Капали-Чарши: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Aibot (обговорення | внесок)
м технічні зміни, replaced: }} → }} (5), {{ → {{ (5) за допомогою AWB
Рядок 9: Рядок 9:
== Історія та архітектура базару ==
== Історія та архітектура базару ==


Будівництво базару почалося ще за султана [[Мехмед II | Мехмеда II (Мехмед завойовник)]] відразу після [[Падіння Константинополя (1453) | взяття Константинополя]] в [[1464]] році, на базі ринків візантійської столиці. За наказом султана були зведені два [[Бедестан | бедестани]], навколо яких став формуватися ринок. У наступні роки Капали Чарши неодноразово перебудовувався і розширювався. Після землетрусу [[1894]] року була здійснена грандіозна реконструкція базару. У османський період на базарі займалися не тільки торгівлею, а й економічними та фінансовими операціями, працювали [[банк | банки]], існувала [[біржа]]. До середини XIX століття Капали Чарши був центром [[Работоргівля | работоргівлі]].
Будівництво базару почалося ще за султана [[Мехмед II|Мехмеда II (Мехмед завойовник)]] відразу після [[Падіння Константинополя (1453)|взяття Константинополя]] в [[1464]] році, на базі ринків візантійської столиці. За наказом султана були зведені два [[бедестан]]и, навколо яких став формуватися ринок. У наступні роки Капали Чарши неодноразово перебудовувався і розширювався. Після землетрусу [[1894]] року була здійснена грандіозна реконструкція базару. У османський період на базарі займалися не тільки торгівлею, а й економічними та фінансовими операціями, працювали [[банк]]и, існувала [[біржа]]. До середини XIX століття Капали Чарши був центром [[Работоргівля|работоргівлі]].


У Капали Чарши є в цілому 18 воріт, серед яких найбільшими примітними є центральні ворота «Нуруосманійе» (розташовані поруч з [[Площа Чемберліташ | площею Чемберліташ]]) на яких написана напис «Бог милує того, хто присвячує себе торгівлі» та ворота «Беязіт», розташовані поряд з [[Площа Беязіт | площею Беязіт]]. Старий ({{ lang-tr | Sahaflarbedesteni }}) І Сандаловий ({{ lang-tr | Sandalbedesteni }}) [[бедестан | бедестани]], розташовані в центрі Капали Чарши, мають склепінні і куполо-образні стелі і є найстарішими будівлями. Вулиці ринку зберегли старі назви — вулиця Колпачників ({{ lang-tr | Kalpakcilar Caddesi }}), Вулиця Кальянщиків ({{ lang-tr | Nargileci Caddesi }}), Самоварна вулиця ({{ lang-tr | Semaver Sokak }}) І пр.
У Капали Чарши є в цілому 18 воріт, серед яких найбільшими примітними є центральні ворота «Нуруосманійе» (розташовані поруч з [[Площа Чемберліташ|площею Чемберліташ]]) на яких написана напис «Бог милує того, хто присвячує себе торгівлі» та ворота «Беязіт», розташовані поряд з [[Площа Беязіт|площею Беязіт]]. Старий ({{lang-tr | Sahaflarbedesteni}}) І Сандаловий ({{lang-tr | Sandalbedesteni}}) [[бедестан]]и, розташовані в центрі Капали Чарши, мають склепінні і куполо-образні стелі і є найстарішими будівлями. Вулиці ринку зберегли старі назви — вулиця Колпачників ({{lang-tr | Kalpakcilar Caddesi}}), Вулиця Кальянщиків ({{lang-tr | Nargileci Caddesi}}), Самоварна вулиця ({{lang-tr | Semaver Sokak}}) І пр.


==Вулиці, Караван-сараї та ворота==
==Вулиці, Караван-сараї та ворота==
Рядок 271: Рядок 271:
{{Commonscat|Grand Bazaar}}
{{Commonscat|Grand Bazaar}}


[[Категорія:Стамбул]]
[[Категорія:Стамбул]]
[[Категорія:Ринки]]
[[Категорія:Ринки]]



Версія за 08:27, 10 травня 2011

Координати: 41°00′38″ пн. ш. 28°58′04″ сх. д. / 41.0105806° пн. ш. 28.9679333° сх. д. / 41.0105806; 28.9679333

Гранд Базар
Критий ринок — Гранд Базар

Гранд базар (Критий базар, Критий ринок, Капали Чарши, тур. Kapalıçarşı, англ. Grand Bazaar) — один з найбільших критих ринків у світі. Базар розташований в старій частині Стамбула та займає величезну площу — на базарі розташовано понад 4000 магазинів на 58 вулицях. Щодня Капали Чарши відвідує понад півмільйона відвідувачів і туристів.

Асортимент товарів Капали Чарші надзвичайно великий — ювелірні вироби та прикраси, антикваріат, шкіра, текстиль, килими, туристичні сувеніри, вироби з кераміки та дерева та ін. В середині Гранд Базару розташовуються ресторани, джерела, мечеті, житлові приміщення, і навіть кладовище.

Історія та архітектура базару

Будівництво базару почалося ще за султана Мехмеда II (Мехмед завойовник) відразу після взяття Константинополя в 1464 році, на базі ринків візантійської столиці. За наказом султана були зведені два бедестани, навколо яких став формуватися ринок. У наступні роки Капали Чарши неодноразово перебудовувався і розширювався. Після землетрусу 1894 року була здійснена грандіозна реконструкція базару. У османський період на базарі займалися не тільки торгівлею, а й економічними та фінансовими операціями, працювали банки, існувала біржа. До середини XIX століття Капали Чарши був центром работоргівлі.

У Капали Чарши є в цілому 18 воріт, серед яких найбільшими примітними є центральні ворота «Нуруосманійе» (розташовані поруч з площею Чемберліташ) на яких написана напис «Бог милує того, хто присвячує себе торгівлі» та ворота «Беязіт», розташовані поряд з площею Беязіт. Старий (тур. Sahaflarbedesteni) І Сандаловий (тур. Sandalbedesteni) бедестани, розташовані в центрі Капали Чарши, мають склепінні і куполо-образні стелі і є найстарішими будівлями. Вулиці ринку зберегли старі назви — вулиця Колпачників (тур. Kalpakcilar Caddesi), Вулиця Кальянщиків (тур. Nargileci Caddesi), Самоварна вулиця (тур. Semaver Sokak) І пр.

Вулиці, Караван-сараї та ворота

Великий Базар має чотверо головних воріт, на кінцях його двох великих вулиць, які перехрещуються біля південно-західного кута базару. Одна з вулиць виходить на мечеть Байязід та площу Байзід з мечеттю Нуросманіе.

Вулиця Караван-сарай Ворота
Acıçeşme Ağa Beyazıt
Ağa Alipaşa Çarşıkapı
Altuncular Astarcı Çuhacıhan
Aminçiler Balyacı Kuyumcular
Araracıoğlu Bodrum Mahmutpaşa
Aynacılar Cebeci Nuruosmaniye
Basmacılar Çukur Örücüler
Çuhacıhanı Evliya Sepetçihan
Bitpazarı Hatipemin Takkeciler
Fesçiler İçcebeci Tavukpazarı
Ganiçelebi İmamali Zenneciler
Hacıhasan Kalcılar
Hacıhüsnü Kapılar
Hacımemiş Kaşıkçı
Halıcılar Kebapçı
Hazırelbiseciler Kızlarağası
İplikçiler Mercan
Kahvehane Perdahçı
Kalpakçılar Rabia
Karakol Safran
Karamanlıoğlu Sarnıçlı
Kavaflar Sarraf
Kazazlar Sepetçi
Keseciler Sorguçlu
Kilitçiler Varakçı
Kolancılar Yağcı
Koltukçu Yolgeçen
Kürkçüler Zincirli
Lütfullahefendi
Mercançıkmazı
Muhafazacılar
Mühürdaremin
Ortakazazcılar
Örücülerhamamı
Parçacılar
Perdahçılar
Püskülcüler
Reisoğlu
Ressam
Sahaflarbedesteni
Sandal
Sandalbedesteni
Serpuççular
Sıra odalar
Sipahi
Tacirler
Takkeciler
Tavukpazarı
Terlikçiler
Terzibaşı
Terziler
Tuğcular
Varakçıhan
Yağlıkçılar
Yarımtaşhan
Yeşildirek
Yorgancılar
Yüncühasan
Zenneciler

Див. також

Посилання