Полішинель: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
зображення, інтервікі
Рядок 1: Рядок 1:
[[File:Polichinelle ca 1650.jpg|thumb|Французький полішинель (1650 рік)]]
'''Полішинель''' ({{lang-fr|polichinelle}}, від {{lang-it|pulcinèlla}}) — персонаж французького народного театру, як звичайного так і [[Ляльковий театр|лялькового]]. З'явився на сцені ярмаркового театру в кінці [[XVI століття]] як образ забіякуватого й глузливого горбаня. Пізніше став одним з провідних персонажів театру ляльок.
'''Полішинель''' ({{lang-fr|polichinelle}}, від {{lang-it|pulcinèlla}}) — персонаж [[Франція|французького]] народного театру, як звичайного так і [[Ляльковий театр|лялькового]]. З'явився на сцені ярмаркового театру в кінці [[XVI століття]] як образ забіякуватого й глузливого горбаня. Пізніше став одним з провідних персонажів театру ляльок.


Вираз ''таємниця полішинеля'' означає факт, який подається як секрет, або мав би ним бути, чи про який з певних причин не говорять, але який однак усім відомий.
Вираз ''таємниця полішинеля'' означає факт, який подається як секрет, або мав би ним бути, чи про який з певних причин не говорять, але який однак усім відомий.
Рядок 7: Рядок 8:
[[Категорія:Ляльковий театр]]
[[Категорія:Ляльковий театр]]
[[Категорія:Меми української мови]]
[[Категорія:Меми української мови]]

[[bo:ཕུལ་ཅི་ནེལ་ལ།]]
[[bg:Пулчинела]]
[[de:Pulcinella]]
[[es:Polichinela]]
[[fr:Polichinelle (commedia dell'arte)]]
[[io:Pulchinelo]]
[[it:Pulcinella]]
[[lt:Pulčinela]]
[[nl:Pulcinella (personage)]]
[[ja:プルチネルラ]]
[[nap:Pulecenella]]
[[pl:Poliszynel]]
[[pt:Polichinelo]]
[[ru:Пульчинелла]]
[[th:พูลชิเนลลา]]

Версія за 21:04, 12 березня 2011

Французький полішинель (1650 рік)

Полішинель (фр. polichinelle, від італ. pulcinèlla) — персонаж французького народного театру, як звичайного так і лялькового. З'явився на сцені ярмаркового театру в кінці XVI століття як образ забіякуватого й глузливого горбаня. Пізніше став одним з провідних персонажів театру ляльок.

Вираз таємниця полішинеля означає факт, який подається як секрет, або мав би ним бути, чи про який з певних причин не говорять, але який однак усім відомий.