Б'єловарсько-Білогорська жупанія: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
м перейменував «Беловарсько-білогорська жупанія» на «Беловарсько-Білогорська жупанія»: пор.Івано-Франківська область
(Немає відмінностей)

Версія за 16:45, 25 лютого 2011

Беловарсько-білогорська жупанія
Bjelovarsko-bilogorska županija
—  жупанія  —
Герб Беловарсько-білогорська жупанія
Герб
адміністративний центр Беловар
Уряд
 - Жупан Мирослав Чачія
Площа
 - Повна 2652 км²
Населення (2001)
 - Усього 133 084
 - Густота 50,2/км²
Area code 043
Код ISO 3166 HR-07
Вебсайт: http://www.bbz.hr/
Розташування Беловарсько-білогорська жупанія
Розташування жупанії в межах Хорватії
Розташування жупанії в межах Хорватії
Мапа

Беловарсько-білогорська жупанія (хорв. Bjelovarsko-bilogorska županija) — жупанія на північному заході Хорватії. Жупанію названо за найбільшим містом Беловар і гірським кряжем Білогора, що простягається в північній частині жупанії.

Географія

Жупанія займає 3,03% загальної площі країни, на яких проживає близько 3% населення Хорватії. На півночі Беловарско-білогорська жупанія межує з Копривницько-крижевецькою жупанією, на північному сході — з Вировитицько-подравською жупанією, на південному сході — з Пожезько-славонською жупанією, на південному заході — з Сісацько-мославинською жупанією і на заході — з Загребською жупанією. Беловарско-білогорська жупанія — одна з трьох внутрішніх жупаній країни, які не мають кордонів з іншими державами.

Економіка

В економічному сенсі Беловарско-білогорська жупанія це найпотужніший сільськогосподарський округ Хорватії. Її територія багата на значні поклади нафти, газу, кварцового піску, глини, термальних вод та інших природних багатств, які використовуються тільки частково. Високоякісні і розлогі сільськогосподарські угіддя, розвинуте тваринництво, як і багатий та різноманітний лісовий фонд це підвалини розвитку економіки в цій жупанії. Основоположною галуззю є харчова промисловість, що зумовлено значним виробництвом і переробкою молока і м'яса, здебільшого великої рогатої худоби. Розвинуто виробництво прісноводної ставкової риби, особливо коропa. На додачу до молочної і м'ясопереробної промисловості, значний потенціал має борошномельна і кондитерська галузь, переробка риби і картоплі та виробництво макаронних виробів, якісного пива, основаного на відомих чеських традиціях, а також виноробство, деревообробна і меблева, металообробна, ливарна промисловість, машинобудування, в тому числі виробництво автомобільних і тракторних причепів тощо. Давні традиції має текстильна промисловість. Географічне положення жупанії справляє благотворний вплив на розвиток автомобільного транспорту, вантажних і пасажирських перевезень.

Населення і адміністративний поділ

Згідно з даними перепису 2001 року на території жупанії проживало 133 084 осіб, що становить 3% від усього хорватського населення, а за національним складом вони розподілилися таким чином:

Теперішня територія жупанії охоплювала на час попереднього перепису 1991 р. муніципалітети, які сукупно налічували 144 042 жителя, а їхній національний склад був таким: хорвати — 67,9% серби — 16,1%, чехи — 5,8% та інші.

У жупанії проживає більшість представників чеської національної меншини Хорватії, значна чеська громада мешкає в місті Дарувар та його околицях, а міста Дарувар і Грубішно-Полє є осередками культурного і громадського життя хорватських чехів.

В адміністративному відношенні жупанія ділиться на 23 муніципальні утворення (5 міст, 18 громад):

Посилання


Координати: 46° пн. ш. 17° сх. д. / 46° пн. ш. 17° сх. д. / 46; 17