Рут (біблійна особа): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
EmausBot (обговорення | внесок)
м робот додав: en:Ruth (biblical figure)
м r2.6.5) (робот додав: ar:راعوث الموآبية
Рядок 9: Рядок 9:
[[Категорія:Особи Старого Завіту]]
[[Категорія:Особи Старого Завіту]]


[[ar:راعوث الموآبية]]
[[ca:Rut]]
[[ca:Rut]]
[[cs:Rút]]
[[cs:Rút]]

Версія за 02:21, 5 грудня 2010

Рут на полі Вооза
Пуссен, Рут і Вооз, 1660—1664

Рут, (івр. רות‎) — відома біблійська праведниця, ім'ям якої названа одна з книг Біблії. Життя її проходило в останні роки неспокійного періоду Суддів. Родом моавитянка, вона настільки прив'язалась до своїх нових родичів з боку чоловіка (єврея з Вифлеєма), що після його смерті не захотіла розлучатися зі свекрухою Наомі, прийняла її релігію та перейшла до неї жити з Моава (куди Наомі з чоловіком тимчасово відбавилась з Ізраїля через голод) в Вифлеєм (Бейт-Лехем), де вони й оселились.

Рут розділяла з Наомі весь тягар їхнього життя, збираючи колосся і приносячи їх свекрусі. Володар поля, поважний вифлеємлянин Вооз, дальній родич її померлого чоловіка, захоплений її доброчесністю і красою одружується з молодою Рут. В них народжується син Овид. Згідно агади, Рут в нагороду за своє чоловіколюбство дожила до днів свого праправнука царя Соломона, і дивувалась його мудрості сидячи праворуч від нього під час суду. Правнуком Рут був цар Давид.

Рут стала символом праведного входження в єврейський нарід, тому нерідко жінки, що проходять геюр, обирають собі єврейське ім'я Рут.