Сильвестр Косів: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
U-Bot (обговорення | внесок)
м replace [[Category: with [[Категорія:
Немає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
'''Сильвестр Косів''' († [[1657]]), церк. діяч і письм., правос. київ. митр., з білор. шляхетського роду Вітебщини. Учився у Вільні, Любліні і Замості, вчителював У Львівській братській школі, з 1631 учитель і префект Києво-Могилянської Колеґії, учасник наук. Могилянського гуртка та співтворець реформ митр. П. Могили. З 1635 єп. мстиславський, оршанський і могилевський, з 1647 митр. київ. У грудні 1648 С. К. урочисто вітав Б. Хмельницького при його в'їзді до Києва. До з'єднання з Москвою (1654) С. К. ставився неприхильно, був також проти беззастережної угоди з Польщею. Обстоював незалежність Укр. Правос. Церкви та її перебування в юрисдикції царгородського патріярха. Автор творів: «Exegesis» (в обороні правос. шкіл) та «Раtericon» (переробка Києво-Печерського Патерика) — обидва 1635 поль. мовою, «Дидаскалія ...» (наука про сім таїнств, 1637, згодом численні перевидання), «О хиротоніи» (1652) та ін.
'''Сильвестр Косів''' († [[1657]]), церк. діяч і письм., правос. київ. митр., з білор. шляхетського роду Вітебщини. Учився у Вільні, [[Люблін]]і і [[Замостя|Замості]], вчителював У Львівській [[Братські школи|братській школі]], з [[1631]] учитель і префект Києво-Могилянської Колеґії, учасник наук. Могилянського гуртка та співтворець реформ митр. [[Могила|П. Могили]]. З [[1635]] єп. мстиславський, оршанський і могилевський, з [[1647]] митр. київ. У грудні [[1648]] С. К. урочисто вітав Б. Хмельницького при його в'їзді до Києва. До з'єднання з [[Москва|Москвою]] ([[1654]]) С. К. ставився неприхильно, був також проти беззастережної угоди з [[Польща|Польщею]]. Обстоював незалежність Укр. Правос. Церкви та її перебування в юрисдикції царгородського патріярха. Автор творів: «Exegesis» (в обороні правос. шкіл) та «Раtericon» (переробка Києво-Печерського Патерика) — обидва 1635 поль. мовою, «Дидаскалія ...» (наука про сім таїнств, 1637, згодом численні перевидання), «О хиротоніи» (1652) та ін.


{{TODO}}
{{TODO}}

Версія за 13:09, 27 травня 2005

Сильвестр Косів († 1657), церк. діяч і письм., правос. київ. митр., з білор. шляхетського роду Вітебщини. Учився у Вільні, Любліні і Замості, вчителював У Львівській братській школі, з 1631 учитель і префект Києво-Могилянської Колеґії, учасник наук. Могилянського гуртка та співтворець реформ митр. П. Могили. З 1635 єп. мстиславський, оршанський і могилевський, з 1647 митр. київ. У грудні 1648 С. К. урочисто вітав Б. Хмельницького при його в'їзді до Києва. До з'єднання з Москвою (1654) С. К. ставився неприхильно, був також проти беззастережної угоди з Польщею. Обстоював незалежність Укр. Правос. Церкви та її перебування в юрисдикції царгородського патріярха. Автор творів: «Exegesis» (в обороні правос. шкіл) та «Раtericon» (переробка Києво-Печерського Патерика) — обидва 1635 поль. мовою, «Дидаскалія ...» (наука про сім таїнств, 1637, згодом численні перевидання), «О хиротоніи» (1652) та ін.


Література