Амапа: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
м r2.7.1) (робот додав: be:Штат Амапа
Luckas-bot (обговорення | внесок)
м r2.7.1) (робот додав: sq:Amapá
Рядок 82: Рядок 82:
[[sh:Amapá]]
[[sh:Amapá]]
[[simple:Amapá]]
[[simple:Amapá]]
[[sq:Amapá]]
[[sr:Амапа]]
[[sr:Амапа]]
[[sv:Amapá]]
[[sv:Amapá]]

Версія за 16:24, 21 червня 2011

Амапа
Amapá
Герб Прапор
Мапа Бразилії з позначеним штатом Амапа
Інші штати Бразилії
Країна Бразилія Бразилія
Столиця Макапа
Найбільше місто Макапа
Регіон Північний
Географічні характеристики
Площа 142 816 км²
Населення
  - Повне
  - Густота

477 тис.
3,3 1/км²
Часовий пояс GMT-3
Показники
ІРЛП 0.753 – середній
ВВП 3,08 млрд. реалів
Інше
Губернатор Велдес Ґоес
(Waldez Góes)
Етнікон Amapaense
Засновано
Код ISO 3166-2 BR-AP
Інше
Мапа

Амапа́ (порт. Amapá) — штат Бразилії, розташований у Північному регіоні. Його площа становить 142 тис. км² (18-тий), населення — 477 тис. (26-тий, найменший штат Бразилії). Штат розташований біля гирла ріки Амазонка, майже повністю вкритий тропічним лісом. Амапа була сформована як федеральна територія у 1943 та як штат у 1988 році. Столиця та найбільше місто штату — Макапа, скорочена назва штату «AP».

Штат має форму ромбу, межує на півночі з Суринамом і Французькою Гвіаною (вздовж р. Ояпок), на півдні та заході — зі штатом Пара. На сході штату — узбережжя Атлантичного океану.

Територія Амапи займає північно-східну частину Амазонської низини, покрита більш, ніж на 90% тропічним дощовим лісом, практично не зачеплений діяльністю людини. Близько 40% території належить басейну Амазонки, інші річки впадают у Атлантичний океан.

Найвища точка — хребет Тумук-Умак (Серра-Тумукумаки), що на кордоні з Сурінамом й Французькою Гвіаною (висота над рівнем моря — 701 м) на території національного парку Тумукумаки.

Клімат

Територію штату перетинає екватор, клімат — типовий екваторіальний, без сухого сезону, кількість опадів щомісяця — не менше 35 мм. Відносно сухий сезон наступає в серпні-листопаді (не більше 100 мм у місяць), у січні-травні випадає 300—400 мм, за рік — більше 2500 мм. Середньомісячна температура в Макапі — від +25,7°С у лютому до +27,9 °C у жовтні. Уночі температура не падає нижче +20 °C, вдень — не перевищує +35 °C, у районах на узбережжі океану різниця нічних та денних температур складає всього декілька градусів.