Баран Євген Якович: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Секіші (обговорення | внесок)
мНемає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
'''Баран Євген Якович'''(1932-2003) - відомий видатний український вчений, талановитий лікар-клініцист, хірург-нефротрансплантолог, піонер клінічної [[Трансплантація|трансплантації]] нирки в Україні, засновник вітчизняної школи трансплантологів, завідувач (першого в Україні) відділу трансплантації нирки та [[гемодіаліз]]у Київского науково-дослідного інституту урології та нефрології МОЗ УРСР, доктор медичних наук, професор, заступник директора з трансплантології [[Національний інститут хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова|Інституту хірургії та трансплантології АМН України]].
'''Баран Євген Якович''' (*[[1932]] — †[[2003]]) - відомий видатний український вчений, талановитий лікар-клініцист, хірург-нефротрансплантолог, піонер клінічної [[Трансплантація|трансплантації]] нирки в Україні, засновник вітчизняної школи трансплантологів, завідувач (першого в Україні) відділу трансплантації нирки та [[гемодіаліз]]у Київского науково-дослідного інституту урології та нефрології МОЗ УРСР, доктор медичних наук, професор, заступник директора з трансплантології [[Національний інститут хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова|Інституту хірургії та трансплантології АМН України]].


== Життєпис ==
== Життєпис ==

Версія за 07:09, 9 березня 2011

Баран Євген Якович (*1932 — †2003) - відомий видатний український вчений, талановитий лікар-клініцист, хірург-нефротрансплантолог, піонер клінічної трансплантації нирки в Україні, засновник вітчизняної школи трансплантологів, завідувач (першого в Україні) відділу трансплантації нирки та гемодіалізу Київского науково-дослідного інституту урології та нефрології МОЗ УРСР, доктор медичних наук, професор, заступник директора з трансплантології Інституту хірургії та трансплантології АМН України.

Життєпис

Народився Євген Якович 28 травня 1932 р. в с. Туровець (Польща) в сім’ї українського селянина У 1956 р.з відзнакою закінчив лікувальний факультет Львівського медичного інститут, Працював хірургом¬урологом у Рівненській міській лікарні.

З 1963 до 1967 рр. навчався в клінічній ординатурі, з 1967 - в аспірантурі на кафедрі урології Київського інституту удосконалення лікарів. З 1967 р.працює у Київському НДІ захворювань нирок і сечовивідних шляхів (урології), перейменованому згодом в Інститут урології та нефрології АМН України. С

У 1969 р. захистив кандидатську дисертацію, у 1983 р. — докторську.

Наукові дослідження професора Барана Є.Я. присвячені вивченню питань щодо розробки і впровадження фізіологічно обгрунтованих принципів в реконструктивну й відновну хірургію нирок та сечовивідних шляхів, пошук та впровадження ефективних шляхів вирішення актуальних проблем позаниркового очищення крові й трансплантації донорської нирки.

Є.Я.Баран створив новий напрямок у вітчизняній трансплантології — розроблення та вивчення науково обґрунтованих принципів профілактики і лікування реакцій відторгнення та інших післяопераційних ускладнень при трансплантації донорської нирки, базуючись на глибокому та всебічному вивченні інтимних механізмів її адаптації в організмі реципієнта.

Був провідним вченим серед урологів-трансплантологів в Україні, добре відомим далеко за її межами.

Євген Якович виконав близько 700 трансплантацій нирки. Під керівництвом Є.Я. Барана захищено понад 10 кандидатських і докторських дисертацій. Професор Є.Я.Баран автор більше як 300 наукових праць, у тому числі 10 наукових винаходів в галузі медицини, 4 монографій та 34 робіт, опублікованих у країнах далекого зарубіжжя.

Помер Евген Якович 4 жовтня 2003 року на 72 році життя.