Бібліоміст: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Рядок 56: Рядок 56:


===Проекти програми "Бібліоміст"===
===Проекти програми "Бібліоміст"===







Версія за 15:19, 4 квітня 2011

програма "Бібліоміст"
Адреса Київ
Офіційний сайт bibliomist.org
CMNS: Бібліоміст у Вікісховищі

Бібліоміст — програма модернізації українських бібліотек.

Бібліоміст допомагає місцевим громадам в Україні, модернізуючи доступ до інформації в публічних бібліотеках шляхом:

  • Обладнання близько 1600 публічних бібліотек технікою, щоб покращити доступ громадян до інформації;
  • Навчання працівників бібліотек користуванню новітніми технологіями для кращого обслуговування відвідувачів у 25 тренінгових центрах для бібліотекарів по всій країні ;
  • Допомоги бібліотекарям представляти інтереси бібліотек і отримувати ресурси, необхідні для задоволення потреб місцевих громад;
  • Формування у суспільстві розуміння ключової ролі бібліотек і бібліотекарів та необхідності їх підтримувати.

Розвиток програми

Станом на весну 2011 року до програми «Бібліоміст» долучилися 269 бібліотек. Протягом 2011 року комп'ютерне обладнання отримають 730 публічних бібліотек.

Чому українські бібліотеки?

Доступ до інформації є необхідною передумовою функціонування глобальної спільноти. Однак понад 75% українців не мають можливості регулярно користуватися Інтернетом. Хоча протягом останніх двох десятиліть Україна зробила значні кроки в напрямку розвитку економіки, значна частина бібліотек залишилась осторонь позитивних перетворень. Як наслідок, мільйони людей не отримують необхідної інформації. Завдяки програмі «Бібліоміст» публічні бібліотеки перетворюються на центри громадського життя, де люди можуть отримати необхідну інформацію, яку в Україні зараз важко знайти, у тому числі щодо вакансій, профілактики хвороб та можливостей для заснування малого бізнесу.

«Бібліоміст» - це спільна робота таких партнерських організацій:

Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів(IREX)

IREX — це міжнародна неприбуткова організація, що адмініструє інноваційні програми, спрямовані на розвиток лідерського потенціалу для покращення якості освіти, зміцнення незалежних ЗМІ та сприяння розвитку плюралістичного громадянського суспільства. Заснована у 1968 році, IREX працює більш ніж у 50 країнах і налічує понад 500 фахівців. Фундація Білла та Мелінди Гейтс обрала IREX для впровадження програми «Бібліоміст» в Україні.

Microsoft

У рамках своєї всесвітньої ініціативи з надання місцевим громадам доступних та корисних технологій корпорація Microsoft безкоштовно передає публічним бібліотекам України, які долучилися до програми «Бібліоміст», програмне забезпечення на суму близько 4,4 мільйона доларів США.

Українська бібліотечна асоціація (УБА)

Українська бібліотечна асоціація, заснована у 1995 році, має відділення в більшості регіонів країни. УБА — провідна організація, що представляє інтереси українських бібліотекарів на національному рівні, проводить тренінги на новітні теми, публікує матеріали, що сприяють професійному вдосконаленню, і підтримує зміни в українському законодавстві, яке стосується бібліотек. УБА стала партнером програми «Бібліоміст», щоб розробити навчальну програму для бібліотекарів і створити план з адвокасі для підвищення статусу бібліотечної справи в Україні.

Файл:File-IREX-USAID-MinCult-ULA press conf.jpg
прес-конференція Міністерства культури України, USAID, УБА та IREX щодо оголошення результатів конкурсу «Організація нових бібліотечних послуг»

Міністерство культури України

28 лютого 2011 р. у Кримському республіканському закладі «Універсальна наукова бібліотека ім. І.Я. Франка» відбулася церемонія підписання протоколу про наміри між Міністерством культури і мистецтв Автономної Республіки Крим та Програмою «Бібліоміст» щодо реалізації спільного пілотного проекту «Бібліоміст – Крим».

Протокол про наміри був підписаний директором програми «Бібліоміст» Матеєм Новаком та Першим заступником Міністра культури АР Крим Олегом Володимировичем Лобовим.


Проекти програми "Бібліоміст"

"Бібліотека+Інтернет=Вам врожай!"

У Тернопільській області фермерам вдалося збільшити врожайність помідорів завдяки інформації про кращі сорти, знайденій через Інтернет у місцевій бібліотеці за допомогою кваліфікованого бібліотекаря.

Допомога з пошуком роботи? Запитай свою бібліотеку!

Колишній учительці Тетяні Нішкур з Херсона було складно знайти роботу після скорочення. У бібліотеці їй допомогли створити бізнес-план, за яким вона почала пропонувати оренду байдарок і туристичні послуги. Зараз пані Тетяна є власницею невеликого приватного підприємства і продовжує відвідувати бібліотеку, де їй пропонують доступ до Інтернету та навчання.

«Бібліотека+» представляє бібліотрамвай

Переможець конкурсу співпраці бібліотек з місцевими громадами Центральна бібліотека для дітей і юнацтва м. Львів здійснила проект «Бібліотека+», у рамках якого користувачі прикрасили трамвай рекламою бібліотек та інформацією про їхні послуги. Для «Бібліотрамвая» обрали маршрут, уздовж якого розташовані декілька книгозбірень, а зупинки перейменували на бібліотечний лад. Під час поїздки на пасажирів чекали конкурси, презентації нових книг, мультимедійних ресурсів та клубів.

Тернопільська обласна бібліотека для молоді-2.0 на вашу користь

Тернопільська обласна бібліотека для молоді навчає користуватися технологіями Веб 2.0 і демонструє їх переваги на практиці групам працівників методичних відділів та юнацьких структурних підрозділів ЦБС області, працівників шкільних і вузівських бібліотек області, вихованців Тернопільського сиротинця «Вифлеєм», лідерів громадських організацій інвалідів області, і всім, хто відвідує Тернопільську ОЮБ.

Державний заклад «Державна бібліотека України для юнацтва»-безпечний і привітний веб-простір

Проект Державної бібліотеки України для юнацтва присвячений веб-спілкуванню та нетикету. Він спирається на Всеукраїнське соціологічне дослідження, результати якого продемонстрували, що 57,8% респондентів не знають, що в Інтернеті потрібно дотримуватися певної культури спілкування, а понад 90 % опитаних підтвердили бажання дізнатися більше про нетикет і запропонували зручні для них способи отримання інформації. У відповідь Державна бібліотека для юнацтва розробить і проведе тренінги з формування мережевої культури для фахівців (бібліотечні співробітники, працівники закладів освіти), батьків, юнацтва та молоді.

Посилання

Див. також