Метеки: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
категоризація
SieBot (обговорення | внесок)
м робот додав: cs:Metoikové
Рядок 12: Рядок 12:
[[Категорія:Право у Стародавній Греції]]
[[Категорія:Право у Стародавній Греції]]


[[cs:Metoikové]]
[[da:Metoik]]
[[da:Metoik]]
[[de:Metöke]]
[[de:Metöke]]

Версія за 15:51, 6 грудня 2010

Метеки (грец. Μέτοικοι) — у Стародавній Греції чужинці, що переселилися у той чи інший поліс, а також раби, відпущені на волю. У 5-4 ст. до н. е. метеки, що складали значну частину міського населення Аттики, відігравали важливу роль в економіці міст. Положення метеків, що жили в різних грецьких полісах, було неоднаковим.[1]

Найбільше відомостей збереглося про афінських метеків. Особисто вільні, вони не мали політичних прав, не могли вступати у шлюб з афінським громадянами і, як правило, не могли володіти нерухомою власністю. Кожен метек був зобов'язаний мати в якості охоронця афінського громадянина, платити державі особливий податок-метойкіон (чоловік — 12 драхм, жінка — 6 на рік) і зареєструватися за місцем проживання.

Метеки повинні були нести військову службу і поряд з афінським громадянами платити ейсфору (надзвичайний військовий податок). Серед метеків проте зустрічалися й багаті рабоволодарі, торгівці, судновласники, власники ремісничих майстерень. Вони залучалися, як і багаті афіняни, до несення державної повинності — літургії.

Примітки