Музичний університет Фридерика Шопена: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Alan ffm (обговорення | внесок)
Скасування редагування № 6339433 користувача Luckas-bot (обговорення)
WikitanvirBot (обговорення | внесок)
Рядок 44: Рядок 44:
[[nl:Frédéric Chopin Muziekacademie]]
[[nl:Frédéric Chopin Muziekacademie]]
[[pl:Uniwersytet Muzyczny Fryderyka Chopina w Warszawie]]
[[pl:Uniwersytet Muzyczny Fryderyka Chopina w Warszawie]]
[[ru:Днепропетровская консерватория им. М. Глинки]]

Версія за 08:47, 25 березня 2011

Варшавський музичний університет імені Фредерика Шопена (Uniwersytet Muzyczny Fryderyka Chopina w Warszawie) - найстарший і найбільший музичний ВНЗ у Польщі, а також один з найстарших у Європі. Знаходиться у Варшаві. Це один з двох (окрім музичної академії в Кракові) музичних університетів у Польщі, де для прийняття на навчання не потрібен диплом про середню спеціальну музичну освіту.

Історія

Університет починає свою історію 1810 року, як музична школаю. відкрита Йожефом Елснером i Войцехом Богуславським. У 1821 році школа отримала статус консерваторії і отримала назву Інституту музики та декламації та стала частиною Відділу образотворчих мистецтв при Варшавському університеті.

У 1831 після листопадового повстання Варшавський університет був закритий царською владою, а разом з тим і школа музики.

Школа відродила діяльність лише 1861 року як Музичний інститут, в 1918 перейменований у Державну консерваторію. В часи німецької окупації консерваторія продовжувала діяльність під назвою Staatliche Musikschule in Warschau. Під час Варшавського повстання 1944 року Головна будівля консерваторії, розташована по вул. Окульнік 2, була знищена.

По закінченні війни в 1946 році заклад отримав назву Державна вища школа музики і навчання проводилося в палаці Уяздовських. У 1962 році заклад отримав статус Академії (Akademia Muzyczna ) що дозволив їй випускати магістрів мистецтв з усіх музичних дисциплін і спеціальностей. Протяго 1960-66 років для академії було збудовано нове приміщення по вул. Окульнік,2. 1979 року Музичну академії було присвоєне ім'я одного з перших її учнів - Фредеріка Шопена. 2008 року Музична академія була перейменована на університет. З 2005 заклад очолює польський композитор Станіслав Морито.

Діяльність

Будівля Варшавської консерваторії

Наразі у Варшавському музичному університеті працює 6 відділів та один філіал:

  1. Композиції, диригування і теорії музики
  2. Фортепіано, клавесину та органу
  3. інструментальний
  4. вокальний
  5. музичної педагогіки
  6. звукорежисури
  7. філіал в Білостоку

Діє оркестр, хор та біг-бенд студентів університету, проводяться конкурси скрипалів, органістів, клавесиністів (ім. В. Ландовської) та віолончелістів (ім. В. Лютославського)

Видатні випускники та викладачі

У Варшавській консерваторії вчилися такі видатні музиканти, як Шаблон:Шопен, І. Я. Падеревський, М. Чюрльоніс, В. Ландовська, В. Лютославський. Викладалитакі видатні музиканти, як Станіслав Монюшко, К. Шимановський.

Посилання