Музичні стилі, жанри та напрями: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
мНемає опису редагування
мНемає опису редагування
Рядок 27: Рядок 27:
=== Посилання ===
=== Посилання ===
<references/>
<references/>
[[fr:Classification musicale]]
[[en:Music genre]]

Версія за 22:15, 24 квітня 2007

Музичні стилі, жанри і напрямки - поняття, що дозволяють класифікувати музичні твори за певними категоріями. При цьому:

  • Термін Музичний жанр характеризує класифікацію музичої творчості за родами і видами, з огляду на їх походження, умови виконання, сприймання та інші ознаки[1]
  • Термін Музичний стиль характеризує сукупність засобів та прийомів художньої виразності, що історично склалась і відображає естетичні погляди різних суспільних груп певної епохи або творчого напрямку.[2]
  • Термін Музичний напрямок вживається для класифікації музичної творчості за її стильовими або жанровими ознаками. Цей термін є менш розроблений у вітчизняному музикознавстві і тому більш вільно вживаний.

Проблеми термінології

Якщо в академічній музиці класифікація музичної творчості за жанрами та стилями детально розроблена музикознавцями [3], то в сучасній популярній музиці поняття жанру і стилю нерідко вживаються як тотожні, що дає підстави говорити про плутанину термінів.

Так, наприклад, деякі джерела класифікують кантрі, фольк-рок, панк-рок як музичні жанри [4], в той час як інші [5] ті самі явища називають музичними стилями.

Аналогічні плутанину термінів можна спостерігати у російськомовних джерелах з яких вона, скоріш за все і потрапила в українськомовну. Так в російській мові схожі списки іменуються в одних джерелах музичними стилями [6] а в інших - музичними жанрами [7], або направлениями [8]

Схожу стиуацію спостерігаємо і в англійськомовних джерелах - Ресурс Music styles використовує термін англ. styles, в той час як англійська вікіпедія, та деякі інші джерела (напр. [1]) використовує термін англ. genre, а також похідний - subgenre. При цьому термін music genre розглядається як «категорія, що об'єднує музичні твори за стилем або основою музичною мовою» (Peter van der Merwe[en], 1989, p.3)[9]. В той же час, значна частина музикантів (наприклад John Zorn[en]) вважають, що категоризація музики базується більшою мірою на комерційних та маркетингових мотивах, ніж на музичних.


Відмінність понять жанру і стилю

Якщо музичний жанр характеризує класифікацію музичої творчості за родами і видами, з огляду на їх походження, умови виконання, сприймання [10], то музичний стиль характеризується як сукупність засобів та прийомів художньої виразності, що історично склалась і відображає естетичні погляди різних суспільних груп певної епохи або творчого напрямку.[11]. Хоча об'єктивною передумовою для розрізнення як музичних жанрів, так і музичних стилів є комплекс суто музичних характеристик, при визначенні стилю звертають увагу на індивідуальні риси, притаманні тим чи іншим композиторам (або групі композиторів, особистість яких формувалася в подібних соціо-культурних умовах), а при визначенні жанру - на умови їх побутування, виконання, а також змістовну або конструктивну спрямованість певного музичного твору.

Список музичних стилів, жанрів та напрямків

Посилання

  1. Юрій Юцевич. Музика: словник-довідник. — Тернопіль, 2003. — 404 с. — ISBN 966-7924-10-6. (html-пошук по словнику, djvu)
  2. Юрій Юцевич. Музика: словник-довідник. — Тернопіль, 2003. — 404 с. — ISBN 966-7924-10-6. (html-пошук по словнику, djvu)
  3. Див. наприклад Е.В.Назайкинский - Стиль и жанр в музыке - М., 2003
  4. djkennymac.com
  5. rockstyles.narod.ru
  6. Напр. www.music.sibhost.ru або энциклопедия стилей
  7. Наприклад Музыкальная энциклопедия
  8. Див. направления в музыке
  9. Перекладено з англійської вікіпедії
  10. Визначення згідно Юрій Юцевич. Музика: словник-довідник. — Тернопіль, 2003. — 404 с. — ISBN 966-7924-10-6. (html-пошук по словнику, djvu)
  11. Визначення згідно Юрій Юцевич. Музика: словник-довідник. — Тернопіль, 2003. — 404 с. — ISBN 966-7924-10-6. (html-пошук по словнику, djvu)