Ігнатій Богоносець: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
м r2.7.1) (робот видалив: hu:Antiochiai Szent Ignác
Xqbot (обговорення | внесок)
м робот додав: arc:ܐܝܓܢܐܛܝܘܣ ܢܘܪܢܐ
Рядок 31: Рядок 31:


[[ar:إغناطيوس]]
[[ar:إغناطيوس]]
[[arc:ܐܝܓܢܐܛܝܘܣ ܢܘܪܢܐ]]
[[bg:Игнатий Богоносец]]
[[bg:Игнатий Богоносец]]
[[ca:Ignasi d'Antioquia]]
[[ca:Ignasi d'Antioquia]]

Версія за 07:47, 26 лютого 2011

Мучеництво святого Ігнатія

Ігна́тій Богоно́сець (грец. Ιγνάτιος ο Θεοφόρος), († 107, Рим) — один з перших отців Церкви, єпископ Антіохії, учень апостола Івана Богослова, святий, мученик.

Святий Ігнатій Богоносець був учнем св. Івана Богослова. Згодом він став єпископом Антіохії і, як добрий пастир, впродовж 40 літ підтримував дух свого стада в час переслідування християн. За правління імператора Траяна його ув'язнили і повезли до Рима на суд. Під час довгої подорожі Ігнатій укріпляв місцевих християн у правдах святої віри. Тоді ж він написав сім листів до різних церковних громад. Саме Ігнатій Богоносець у листі до вірних міста Смирни в Малій Азії вперше використав вислів «Вселенська Церква».

Коли християни Рима намагалися визволити Ігнатія від смерті, він сказав їм: «Дозвольте мені стати поживою диких звірів, щоб тільки дістатися до Господа. Я — Боже зерно, і мене мають змолоти зуби диких звірів, щоб я міг стати чистим Христовим хлібом». Помер Ігнатій мученицькою смертю 107 року в Римі, а його святі мощі перенесено в Антіохію.

Мученицька смерть Святого Ігнатія

Св. Ігнатій Богоносець загинув мученицькою смертю в Римі за імператора Траяна, який наказав кинути його на розтерзання звірам. Вірні позбирали кості св. Ігнатія і поховали у Римі. Згодом святі мощі відіслали до Антіохії, де їх поховали у храмі на дафнійському передмісті. У 450 році святі мощі перенесли до нової церкви, збудованої на місці зруйнованої поганської богині Фортуни. Мощі св. Ігнатія прославилися численними чудами. У середині VII ст. їх перенесли до Рима в церкву св. Папи Климента.

  • 2 січня — Святого Ігнатія
  • 11 лютого — перенесення чесних мощів св. свящмуч. Ігнатія Богоносця.

Джерело

  • Український церковний календар УГКЦ


Шаблон:Link GA