Гречаний Парфентій Карпович: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 22: Рядок 22:


== Посилання ==
== Посилання ==
* [http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?Hero_id=2417 Фото Гречаний П.К]

* [http://mk.archives.gov.ua/pubonsite/31-pub105morgunenko.html Миколаївський держархів]
* [http://mk.archives.gov.ua/pubonsite/31-pub105morgunenko.html Миколаївський держархів]
* [http://www.az-libr.ru/index.shtml?Persons&3G5/403aa39a/index Гречаний П.К.]
* [http://www.az-libr.ru/index.shtml?Persons&3G5/403aa39a/index Гречаний П.К.]

Версія за 14:36, 10 червня 2011

Парфе́нтій Ка́рпович Греча́ний (21 листопада 19241 березня 1943) — учасник Великої вітчизняної війни, один із організаторів і керівників підпільної організації спротиву Партизанська іскра в селі Кримка Первомайського району Миколаївської області, Герой Радянського Союзу (1958).

Біографія

Народився в селі Кримка Миколаївської області. Після закінчення 9 класів Кримківської середньої школи — секретар комсомольської організації школи.

Після окупації села румунськими та німецькими загарбниками разом із директором школи Володимиром Моргуненко та іншими підпільниками у лютому 1942 року було створено підпільну організацію «Партизанська іскра».

Під його керівництвом підпільники саботували накази жандармерії і сільських управ, проводили диверсії. Вони підірвали німецьку автомашину на дорозі ПервомайськДоманівка, знищивши при цьому 6 румунських солдат. Молодими патріотами не одноразово виводилася із ладу ворожий телефонний звязок. Було підірвано ешелони із живою силою та технікою на ділянці ВрадіївкаЛюбашівка.

В селі пройшли ряд арештів. Комітет організації «Партизанська іскра» прийняв рішення напасти на жандармерію і звільнити заарештованих товаришів. Бій в ніч з 17 на 18 лютого 1943 року у жандармерії пройшов вдало, заарештовані були звільнені, З Після цього з 18 лютого почалися масові арешти підпільників. Гречаний переховувався в сусідньому селі, але 1 березня був виявлений і не бажаючі здаватися фашистам, застрелився.

Нагороди

Указом Президії Верховного Совєта СРСР від 1 липня 1958 року Парфентію Гречаному посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

Література

  • Герасименко Iван. Партизанська іскра. Київ 1967
  • Герої Кримки. Одеса 1971
  • Нариси історії Миколаївської областної партійної організації. Одеса 1969

Посилання