Джордж Гершвін: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Luckas-bot (обговорення | внесок)
м r2.7.1) (робот додав: lv:Džordžs Geršvins
Рядок 118: Рядок 118:
[[lij:George Gershwin]]
[[lij:George Gershwin]]
[[lt:George Gershwin]]
[[lt:George Gershwin]]
[[lv:Džordžs Geršvins]]
[[mk:Џорџ Гершвин]]
[[mk:Џорџ Гершвин]]
[[nl:George Gershwin]]
[[nl:George Gershwin]]

Версія за 21:22, 4 квітня 2011

Джордж Гершвін
англ. George Gershwin
Зображення
Зображення
Основна інформація
Повне ім'я Яків Гершович
Дата народження 26 вересня 1898(1898-09-26)[1][2][…]
Місце народження Бруклін, Нью-Йорк, Нью-Йорк, США[4]
Дата смерті 11 липня 1937(1937-07-11)[5][2][…] (38 років)
Місце смерті Каліфорнія, США
Причина смерті рак головного мозку[d]
Поховання Westchester Hills Cemeteryd
Роки активності 19141937
Громадянство США США
Національність Russian Jewsd
Професія композитор
Вчителі Рубін Голдмаркd, Генрі Коуелл, Edward Kilenyid, Charles Hambitzerd[6] і Надія Буланже
Інструменти фортепіано
Мова англійська
Жанри опера, джаз і класична музика
Псевдоніми Gershwin
Колективи George & Ira Gershwind
Лейбли Victor Talking Machine Companyd
Нагороди
Батько Morris Gershwined[7]
Мати Rose Bruskinad[7]
Автограф
gershwin.com
CMNS: Файли у Вікісховищі


Джо́рдж Ге́ршвін (англ. George Gershwin, *26 вересня, 1898 — †11 липня, 1937) — американський композитор. Народився у районі Бруклін, Нью-Йорк, у сім'ї євреїв — емігрантів з України. Більшість своїх творів композитор написав у співавторстві зі своїм старшим братом поетом Айрою. Він писав як класичні твори, так і для Бродвею. Його твори мали великий успіх серед публіки, а також виконавців, багато з них використовували для фільмів..

Біографія

Справжні ім'я та прізвище Джорджа Гершвіна – Яків Гершович. Його батько емігрував до Америки з Одеси.

Джордж був другою дитиною у сім'ї. Коли хлопцю виконалося 6 років він познайомився с майбутнім відомим американським скрипалем Максом Розенцвейгом. У домі Розенцвейга, який був старше за Джорджа, він сам навчився грати на фортепіано: підбирав по слуху популярні мелодії, намагався складати. Але одного разу у домі Гершвинів з'явилося фортепіано — батьки купили його для занять Айри. Яке ж було здивування батьків, коли молодший брат за короткий час досяг настільки великого успіху, що залишив брата далеко позаду. На превелику радість обом було вирішено, що займатися на фортепіано буде Джордж.

За два роки навчання Джордж змінив чотирьох різних вчителів. І тільки вчитель Чарлз Хамбіцер виявився саме тим вчителем, який був потрібен майбутньому композитору. Піаніст і композитор Хамбіцер одразу побачив великий талант учня і недоліки його музичного виховання. Вчитель викладав радісно і із захопленням, вчив не тільки грі на фортепіано, але і дав вірний напрям розвитку таланту Джорджа, познайомив його з творчістю Йоганна Себастьяна Баха, Ференца Ліста, Фредерика Шопена, Моріса Равеля, Клода Дебюссі. Зустрічі Хамбіцера і учня продовжувались до самої смерті вчителя у 1918 році.

У 1915 році 15-річний Джордж починає працювати піаністом-популяризатором у видавництві «Ремік і Ко». А вже у 1916 році з'являється перший його твір, який мав успіх. Гершвін притягнув увагу деяких бродвейських продюсерів. Зігмунд Роберт з радістю включив музику Гершвіна у свою оперету «The Passing Show of 1916».

У 19181919 роках на Бродвеї з'явилось багато творів композитора: його пісня Суоні «Swanee» увійшла у мюзикл «Сінбад» и мала приголомшливий успіх у виконанні Ела Джонсона.

Першою, але не дуже вдалою спробою введення елементів джазу у композицію традиційного типу стала його одноактна опера 135 вулиця («135th Street»). Але вже наступний його твір зроблений у змішаній манері — Рапсодія у стилі блюз для фортепіано з оркестром перевернула американський музичний світ. Трохи рихла за формою ця рапсодія завдяки винятковій оригінальності мелодики і ритму, яскраво національному колориту отримала міжнародне визнання і до цього часу є найбільш популярною оперою американського композитора.

У 1928 році Гершвін їде до Європи де спілкується з крупними композиторами, такими як Равель. Подорож до Європи надихнула композитора на створення симфонічної сюіти «Американець у Парижі» («An American in Paris»), у якому проявилась майстерність автора.

Весь цей час композитор працює зі своїм братом, який пише всі тексти для його творів. Цей творчій союз протягом десятьох років був найпродуктивнішим на Бродвеї. Найбільш вдалим їхнім шоу було «Of Thee I Sing», яке побачило світ у 1931 році. За це шоу брати отримали Пулітцерівську премію, яка вперше була присуджена музикальному твору.

У 1935 році побачила світ найбільш масштабна і досконала опера композитора — «Поргі і Бесс» («Porgy and Bess»). Поставлена по роману Дюбоса Хейворда вона стала не тільки самою зрілою оперою автора, але і кращою серед всіх американських опер.

Але 11 липня 1937 року композитор помер через невдалу операцію по видаленню пухлини головного мозку так і не побачивши успіху свого найкращого твору.

Твори

Примітки

  1. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. а б Encyclopædia Britannica
  3. а б SNAC — 2010.
  4. Deutsche Nationalbibliothek Record #118639226 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  5. Гершвин Джордж // Большая советская энциклопедия: [в 30 т.] / под ред. А. М. Прохоров — 3-е изд. — Москва: Советская энциклопедия, 1969.
  6. Pollack H. George Gershwin: His Life and WorkUC Press, 2007. — P. 26.
  7. а б Pas L. v. Genealogics.org — 2003.
  8. Роман Савицький (молодший) (2002). Українська пісня та американські композитори (PDF). Вісник Львівського університету. Серія «Мистецтво», випуск 2. с. сс. 66-74. Процитовано 01.04.2010.
  9. Наші люди в Голівуді // Україна Молода

Джерела

  • Віталій Абліцов «Галактика «Україна». Українська діаспора: видатні постаті» – К.: КИТ, 2007. - 436 с.

Зовнішні посилання

Шаблон:Link FA