ФІФА: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
м стильові правлення
SieBot (обговорення | внесок)
м робот додав: si:ෆිෆා
Рядок 156: Рядок 156:
[[sco:FIFA]]
[[sco:FIFA]]
[[sh:FIFA]]
[[sh:FIFA]]
[[si:ෆිෆා]]
[[simple:FIFA]]
[[simple:FIFA]]
[[sk:Medzinárodná futbalová federácia]]
[[sk:Medzinárodná futbalová federácia]]

Версія за 04:27, 25 січня 2011

Fédération Internationale de Football Association
Файл:Логотип ФІФА.svg
Абревіатура FIFA(англ.), فيفا(араб.), ФИФА(рос.), 国际足联(кит. спр.), FIFA(фр.)
Гасло For the Game. For the World. (На благо гри. На благо світу.)
Тип Спортивна федерація
Засновано 21 травня 1904
Париж
Вид спорту футбол, футзал і пляжний футбол
Країна  Швейцарія
Штаб-квартира Цюріх, Швейцарія
Місце діяльності увесь світd
Членство 208 національних асоціацій
Офіційні мови англійська, французька, німецька, іспанська
Президент Йозеф Блаттер
Дочірня(і)
організація(ї)
КОНКАКАФ
УЄФА
КОНМЕБОЛ
КАФ
АФК
ОФК
Вебсайт: fifa.com

Нагороди

Мапа

CMNS: ФІФА у Вікісховищі

ФІФА́ (фр. FIFA, Fédération Internationale de Football Association — Міжнародна федерація футбольних асоціацій, Міжнародна федерація футболу) — міжнародний керівний орган футболу і найбільша спортивна організація світу. FIFA відповідальна за організацію і управління найголовнішими міжнародними футбольними змаганнями, зокрема найкраще відомий — чемпіонат світу з футболу. Штаб-квартира FIFA знаходиться в Швейцарії у місті Цюріх, її президентом на даний момент є швейцарець Йозеф Блаттер (Joseph «Sepp» Blatter).

ФІФА складається з 208 національних асоціацій, що на 16 членів більше ніж має ООН і на три більше ніж — Міжнародний олімпійський комітет, однак на 5 членів менше ніж — Міжнародна Асоціація легкоатлетичних федерацій.

Історія

Потреба в створенні єдиної організації для управління всім світовим футболом стала очевидною на початку 20 століття зі зростанням популярності та кількості міжнародних матчів. Спочатку Футбольна Асоціація Англії очолювала процес врегулювання різних дискусійних питань зі створення, але ця робота була без прогресу; і тому право створити таку організацію випало на долю семи інших європейських держав. FIFA було засновано 21 травня 1904 в Парижі, саме цей факт став причиною того, що в загальноприйнятих повній та скороченій формі використовується французька назва. Країнами засновниками були Бельгія, Данія, Іспанія, Нідерланди, Франція, Швейцарія і Швеція; трохи пізніше цього ж року до FIFA приєдналася Німеччина, а ще через рік Австрія, Англія та Італія. Літературний переклад на українську — «Міжнародна Федерація Футбольних Асоціацій», тобто різновиду футболу англійської Футбольної Асоціації. Першим президентом FIFA був француз Роберт Герен.

Перші змагання під егідою FIFA були проведені в 1906 році, хоча особливих успіхів в організації змагань FIFA не досягла. Цей факт, в комбінації з низкою економічних чинників привів до відставки Герена з поста президента і його заміни Даніелом Вулфоллом з Англії, яка на той час уже стала членом асоціації. Наступні змагання під егідою FIFA — футбольний турнір на Олімпійських Іграх 1908 року в Лондоні були набагато успішнішими, хоча і виникли певні проблеми пов'язані з участю професійних футболістів в Олімпійських Іграх.

Членство FIFA розширилося за межі Європи з прийняттям Південної Африки в 1909, Аргентини і Чилі в 1912 і Сполучених Штатів в 1913.

Під час Першої світової війни FIFA пережила серйозні випробовування, так як багато гравців відправилися на фронт, а можливість міжнародних переїздів для проведення турнірів була сильно обмеженою. Після війни, зі смертю Вулфолла, президентський пост обійняв голландець Карл Хіршманн. FIFA була врятована від повного розвалу, але ціною цього був вихід з організації усіх чотирьох британських асоціацій, котрі не бажали брати участь у міжнародних змаганнях з їхніми недавніми ворогами.

Чемпіонат світу з футболу

Файл:Wohlfahrtsbriefmarke-fifa.jpg
Кубок світу ФІФА на німецькій марці

Жюль Ріме став третім президентом FIFA в 1921 році. Під його головуванням FIFA провела два успішних олімпійських турніри, щоправда їхнім недоліком була відсутність збірних Англії і Шотландії. Успіх цих змагань і зростаюча популярність футболу дозволи FIFA вперше серйозно задуматися про проведення свого власного регулярного Чемпіонату світу.

Вперше це питання було взяте на розгляд в 1928 році, а перший чемпіонат світу був проведений в 1930 році в Уругваї, де збірна господарів стала володарем трофею здолавши в фіналі своїх сусідів — збірну Аргентини з рахунком 4:2. Незважаючи на небажання участі європейських збірних через потребу довгої подорожі і економічну кризу, що тривала на той час, турнір був визнаний успішним і було заплановано проведення наступного турніру в 1934 в Італії. За виключенням перерви, пов'язаної з Другою світовою війною, чемпіонати світу починаючи з 1930 і до тепер проводяться через кожні чотири роки.

Теперішнім чемпіоном є збірна Італії, котра перемогла в серії післяматчевих пенальті збірну Франції на останньому чемпіонаті (Чемпіонат світу з футболу 2006) в Німеччині. Наступний чемпіонат пройде в 2010 році в Південно-Африканській Республіці.

Інші змагання

Окрім Чемпіонату світу і Олімпійського турніру, FIFA проводить Чемпіонати світи для гравців до 17-ого і до 21-ого віку. В доповнення до цього, FIFA започаткувало Кубок Конфедерацій, змагання для чемпіонів кожної конфедерації (плюс збірної господарів і чемпіонів світу), котре проводиться через кожні чотири роки. Цей турнір початково був організований і проводився в Саудівській Аравії під назвою Кубок короля Фахда, тепер він служить прелюдією до Чемпіонату світу, з господарями Чемпіонату світу у ролі організаторів цього турніру — для кінцевого тестування спортивних споруд та інфраструктури змагань. Теперішнім володарем Кубку Конфедерацій є Бразилія, котра обіграла з рахунком 4-1 Аргентину на турнірі в Німеччині.

З розвитком жіночої гри, FIFA започаткувало Жіночий чемпіонат світу в 1991 році і Жіночий чемпіонат світу до 20-ти років у 2002 році(розпочатий, як змагання до 19-ти років, і тепер — до 20-ти років з 2006). Жіночий чемпіонат світу до 17-ти років розпочав своє існування в 2008 році.

Єдине велике клубне змагання під егідою FIFA — Чемпіонат світу для клубів, він був запланований, як натуральне розширення Міжконтинентального Кубку(змагання між клубними чемпіонами Європи і Південної Америки, яке в різні роки носило різні назви) з додаванням команд з усіх конфедерацій. Дебютне змагання у 2000 році був зустрінутий доволі холодно і виклав великого інтересу до себе, тому наступний розіграш, що мав відбутися в 2001 році, був відмінений. Три роки потому, турнір з коротшим переробленим форматом, його повернули для розіграшу 2005 року в Японії.

FIFA також здійснює контроль над Чемпіонатами світу у модифікованих формах гри, зокрема пляжного футболу(Чемпіонат світу з пляжного футболу) і футзалу(Чемпіонат світу з футзалу).

Правила гри

Футбольні правила, за якими проводяться матчі, не перебувають у повній юрисдикції FIFA; вони регулюються органом під назвою Міжнародна Рада Футбольних Асоціацій (англійською — International Football Association Board (IFAB)). FIFA має 50% представництва в ньому (чотири місця і чотири голоси), інші чотири місця по одному голосу належать представникам футбольних асоціацій Англії, Шотландії, Уельсу і Північної Ірландії на знак вшанування неоцінимого внеску британців у створення і розвиток футболу.

Структура

Карта світу зі зазначеною приналежністю країн до конфедерацій

FIFA — асоціація, яка була заснована згідно з законами Швейцарії. Її штаб знаходиться в Цюріху. Головним керівним органом FIFA є Конгрес FIFA — збори представників від кожної з національних федерацій, які входять до складу FIFA. Конгрес збирається на звичайні сесії один раз щороку й на позачергові сесії, які проводяться один раз на рік з 1998 і дотепер, а також коли виникає потреба. Лише Конгрес може здійснити зміни в статуті FIFA. Конгрес обирає президента FIFA, її генерального секретаря й інших членів Виконавчого Комітету FIFA. Президент і генеральний секретар — головні посадовці FIFA. Вони відповідають за її щоденну адміністрацію, що провадиться Генеральним Секретаріатом, штат якого налічує 207 членів.

Виконавчий Комітет FIFA під головуванням президента є головним організаційним органом для прийняття рішень на час засідання Конгресу. Міжнародна організаційна структура FIFA також включає декілька інших органів, якими керують Виконавчий комітет чи створені Конгресом постійні комісії. Серед них — Фінансовий Комітет, Дисциплінарний Комітет, Суддівський Комітет тощо.

Крім її міжнародних установ (президентство, Виконавчий Комітет, Конгрес тощо) FIFA створила конфедерації, які наглядають за футболом на різних континентах і в регіонах світу. Членами FIFA є національні федерації, а не континентальні Конфедерації. Континентальні Конфедерації передбачені в статуті FIFA. Національні федерації повинні бути членами і FIFA, й конфедерації, до якої їхня країна належить географічно, для того щоб їхні команди могли кваліфікуватися до змагань FIFA (з деякими невеликими географічними винятками, показаними нижче):

     AFC — Азіатська Футбольна Конфедерація в Азії та Австралії
     CAF — Африканська Футбольна Конфедерація в Африці
     CONCACAF — Конфедерація футбольних асоціацій Північної, Центральної Америки і Карибського регіону в Північній і Центральній Америці
     CONMEBOL — Південноамериканська Футбольна Конфедерація в Південній Америці
     OFC — Конфедерація Футболу Океанії в Океанії
     UEFA — Союз Європейських Футбольних Асоціацій в Європі.

Країни, територією яких проходить традиційна межа між Європою й Азією, взагалі мали право вибору конфедерації. В результаті багато трансконтинентальних країн, у тому числі Росія, Туреччина, Вірменія та Азербайджан, захотіли стати членами UEFA, незважаючи на те, що більша частина їхніх територій знаходиться в Азії. Ізраїль, хоча й повністю знаходиться в Азії, приєднався до UEFA 1994 року, після десятиліть ізоляції багатьма з його близькосхідних сусідів. Казахстан перейшов із AFC до UEFA 2002 року. Австралія була останньою країною, яка перейшла з OFC до AFC у січні 2006 року.

Гаяна і Суринам завжди були членами CONCACAF незважаючи на те, що вони є південноамериканськими країнами.

Жодній команді з OFC не дають автоматичної кваліфікації на Чемпіонат Світу. В нещодавніх кваліфікаційних циклах Чемпіонату Світу, переможець їх секції повинен був грати матчі плей-оф проти команди CONMEBOL — перешкода, яку Австралія традиційно не могла подолати. Можливо іронічно, що Австралія успішно пройшла кваліфікацію на Чемпіонат світу з футболу 2006 року, обігравши в такому плей-оф у серії після матчевих пенальті збірну Уругваю, тільки декілька місяців після того, як їй було надане право перейти в AFC. Починаючи з 2010 кваліфікаційного турніру переможець кваліфікації OFC отримає місце в фінальній групі кваліфікації AFC.

Загалом FIFA визнає 207 національних федерацій і пов'язані з ними чоловічі національні команди, так само як і 129 жіночих національних команд; дивіться список національних футбольних команд і відповідні їм коди країн. Цікаво знати, що FIFA має більше країн-членів, а ніж Організація Об'єднаних Націй. Рейтинг збірних ФІФА оновлюється щомісячно і визначає місце кожної збірної, в залежності від їх виступів у міжнародних змаганнях усіх рівнів і товариських матчів. Також існує рейтинг жіночих збірних ФІФА, який оновлюється щоквартально.

Посилання