Емблема Шрі-Ланки: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Vadymd (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Luckas-bot (обговорення | внесок)
м r2.7.1) (робот додав: ru:Герб Шри-Ланки
Рядок 38: Рядок 38:
[[pl:Godło Sri Lanki]]
[[pl:Godło Sri Lanki]]
[[pt:Brasão de armas do Sri Lanka]]
[[pt:Brasão de armas do Sri Lanka]]
[[ru:Герб Шри-Ланки]]
[[sco:Emblem o Sri Lanka]]
[[sco:Emblem o Sri Lanka]]
[[sh:Grb Šri Lanke]]
[[sh:Grb Šri Lanke]]

Версія за 21:30, 16 березня 2011

Герб Шрі-Ланки представляє золотого йдучого з піднятою правою передньою лапою лева (сингальский лев), що тримає меч у своїй правій передній лапі (той же самий лев на прапорі Шрі-Ланки) у центрі, і був прийнятий у його дійсному виді в 1952 році.

Перш, ніж одержати незалежність, Шрі-Ланка (відома тоді як Острів Цейлон) використовувала герб Великобританії як національну емблему. Коли в 1948 Шрі-Ланка одержала незалежність від британців, виникла потреба в національному гербі. Був скликаний особливий комітет. Відповідно до його рекомендації, в 1952 був прийнятий новий національний герб: усе залишилося як і колись, тільки корону замінили на Колесо Дхарми ( що відображає в символічній формі, що Шрі-Ланка була царством Співдружності Націй).

Коли в 1972 році Шрі-Ланка стала республікою, корона була вилучена й замінена поточним гербом, при цьому, однак, було вирішено відмовитися від елементів соціалістичної геральдики (такі як качани кукурудзи і зубчасте колесо (шестірня)). Два кола символізують день і ніч (близькість Шрі-Ланки до екватору), а посередині буддистська чаша, як символ причетності території острова до його вчення.