатов і принципів були зламані натиском противника, тріаріі утворювали фалангу, яка повинна була зупинити ворожі війська і дати перегрупуватися відступаючим переднім двома лініями піхоти. Вираз «справа дійшла до тріаріев» зазвичай означало критичний момент в ході битви. Зрідка тріаріі використовувалися для флангового удару.

Також тріаріі застосовувалися у випадку несподіваного тилового або флангового заходу ворожої кавалерії. У першому випадку вони утворювали фалангу, а в другому, завдяки маніпулярному поділу, переміщалися у бік атакованого флангу, де підтримували війська ауксіларіев.

Часто тріаріі не розгорталися на полі бою, а охороняли військовий табір. Так, наприклад, трапилося під час битви при Каннах; дослідники припускають, що якби 10000 тріаріев були виставлені на полі бою, вони змогли б протистояти нумідійська кінноті Ганнібал а.

Після реформи Марія тріарії увійшли до складу когорти, зберігши свій титул, але втративши особливе озброєння.

Озброєння

Тріаріі комплектувалися з найбільш досвідчених ветеранів римського війська, які могли собі дозволити придбати найкраще спорядження. На відміну від решти класів важкої піхоти, тріаріі були озброєні довгим ударним списом замість Пілум а і Гладія / Гладіус. Крім цього тріаріі несли великий щит - скутум (до Другої Пунічної війни - овальний бронзовий щит). Також в оснащення тріаріев входили поножі, шолом та бронзовий панцир (або - кольчуга).

Література

Вся важка піхота легіону була озброєна Гладіус (Гладій), (крім найманої). У статті йдеться, що тріаріі невооружени мечами, що нелогічно, тріаріі, по більшій своїй частині, були озброєні Гладіус, іноді, кинджалами, якщо входили в конкретний загін охорони табору (який зазвичай охороняла легка піхота). Також, скутумамі назавалось переважна більшість щитів гастатов і принципів, принаймні у тих, які вважалися ростових і мали металеву оббивку.

Див також

Веліти, Гастати, Принципи, Рорарії, Римський легіон