Раджив Ганді: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Xqbot (обговорення | внесок)
м робот додав: pnb:راجیو گاندھی; косметичні зміни
Luckas-bot (обговорення | внесок)
м r2.7.1) (робот додав: gl:Rajiv Gandhi
Рядок 32: Рядок 32:
[[fi:Rajiv Gandhi]]
[[fi:Rajiv Gandhi]]
[[fr:Rajiv Gandhi]]
[[fr:Rajiv Gandhi]]
[[gl:Rajiv Gandhi]]
[[he:רג'יב גנדי]]
[[he:רג'יב גנדי]]
[[hi:राजीव गांधी]]
[[hi:राजीव गांधी]]

Версія за 01:58, 12 березня 2011

Раджив Ганді

Раджив Ганді (гінді राजीव गाँधी, 20 серпня 194421 травня 1991) — індійський політичний діяч, прем'єр-міністр Індії в 19841989.

Старший син Індіри Ганді і внук Джавахарлала Неру. Вчився у Великобританії, прагнув не втручатися в політику. Привернутий матір'ю до політичної діяльності досить пізно, після несподіваної смерті політично ангажованого молодшого брата Санджая: з 1980 призначений керівником молодіжного крила очолюваної Індірою партії Індійський національний конгрес (І) — ІНК(І). У 1983 призначений генеральним секретарем партії і фактично наступником матері. Після вбивства Індіри в жовтні 1984 вибраний головою правлячої партії ІНК(І), очолив уряд і одночасно до 1988 був міністром закордонних справ. У 1989 ІНК втратив владу, Ганді став впливовим лідером опозиції.

Під час чергової передвиборної кампанії, маючи високі шанси на перемогу, убитий тамілськими терористами (в результаті вибуху, здійсненого терористкою-смертницею недалеко від Мадраса). У 1998 було засуджено 28 змовників, що брали участь в організації вбивства Раджива Ганді. Після його загибелі партія ІНК (І) залишилася в руках династії Неру-Ганді: на чолі партії, незважаючи на початкову відмову, стала вдова Раджива Соня Ганді, за походженням італійка (як і сам Раджив, вона спочатку сторонилася політики).