Фазан звичайний: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Немає опису редагування
Рядок 22: Рядок 22:
| binomial_authority = [[Carolus Linnaeus|Linnaeus]], 1758
| binomial_authority = [[Carolus Linnaeus|Linnaeus]], 1758
}}
}}
'''Фазан звичайний''' (Phasianus colchicus) - птах [[Фазанові (підродина)|підродини Фазанових]], відноситься до куроподібних.
'''Фазан звичайний''' (''Phasianus colchicus'') — птах [[Фазанові (підродина)|підродини Фазанових]], відноситься до куроподібних.




Рядок 55: Рядок 55:


{{вікіфікувати}}
{{вікіфікувати}}
{{No taxobox}}


[[Категорія:Фазанові]]
[[Категорія:Фазанові]]
[[Категорія:Птахи України]]


[[ar:طائر التدرج]]
[[ar:طائر التدرج]]

Версія за 16:37, 20 травня 2011

Фазан звичайний
Самець
Самець
Самиця
Самиця
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Metazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Підклас: Neornithes
Інфраклас: Neognathae
Надряд: Galloanserae
Ряд: Galliformes
Родина: Phasianidae
Підродина: Phasianinae
Рід: Phasianus
Вид: Фазан звичайний
Phasianus colchicus
Linnaeus, 1758
Посилання
Вікісховище: Phasianus colchicus
ITIS: 175905
МСОП: 45100023
NCBI: 9054
Fossilworks: 372509

Фазан звичайний (Phasianus colchicus) — птах підродини Фазанових, відноситься до куроподібних.


Опис

Птах має довжину тулуба до 85 см, вагу до 2 кг, довгий клиноподібний хвіст з 18 пір'їв. Пір'я на тілі у самців фазанів яскраве та красиве різного кольору - золотавого, темно-зеленого, помаранчевого, фіолетового. По краям голови тріпотять пучки подовжених пір'їв, які утворюють щось на кшталт рожків. Хвіст має жовто-бурий колір з мідно-фіолетовим відливом. Самець набагато більше за самку. Самки фазану дуже бліді, мають тіло буро-жовтого кольору з фіолетово-розовим відливом.

Фазан звичайний дуже обережний та боязкий птах. При першій нагоді намагається втекти. Дуже гарно бігає та стрибає. Вважається один з найкращих стрибунів з куроподібних. В той же час фазан не дуже добре літає. Може пролетіти 70-150 м, але швидко виснажується. Тому намагається не часто літати.

Розповсюдження та харчування

Фазан звичайний це південний птах. Мешкає у Передній та Центральній Азії до Китаю,Корейського півострова та Японських островів. На північ розповсюджений до дельти ріки Волга, мешкає в Грузії, Азербайджані, Вірменії, на північному Кавказі. Фазани звичайні водяться у Середній Азії, Казахстані. Ще на початку XX ст. фазан був дуже широко розповсюджений на цих територіях. так, у 30-х роках у Середній Азії на 1 км² було 150 птахів. В одному лише Таджикистані водилося біля 1,5 млн. фазанів звичайних. Проте внаслідок діяльності людини - браконьєрства, випалювання трави та очерету - чисельність фазану суттєво зменшилася.

Фазана успішно розводять також у Європі та Північній Америці. Для цього існують відповідні програми з акліматизації цього птаха.

Фазан звичайний живе здебільшого біля води та в чагарниках, полюбляє заплавні ліси. харчується здебільшого рослинною їжою, а також комахами, молодими мишами, ящірками, змійками. Більшу частину свого життя проводить на землі. Головні вороги: лисиці, сови, яструби, вовки.

Хід токування

Тока починається з березня. Самці займають гніздові угіддя. після цього ходять по ним з криками "гу-гу-гу", "кох-кох", "ке-ке". Довжина прогулянок самця становить 400-500 м з перевою на харчування на 30-40 хвилин.

Ток триває до 4 місяців й закінчується на початку червня. Будується гніздо, яке має вигляд невеликого поглиблення у грунті, облаштовується гілочками, рослинами. пір'ям. У 1 кладці буває від 7 до 18 яєць, частіше за все - 8-14 яєць. Яйця мають оливково-бурий колір із зеленуватим відтінком. Розмір їх становить - 42х46х33-37 мм. Як правило відкладають яйця у квітні-травні. Самка висиджує яйця 21-23 (максимально 27) днів. За цей час вона втрачає до 40% своєї ваги.

Пташенята з'являються із густим пухом, швидко починають бігати та самостійно харцуватися. Незабаром вони вже можуть злітати на 30 см. Через 4-5 місяців вони досягають розмірів дорослих фазанів. наприкінці липня-на початку серпня пташенята об'єднуються у стаї до 50 голів. Їх водить самка фазана.

Восени фазани починають збиватися у зграї. Самці окремо - до 100 голів, самки окремо - до 10 голів.

Значення

Фазан звичайний є цінним мисливсько-промисловим птахом, маючі дуже смачне м'ясо. В багатьох країнах є улюбленим об'єктом полювання. До того ж його досить часто розводять у спеціалізованих господарствах.

Джерела

  • Proper, Datus C. (1990): Pheasants of the Mind: A Hunter's Search for a Mythic Bird. Prentice Hall Press. ISBN 0-13-662750-1