Квакерство: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Luckas-bot (обговорення | внесок)
м робот додав: be:Квакеры
Luckas-bot (обговорення | внесок)
Рядок 60: Рядок 60:
[[sl:Kvekerji]]
[[sl:Kvekerji]]
[[sv:Kväkare]]
[[sv:Kväkare]]
[[ta:நண்பர்களின் சமய சமூகம்]]
[[tr:Religious Society of Friends]]
[[tr:Religious Society of Friends]]
[[zh:貴格會]]
[[zh:貴格會]]

Версія за 09:26, 19 грудня 2010

Англієць Джордж Фокс відіграв велику роль у історії зародження і поширення квакерського руху

Ква́кери, Релігійна Спілка Друзів (англ. Quakers, від дієслова to quake «трястися», «тріпати»; офіційна назва — Релігійна Спілка Друзів (квакерів) англ. Religious Society of Friends) — протестантська конфесія у християнстві, відома своїми пацифістськими настановами і гуманістичним спрямуванням.

Квакерський рух виник у середовищі радикальних пуритан (десидентів або нонкомформістів) у роки Англійської революції середині XVII століття.

Спочатку спілка квакерів була відома як Християнська Спілка Друзів Внутрішнього Світу. Назва «квакери» використовувалась спочатку супротивниками цієї течії як образливе прізвисько, та згодом вона стала самоназвою. Про походження назви є декілька версій. Найбільш ймовірна та, за якою засновник даної течії — Джордж Фокс (George Fox) на засіданні суда закликав суддю «трепетати перед ім'ям Бога», за що той назвав Фокса квакером, тобто дослівно «трепетуном»[1]. Інша версія стверджує, що ранні квакери під час своїх мес здригались при сходженні на них Святого Духа[2]. Третя версія приписує раннім квакерам тверждення з приводу «духовного тріпотіння» від постійного відчуття присутності живого Бога[3].

Датою виникнення квакерства зазвичай вважають 1652 рік (іноді 1648, коли Дж. Фокс впреше виступив з проповіддю). Відомою квакерською мученицею була Мері Даєр, страчена 1 червня 1660 року.

Квакери відомі тим, що вони не приймають насилля в будь-якій формі, а також широкою соціальною діяльністю, спрямованою на утвердження в суспільстві ідеалів гуманізму та пацифізму.

Число послідовників квакерства у світі на сьогодні складає близько 360 000 осіб.[4] Найбільша за чисельністю громада квакерів зосереджена у Північній Америці (переважно у США), також у АфриціКенії) та ЕвропіВеликобританії).

Примітки

  1. Покровский А.И. Квакеры // Христианство. Словарь в 3тт. Т.1. — М.: БРЭ, 1993, стор. 720 (рос.)
  2. Энциклопедия Брокгауза и Ефрона (рос.)
  3. Пучков П.И. Квакеры // Народы и религии мира. Энциклопедия. — М.: БРЭ, 1999. стор. 749 (рос.)
  4. http://fwccworld.org/find_friends/map.shtml - FWCC’s map of quaker meetings and churches; http://www.quakerinfo.org/resources/worldstats.html

Посилання