Нікомедія: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Alexbot (обговорення | внесок)
м робот додав: zh:尼科米底亞
WikitanvirBot (обговорення | внесок)
м r2.5.2) (робот додав: id:Nikomedia
Рядок 48: Рядок 48:
[[fr:Nicomédie]]
[[fr:Nicomédie]]
[[hu:Nicomedia]]
[[hu:Nicomedia]]
[[id:Nikomedia]]
[[it:Nicomedia]]
[[it:Nicomedia]]
[[ko:니코메디아]]
[[ko:니코메디아]]

Версія за 06:13, 1 січня 2011

Координати: 40°46′ пн. ш. 29°55′ сх. д. / 40.767° пн. ш. 29.917° сх. д. / 40.767; 29.917

Файл:Palace of Diocletian in Nicomedia.jpg
Палац Діоклетіана в Нікомедії

Нікоме́дія (дав.-гр. Νικομήδεια, тур. 'İzmit, Kocaeli', до 1918 року назва міста в українських текстах могла писатися як Нікомідія) — місто в Малій Азії (нині в Туреччині), центр області Віфінія. Розташована на підступах до Константинополя на березі Мармурового моря.

Місто було засноване в 711 році до н. е. як мегарська колонія Астак (дав.-гр. Ἀστακός). У 454 -440 рр. до н. е., а може й пізніше місто перебувало в складі Афінського морського союзу. У 434 р. до н. е., афіняне вивели до Астака свою клерухію.

Після знищення Лісімахом місто в 264 році до н. е. було об'єднано з сусідньою Ольвією і наново відбудоване царем Віфінії Нікомедом I При цьому цар перейменував Астак на Нікомедію.

В 74 р. до н. е. перейшло під владу римлян і стало столицею їхньої провинції Віфінія. Пліній Молодший в листах до Траяна говорить про численні пам'ятки Нікомедії, просить про влаштування тут водопроводу, про відкриття каналу між внутрішнім озером і Нікомедійською затокою, про побудову храму Кібели і сенату.

В 286 році, коли Діоклетіан ввів тетрархію (чотиривладдя), він зробив Нікомедію східною столицею Римської імперії. Нікомедія залишалася столицею і за часів Констянтина Великого — з того часу як він переміг Ліцінія в 324 році і до оголошення імператором «Новим Римом» сусіднього Візантія з перейменуванням того у Константинополь. За ці шість років в Нікомедії було збудовано багато християнських храмів.

В часів пізньої Римської імперії і Візантії Нікомедія набула великого культурного значення, її називали «Афінами в Віфінії». Розміщена на шляхах з Малої Азії на Балкани, вона була крупним торгівельним та ремісничим центром. Нікомедія прославилася також своїми святими: більше 100 християнських святих звуться Нікомедійськими.

В 1078 місто захопили турки-сельджуки, що називали Нікомедію на свій лад — Ізнікмід (тур. 'İznikmid'). Хрестоносці відвоювали місто і повернули його Візантії.

У 1331 турки повернулися. Нікомедія була приєднана Орханом I Газі до Османської держави. Тюркську назву з часом ще більше скоротили — до Ізмід (тур. 'İzmid') (вперше зафіксована за часів Баязида I), теперішній Ізміт. Останнім часом, або уникнути плутанини із схожими назвами «Ізнік» і «Ізмір», використовується назва Коджаелі (тур. Kocaeli) — на честь Акчі Коджи, одного з полководців султана Османа I

Персоналії

Див. також

Література

  • Κλεώνυμος καί Παπαδοπυος. Βιθυνικα. 1867.
  • Cuenet V. Turquie d'Asie. Paris, 1894.
  • Perrot et Delbet. Exploration archéologique de la Galatie.
  • Texier C. Asie mineure. Paris, 1839.